Husin Järvinen: Suomessa käynnissä uusi korona-aalto – ”Nyt mennään selkeästi ylöspäin” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Husin Järvinen: Suomessa käynnissä uusi korona-aalto – ”Nyt mennään selkeästi ylöspäin”

Viimeksi yhtä korkeita tartuntalukuja raportoitiin huhtikuun alussa.

20.7. 17:43

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) infektioylilääkäri Asko Järvisen mukaan Suomessa on käynnissä uusi korona-aalto. Järvisen mukaan tartuntojen lisääntyminen viikkotasolla on ollut juhannusviikosta lähtien samaa luokkaa kuin kaikissa edellisissäkin aalloissa.

– On selvää, että nyt mennään selkeästi ylöspäin.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella tartuntoja oli viime viikolla viisinkertaisesti enemmän kuin juhannuksen jälkeisellä viikolla ja suunta on edelleen kasvava.

Aiemmin tiistaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen kommentoi MTV:lle, että Suomessa on käynnissä koronan neljäs aalto.

Suomessa raportoitiin tiistaina 461 uutta koronatartuntaa. Viimeksi yhtä korkeita lukuja raportoitiin huhtikuun alussa.

Järvinen nostaa esiin uuden aallon taustalla kolme syytä: helpommin tarttuva deltavariantti, jalkapallon EM-kisat ja nuorison väsyminen rajoituksiin.

– Juhannuksen jälkeisellä viikolla Hus-alueen tartunnoista puolet oli ulkomaanmatkailuun liittyviä, joten Pietarin EM-kisat olivat iso tekijä.

Tartunnat leviävät nyt Järvisen mukaan erityisesti nuorten, 18–28 vuotiaiden keskuudessa.

Aiemmista tautiaalloista uusi aalto kuitenkin poikkeaa Järvisen mukaan siinä, että se ei uhkaa terveydenhuollon kantokykyä samassa määrin.

– Siihen on kaksi syytä: epidemia leviää nuoremmissa ikäryhmissä ja iso osa väestöstä on rokotettu jo melko kattavasti. Jo yksi rokotus antaa 80 prosenttisen suojan vaikeilta tautimuodoilta.

Rokotusten avulla vaikeiden tautitapausten määrä on laskenut, eikä uusia rajoituksia voi Järvisen mukaan enää perustella terveydenhuollon kantokykyyn vedoten.

Kysymysmerkki on Järvisen mukaan kuitenkin se, miten tauti vaikuttaa nuoriin ja monelleko tulee pitkäkestoisia oireita.

THL:n Salminen sanoi maanantaina Ylen A-Studiossa, että yhteiskunnan avautumista voivat vaikeuttaa tuoreet tiedot pitkäkestoisesta koronasta.

Salminen viittasi tuoreeseen norjalaistutkimukseen, jonka mukaan koronasta seuraa pitkäkestoisia oireita yllättävän monelle. Joka toisella lievän koronan sairastaneesta 16–30 -vuotiaasta oli pitkittyneitä oireita.

Salminen sanoi tiistaina MTV:lle, että hallitus päättää mahdollisista rajoituksista tällä viikolla. Hän sanoi, ettei ole varma, riittävätkö pelkät ravintolarajoitukset, kun tartuntoja tapahtuu ravintoloiden ulkopuolella.

Lue lisää: THL:n Salminen MTV:lle: Koronan neljäs aalto on Suomessa

Myös Järvisen mukaan on iso kysymys, mitkä rajoitukset toimivat.

– Uudellamaalla on jo voimassa ravintolarajoitukset, joita kaavaillaan myös muille kiihtymisvaiheen alueille, mutta siitä huolimatta meillä mennään voimakkaasti ylöspäin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?