Mökkeilykansa työllistää poliisia kesäisin: ”Se on sellaista nilkka suorana ajamista” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Mökkeilykansa työllistää poliisia kesäisin: ”Se on sellaista nilkka suorana ajamista”

Enemmän hommia, vähemmän työvoimaa. Siinä tiivistys suomalaisen poliisin kesästä.

27.7. 6:15

Komisario Sami Joutjärvi Itä-Suomen poliisin tilannekeskuksesta kertoo, että tehtävämäärät nousevat alueella kesä–elokuussa puolitoistakertaisiksi normaaliin verrattuna.

Osaksi kiitos kuuluu mökkeilykansalle, jota suhteellisesti katsoen riittää Itä-Suomen poliisilaitoksen alueella, etenkin Etelä- ja Pohjois-Savossa.

– Kun talvipakkasilla voi yhden vuoron aikana olla vain 40 tehtävää, oli niitä nyt juhannuksen yövuoron aikana 600–700, Joutjärvi korostaa vaihtelua.

Tilannetta ei helpota se, että vilkkailta mökkipaikkakunnilta on karsittu poliisiasemia.

Koska tehtäviä on enemmän ja ajomatkat ovat entistä pidempiä, poliisi joutuu viettämään aikaa turhan paljon auton ratissa.

– Se on sellaista nilkka suorana ajamista, Joutjärvi tiivistää.

Aina ei toki ajeta nilkka suorana. Oudoissa paikoissa sijaitsevien kesäasuntojen etsimiseen menee etenkin Saimaan suunnalla liian usein liikaa aikaa.

– Matka näyttää linnuntietä lyhyeltä, mutta kun lähdet sinne kiertelemään ja kaartelemaan... Ja huonossa lykyssä odotat vielä lossia!

– Hankalin keikka tulee saareen. Sitten mietitään, miten sinne päästään. Avun perille saaminen – ensihoito, pelastus ja poliisi – ottaa aikansa.

Yksi simppeli keino helpottaisi avun saamista.

– Ennen kuin korkkaat pullon auki, niin selvitä, missä olet. Hätäkeskus olisi hyvin tyytyväinen, jos sijaintipaikka olisi tiedossa.

– Vaikka mökille olisikin olemassa joku järkevä osoite, kesäasukas tai vieras ei sitä välttämättä tiedä.

Joutjärvi vinkkaa, että esimerkiksi 112-sovellus on soiva peli.

– Suurimmassa osassa tapauksissa puhelun paikantaminen on sitten helpompaa.

Kesäisin poliisin tehtävissä korostuvat ymmärrettävästi muun muassa vesistöön ja metsiin liittyvät tehtävät.

Helteen vuoksi hukkumiskuolemia on ollut tänä kesänä tavallista enemmän koko Suomessa.

Myös veneiden määrän kasvu näkyy.

– Meille tulee entistä enemmän ilmoituksia onnettomuuksista ja epäilyttävästä veneilystä. Kyse saattaa olla usein heikoista veneilytaidoista.

Metsässä riskinä ovat eksymiset.

– Marjastajien etsinnät ovat taas alkaneet. Etenkin vanhemman saapumiserän ihmiset muistavat kyllä mennä metsään, mutta eivät välttämättä muista tai osaa tulla sieltä pois.

– Yleensä tarinat päättyvät onnellisesti, kun mukana on usein kännykkä. Mukaan on hyvä ottaa myös vettä, tarpeeksi vaatetusta, kartta ja kompassi.

Joutjärvi on kiinnittänyt huomiota yhteen erikoiseen seikkaan.

– Suosittelen poimimaan puolukoita, sillä se on turvallisinta. Ne, jotka eksyvät, lähtevät yleensä poimimaan lakkoja tai mustikkaa. Kai se on se lakkakiima, mikä suunnat sekoittaa?

Syrjäisempien seutujen poliisi erottaa kaupungista tulleen mökkeilijän ja alkuasukkaan ainakin yhdestä asiasta.

– Kaupunkilaiselle voi olla yllätys, että mökkipaikkakunnalla on karhuja, susia tai muita suurpetoja. Kun paikkakuntalainen toteaa, että tuossa on mennyt karhu, niin vastaavassa tilanteessa ulkopaikkakuntalainen soittaa hätäkeskukseen ja vaatii tekemään karhulle jotain.

– Ihan samalla oikeudella se karhu siellä liikkuu kuin ihminenkin. Aika maltillisella asenteella lähdetään näihin tilanteisiin. Olisi hyvä tiedostaa, että luonnossa on elukoita.

Muutoin erot mökkiläisten ja paikallisten välillä ovat tasaantuneet. Nyrkit nousevat pystyyn harvemmin.

– Ristiriidat ovat klisee vanhoista suomalaisista leffoista. Paikalliset ymmärtävät mökkiläisten merkityksen taloudelle.

Tanssilavoillakaan ei puukko heilu kuten ehkä joskus vuosikymmeniä sitten. Toki tanssipaikkojakin on vähemmän.

– Paritanssin harrastajat eivät ole meidän näkökulmastamme kauhean työllistäviä. Silloin harvoin, kun hälytys tulee, siihen kiinnittää erityistä huomiota: tämähän on tanssilavakeikka!

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?