STM ja THL: Epidemiatilanne on huolestuttava – koronatartunnat lisääntyneet erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

STM ja THL: Epidemiatilanne on huolestuttava – korona­tartunnat lisääntyneet erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa

Tartuntojen määrän lisääntyminen erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa ja siitä johtuvat altistumiset ovat aiheuttaneet tartunnanjäljityksen ruuhkautumisen osalla Suomen alueista.

22.7. 10:26

Uusien koronatapausten määrä on ollut kasvussa viimeiset neljä viikkoa, sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedottavat.

12.–18.7. uusia tapauksia todettiin yhteensä 2 210. Viikoittainen tapausmäärä on nelinkertaistunut ja positiivisten näytteiden osuus on noussut 2,3 prosenttiin kesäkuun puolivälin jälkeen.

Rokotuskattavuuden nousun ansiosta vakavien, sairaalahoitoa vaativien tautitapausten määrä ei ole kesän kuluessa noussut suhteessa tartuntojen määrään yhtä nopeasti kuin aiemmin epidemian aikana. Tartuntojen määrän nopeasta lisääntymisestä johtuen epidemian kokonaiskuva on kuitenkin huolestuttava.

THL:n ja STM:n mukaan tartuntoja saadaan tällä hetkellä pääosin kotimaassa, esimerkiksi nuorten aikuisten baari-illoissa ja tapaamisissa. Viikolla 28 todetuista tartunnoista lähes 60 prosenttia todettiin 10–29-vuotiailla. Heidän keskuudessa tapaukset painottuivat erityisesti 18–23-vuotiaisiin.

– Erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten tulisikin vähentää tartuntariskiä aiheuttavia sosiaalisia kontakteja ja toisaalta ottaa rokotus heti, kun siihen on mahdollisuus, tiedotteessa muistutetaan.

–Tartuntojen määrän lisääntyminen erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa ja siitä johtuvat altistumiset ovat aiheuttaneet tartunnanjäljityksen ruuhkautumisen osalla Suomen alueista. Altistuneet itse ovat ruuhkan purkamisessa avainasemassa. Asianosaisten on lain mukaan autettava viranomaisia tartunnanjäljityksessä ja noudatettava heidän ohjeitaan, jotta tartuntaketjujen muodostuminen saadaan katkaistua viiveettä.

Kaikenikäisten tartunnoista 10 prosenttia oli peräisin ulkomailta viikolla 28. Niistä aiheutuneiden jatkotartuntojen osuus oli 2 prosenttia.

Positiivisten näytteiden osuus on kuukauden aikana noussut lähes yhden prosenttiyksikön. Koronatapausten osuus testatuista näytteistä oli 2,3 prosenttia viikolla 28. Osuuden kasvu kertoo STM:n mukaan siitä, ettei kaikkia tartuntoja havaita enää yhtä tehokkaasti kuin aiemmin. Toisaalta tartunnanlähde saatiin selvitettyä yli 70 prosentissa tapauksista.

Sairaalahoidon tarve ei enää nouse rokotusten ansiosta samaa tahtia tartuntojen lukumäärän kanssa. Tehohoidossa olevista koronapotilaista yli puolet on tällä hetkellä alle 50-vuotiaita.

Uusia koronatautiin liittyviä kuolemia ei ole ilmoitettu heinäkuun puolivälin jälkeen.

Rokoteannoksia on annettu Suomessa tähän mennessä yli 5,1 miljoonaa. Koko maassa noin 64 prosenttia väestöstä on saanut ainakin yhden rokoteannoksen. Molemmat rokoteannokset on saanut 28 prosenttia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?