Tämä on Suomen koronatilanne nyt – katso torstain tiedot - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tämä on Suomen koronatilanne nyt – katso torstain tiedot

Baareissa ja ravintoloissa asiakaspaikkoja rajoitetaan monessa maakunnassa.

22.7. 21:27

Suomessa on raportoitu 404 uutta koronavirustartuntaa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi torstaina.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu 4  084 tartuntaa, mikä on 1 682 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Kaikkiaan koronavirustartuntoja on todettu Suomessa 101 630.

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut tähän mennessä 64,4 prosenttia Suomen väestöstä. Toisen rokoteannoksen on saanut 29 prosenttia.

Ravintolarajoitukset tiukkenevat monessa maakunnassa.

Valtioneuvosto päätti torstaina, että kiihtymisvaiheen rajoitukset tulevat käyttöön Kymenlaakson, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen ja Varsinais-Suomen maakunnissa. Näiden lisäksi Uudenmaan maakunta on edelleen kiihtymisvaiheessa.

Rajoitukset merkitsevät sitä, että baareissa asiakasmäärä rajoitetaan sisätiloissa puoleen normaalista ja muissa ravintoloissa kolmeen neljäsosaan normaalista.

Ravintolat menevät aiemmin kiinni. Valomerkki pitää antaa viimeistään puolilta öin ja ravintolat on suljettava aamuyhteen mennessä.

Asetus astuu voimaan lauantaina.

Lue lisää: Helsinki julkaisi jätti­listan paikoista, joissa on voinut altistua koronalle viimeisen kahden viikon aikana

Viikoittainen koronatapausten määrä on nelinkertaistunut ja positiivisten näytteiden osuus noussut 2,3 prosenttiin kesäkuun puolivälin jälkeen, sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedottavat.

Rokotuskattavuuden paranemisen ansiosta vakavien, sairaalahoitoa vaativien tautitapausten määrä ei ole kesän aikana noussut suhteessa tartuntojen määrään yhtä nopeasti kuin aiemmin epidemian aikana.

Tartuntojen nopea lisääntyminen on viranomaisten mukaan kuitenkin huolestuttavaa.

THL:n ja STM:n mukaan tartuntoja saadaan tällä hetkellä pääosin kotimaassa, esimerkiksi nuorten aikuisten baari-illoissa ja tapaamisissa.

Viime viikolla todetuista tartunnoista lähes 60 prosenttia oli 10–29-vuotiailla. Tapaukset painottuivat erityisesti 18–23-vuotiaisiin.

Tartuntojen määrän lisääntyminen erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa ja siitä johtuvat altistumiset ovat ruuhkauttaneet tartunnanjäljitystä osassa maata.

Helsinki julkaisi torstaina järkälemäisen listan julkisista paikoista, joissa on voinut altistua koronavirukselle kahden viime viikon aikana.

Altistumispaikkoina on ravintoloita, yökerhoja, uimahalleja, kuntosaleja.

Helsingin kaupunki kehottaa altistumispaikkojen listassa ilmoitettuina ajankohtina oleskelleita tarkkailemaan vointiaan seuraavien 14 vuorokauden ajan. Lieväoireisiakin kehotetaan varaamaan aika koronatestiin.

Sosiaalisten kontaktien välttely on suositeltavaa, mikäli tietää altistuneensa.

Suomi on häntäpäässä tarkasteltaessa koronarokotuksen saaneiden osuutta aikuisväestöstä.

Kun esimerkiksi Belgiassa täysin rokotettuja aikuisia on yli 62 prosenttia ja Saksassa ja Ranskassa reilu 50 prosenttia, Suomessa täysin rokotettuja on 34,6 prosenttia aikuisista.

Suomen perässä tulevat ainoastaan Romania, jossa täysin rokotettuja täysikäisiä on 30,1 prosenttia, ja Bulgaria, jossa täysin rokotettuja on 16,5 prosenttia, selviää Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen tilastoista.

Pahan koronatilanteen vuoksi kokonainen maa perui viime hetkellä osallistumisensa Tokiossa järjestettäviin olympiakisoihin.

Olympialaisiin viiden hengen joukkueen lähettämässä ollut Guinea vetäytyy kisoista päivää ennen avajaisseremoniaa.

– Covid-19-varianttien takia hallitus, joka vastaa Guinean urheilijoiden terveydestä, on valitettavasti päättänyt perua Guinean osallistumisen Tokion olympialaisiin, maan urheiluministeri Sanoussy Bantama Sow totesi tiedotteessa.

Inside the games -sivuston mukaan paikalliset lähteet uskovat, että poisjäännin todelliset syyt ovat taloudelliset. Lähteiden mukaan urheiluministeriön varat eivät riitä urheilijoiden kisamatkan kustantamiseen.

Työikäisten aikuisten psyykkinen kuormitus lisääntyi koronaepidemian toisen aallon aikana, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta tutkimuksesta. Koronan toinen aalto ajoittui viime vuoden loppupuoliskolle.

Etenkin 30–49-vuotiaiden kuormittuneisuus kasvoi. Ikäryhmään kuuluvat käyttivät aiempaa enemmän terveyspalveluita mielenterveysongelmiensa vuoksi.

Henkisesti epidemia on kuormittanut erityisesti korkeasti koulutettuja naisia. Heillä lisääntyivät myös itsemurha-ajatukset.

Korkeasti koulutettujen naisten lisäksi mielenterveysongelmiin hakivat aiempaa enemmän apua matalasti koulutetut miehet.

–  On tärkeä selvittää, liittyvätkö kielteiset muutokset eri ikä- ja koulutusryhmillä työttömyyteen tai työelämän poikkeukselliseen kuormitukseen koronaepidemian aikana, sanoo THL:n tutkimusprofessori Jaana Suvisaari tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?