Salama iski mäntyyn ja heti perään omakotitalossa roihahti – näin Riikka-rajuilma teki tuhojaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Salama iski mäntyyn ja heti perään oma­koti­talossa roihahti – näin Riikka-rajuilma teki tuhojaan

Etelä-Savon pelastuslaitos sai sunnuntain aikana 24 myrskyperäistä hälytystä.

Myräkkä kuritti pääasiassa maan itäpuoliskoa.

18.7. 21:55

Suomea raadellut Riikka-rajuilma aiheutti sunnuntaina pelastustehtäviä ympäri maan itäosaa. Ukkosrintama ulottui puoli kahden maissa iltapäivällä Varsinais-Suomesta itärajalle. Sade- ja ukkoskuurot voimistuivat nopeasti rajuilmaksi, ja kaunis kesäpäivä muuttui monin paikoin epävakaaksi ja puuskaiseksi.

Päivän aikana rintama kääntyi kohti itää ja ulottui noin puoli viiden aikaan Itä-Uudeltamaalta Pohjois-Karjalaan. Päivän ensimmäinen voimakas ukkospuuska mitattiin Jämsän havaintoasemalla, jossa tuuli puhalsi peräti 25,6 metriä sekunnissa.

Pieksämäellä salama iski mäntyyn ja kulkeutui maata pitkin omakotitalon sähköpääkeskukseen. Etelä-Savon pelastuslaitos tiedottaa talon tuhoutuneen sisällä roihahtaneessa tulessa, vaikka rakennuksen ulkopuoli jäi lähes vaurioitumattoman näköiseksi.

Päivystävä palomestari Janne Vehviläinen kertoo pelastuslaitoksen saaneen tapahtuneesta hälytyksen kello 15.35. Puurunkoinen rakennus on palanut sisältä asuinkelvottomaksi. Henkilövahinkoja kahden tunnin pelastusoperaation vaatineessa onnettomuudessa ei kuitenkaan syntynyt.

Lue lisää: Riikka-rajuilma vyöryi yli Suomen – lukijoiden kuvat ja videot näyttävät tuhot

Myrskyn jälkiä Rautalammin lähellä.

– Isäntäväki ei ollut onnettomuushetkellä paikalla. Kotiin saapuessaan he huomasivat oven yläosista kulkeutuvan savun ja viisaasti päättivät soittaa suoraan pelastuslaitokselle. Palo oli siinä vaiheessa jo päässyt sammumaan, mutta oven auetessa se olisi voinut saada happea ja syttyä uudestaan, Vehviläinen sanoo.

– Kyllä tämä on kiireinen vuoro ollut. Päivän aikana saimme myrskyn johdosta 24 hälytystä.

Lue lisää: Näin Riikka rojahti Savon­linnaan – tiet kauttaaltaan veden vallassa

Kuopion Riistavedellä puun kaatuminen tielle aiheutti iltapäivällä isot autojonot

Riikka-myrskyn uhkaavia pilviä Puruvedellä

Mikkelin Anttolassa Kaarnalamminmäellä maastoa paloi kuuden hehtaarin verran. Pelastuslaitoksen sammutustyöt olivat vielä iltakuuden tienoilla käynnissä. Maastopaloja raportoitiin myös Jokimäentiellä Hirvensalmella.

Pohjois-Karjalassa rajuilma aiheutti kello 11.30–18.00 neljäkymmentä hätäkeskuksen välittämää tehtävää. Pyhäsellä lennähti nurin soutuvene, ja kolme pelastusliiveillä varustettua ihmistä päätyi veden varaan. Kaavilla leimahti rakennuspalo, ja maastopaloja ilmoitettiin Polvijärvellä, Kiteellä ja Ilomantsissa. Pelastuslaitos arvelee palojen selittyvän salamoinnilla.

Valtatie 6:lla Enon rampin kohdalla ja Enon ja Joensuun välisellä tiellä oli sähköpylväitä nurin tiellä ja tien vierellä. Näistä ilmoitettiin Tieliikennekeskukseen. Joensuun Karhunmäessä puu kaatui pysäköidyn henkilöauton päälle. Tilanteesta ei aiheutunut henkilövahinkoja.

Kadut tulvivat Savonlinnassa.

Rajuilma repi puita rautatiekiskoille Joensuun ja Kiteen Kesälahden välisellä rautatiellä. Onnettomuuden seurauksena junaliikenne estyi alueella sunnuntai-illaksi. Esimerkiksi Helsinkiin suuntaavan IC 10 -junan matkustajat kuljetettiin Kesälahdelle korvaavaan junaan linja-autolla. Myös kahden Joensuun ja Nurmeksen välistä reittiä kulkevan junan matka estyi.

Myrskytuhoja Tavisaaressa Pohjois-Savossa.

Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kerrottiin sunnuntai-iltana Ilta-Sanomille, että Kuopion keskustaan oli tullut kymmenkunta vahingontorjuntatehtävää. Kellareihin ja autosuojiin oli päässyt vettä, koska viemärit eivät olleet ehtineet vetää sadevesiä.

Ilmatieteen laitos tiedotti kolmen aikoihin iltapäivällä 11 000 sähkökatkoksesta Suomessa. Meteorologi Anna Latvala kertoi Ilta-Sanomille, että sunnuntain rajuilma johtui Suomen säätilan nopeasta ja radikaalista muutoksesta. Kun luoteesta virtaava kylmä ilma kohtasi Suomen yllä pitkään velloneen helteen, ilmamassojen rajavyöhykkeellä jyrähti.

– Kun lämpimän ja kostean ilman kohdalle tulee yhtäkkiä kylmää ja kuivempaa ilmaa, se laukaisee tällaisia ukkoskuuroja, Latvala taustoitti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?