Tutkijat huomasivat ison muutoksen maanantaina – pian ratkeaa, millainen ampiaiskesästä Suomessa tulee - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tutkijat huomasivat ison muutoksen maanantaina – pian ratkeaa, millainen ampiaiskesästä Suomessa tulee

Lämmin ja kuiva kesä eivät ole välttämättä hyväksi ampiaisille.

Ampiainen perustaa pyöreän pesänsä usein räystään alle tai ullakolle katon rajaan. Ampiaisen pesä on paperimainen ja useimmiten harmaa.

20.7. 11:15

Ennusmerkit puoltavat sekä hyvää että huonoa ampiaiskesää. Kuluvan kesän ampiaistilanne on kuitenkin vielä hämärän peitossa, eikä lämmin ja kuiva kesä välttämättä ole hyväksi ampiaisille.

Jyväskylän yliopiston ekologian ja evoluutiobiologian yliopistonlehtori Atte Komonen kertoo, että pesien seurannan perusteella Jyväskylän seudulla ampiaisia vaikuttaa olevan runsaasti. Hän tekee tutkimusryhmänsä kanssa pesäseurantaa, jossa lasketaan kuinka usein pesään menee ampiaisia.

Viime kesänä muutaman pesän seurannassa huippu oli elokuun puolivälissä. Tänä vuonna vastaavia määriä oli jo heinäkuun puolivälissä. Myös pyydyksissä yksilömäärät ovat kasvussa.

– Aikaisempina viikkoina olemme löytäneet 0–1 yksilöä. Tänään [maanantaina] niitä löytyi 35.

Komonen pitääkin mahdollisena, että ampiaiskesästä tulee hyvä.

Turun yliopiston evoluutioekologian dosentti Jouni Sorvari puolestaan kertoo, että hänen havaintonsa Kuopion suunnalta ovat jokseenkin päinvastaisia.

– Ainakaan Kuopion seudulla en ole vielä nähnyt ollenkaan niitä ampiaisia, jotka ovat runsaita loppukesästä ja alkusyksystä.

Silti myös Sorvari pitää mahdollisena, että loppukesästä ampiaisia on paljon. Epävarmuustekijöitä on silti runsaasti.

– Heinäkuun lopun ja elokuun alun säät ratkaisevat, miten paljon niitä on.

Sorvari huomauttaa, että yhdessä paikassa ampiaisia saattaa olla paljon ja jossain toisessa ei ollenkaan. Lopputulos on monen tekijän summa, ja aineistoa runsausarvioon tarvitaan laajalta alueelta. Totuus ampiaisten määrästä Kuopiossa selviää vasta elokuun laajassa tutkimuksessa.

Vaikka ampiaiset viihtyvät lämpimässä ympäristössä, Sorvari kertoo, että kuluva kesä saattaa olla ampiaisille jopa liian kuuma ja kuiva. Jos aurinko paahtaa aamusta iltaan, pesät voivat käydä liian kuumiksi, jotta ampiaiset selviäisivät.

– Pesäpaikan valinnalla on tärkeä rooli pesän selviämiselle.

Sorvarin mukaan ampiaispesän ihannelämpötila on alle 30 astetta. Jos lämpötila pesässä nousee sen yli, suuri osa työläisampiaisista joutuu viilentämään pesää siivillään, mikä kuluttaa paljon energiaa.

– Jos pesä on huonossa paikassa, esimerkiksi talon eteläseinän sisällä, eivät ne montaa päivää pysty pitämään pesää hengissä. On paljon tapauksia, että pari päivää kuuluu hirveä pörinä ja sitten hiljenee.

Viileässä paikassa pesä voi selvitä kesän yli.

Pihoihin ampiaisia vetävät monet tekijät. Esimerkiksi kaikki sokeripitoinen houkuttelee niitä pihoihin. Tietyt ampiaislajit syövät myös lihaa, jolloin esimerkiksi grillaus voi houkutella ampiaiset pihoihin.

Komonen tutkimusryhmineen testasi asiaa jättämällä tuoreita kalanperkeitä maastoon.

– Nopeimmillaan ensimmäinen taisi olla minuutissa paikalla.

Komonen kertoo, että ampiaiset ovat poikkeuksellisia hyönteisiä, koska ne ovat aktiivisia lähes vuorokauden ympäri.

– Koska ihmiset grillaavat illalla, kohtaamisia tulee.

Komosen mukaan ampiaiset eivät ole loppukesästä aggressiivisempia kuin muinakaan vuodenaikoina.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?