Jyrki Lehtolan kolumni: Tampereen läpinäkyvä yliopisto – parikymppiset influensserit korvasivat partaiset marxilaiset - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jyrki Lehtolan kolumni: Tampereen läpinäkyvä yliopisto – parikymppiset influensserit korvasivat partaiset marxilaiset

Nyt parikymppiset ovat yhteiskunnallisia vaikuttajia, koska ne ovat parikymppisiä, kirjoittaa Ilta-Sanomien kolumnisti Jyrki Lehtola.

23.7. 8:00

Tampereen yliopistoa kutsuttiin ennen punaiseksi yliopistoksi. Nyt siitä on tullut läpinäkyvä yliopisto.

Punaisessa yliopistossa leikittiin, että Marx oli luettu ja että marxilaisuutta sovellettiin humaanilla tavalla Neuvostoliitossa, jossa toisinajattelijat pääsivät seikkailuleireille opettelemaan selviytymistaitoja.

Tampereen läpinäkyvä yliopisto on lasiseinät, joiden sisällä ei ensin näy olevan mitään, mutta kun kuvaa suurentaa, voi juuri ja juuri nähdä, kuinka yliopiston brändiosasto kysyy Googlelta ”Mitkä olivat vuoden 2016 trendisanat?”, jotka sitten kopioidaan läpinäkyvän yliopiston tulevaisuuden arvoiksi.

Tampereen yliopisto on saanut paljon aikaan rientäessään muutamassa vuodessa 50 vuotta eteenpäin tulevaisuuteen, joka meni jo.

Ensin Riäväkylän yliopistosta yritettiin saada ”kansainvälisen tason huippuliiga”, koska konsulttitoimistolta tilatun paperin mukaan kommunismin leimasta pääsee irti kaikkia kiusaannuttavilla urheiluvertauksilla.

Sitten ne alkoivat puhua koulutuksesta niin kuin lapset, joista ei tiedä, matkivatko vai pilkkaavatko ne aikuisia. Ne toistelivat ”yhtenäistä kumppanuusrajapintaa”, ”innostavaa palvelukokemusta” ja kun niillä ei ollut mitään sanottavaa, ne sanoivat ”digitalisaatio”.

Kun Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu yhdistyivät, luotettiin niin vähän omaan yhteiseen osaamiseen, että bränditoimistolta ostettiin uudelle korkeakouluyhteisölle kaksi sanaa. Sloganiksi saatiin ”Ihminen ratkaisee”, koska ihminen oli juuri ratkaissut, että jotain oli sanottava sanomatta mitään.

Nyt ihminen on ratkaissut Tampereella sen, että kirjat ovat turhia. Tampereen yliopisto harkitsee kirjastostaan luopumista, koska tota noin nääs ilmastonmuutos, mikä on jo melkein innovatiivinen perustelu kirjojen tuhoamiselle.

Kirjaston tilalle saadaan uuden ajan ihminen, joka antaa lukea itseään kuin avointa kirjaa.

Tampereen ammattikorkeakoulu on juuri palkannut 20-vuotiaan turkulaisinfluensseri Joalin Loukamaan uuden koulutusohjelmansa kasvoiksi. Pohjoismaiden suurimman sisävesikaupungin yliopiston uusi koulutusohjelma on globaalisti ainutlaatuinen ”Influencers Academy”, jossa koulutetaan 34 300 euroa maksanut ihminen somevaikuttajaksi eli influensseriksi.

Ennen Tampereella partasuiset tamperelaismiehet opettivat marxilaisen historiakäsityksen avulla, mitä historia on.

Nyt Tampereella influensserit opettavat oman historiansa kautta, mitä tulevaisuus on.

Ennen parikymppisiin suhtauduttiin epäillen, koska ne olivat parikymppisiä. Nyt parikymppiset ovat yhteiskunnallisia vaikuttajia, koska ne ovat parikymppisiä.

Turha ulista, partasuut. Tampereen yliopisto tiedotti juuri, että kaikki kehitys on hyvästä, koska sen nimi on kehitys.

Kirjoittaja on kirjailija ja käsikirjoittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?