Retkeilijät kuulivat laulua, jota eivät tunnistaneet – paljastui lintulajiksi, jota koko Euroopassa ei ole ennen tavattu - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Retkeilijät kuulivat laulua, jota eivät tunnistaneet – paljastui lintu­lajiksi, jota koko Euroopassa ei ole ennen tavattu

Havainto tehtiin Kilpisjärvellä.

BirdLife Suomen välittämää kuvaa Kilpisjärvellä sunnuntaina tavatusta kamtshatkanuunilinnusta.

18.7. 19:53

Suomessa ja tiettävästi koko Euroopassa tehtiin tänään sunnuntaina historian ensimmäinen havainto kamtshatkanuunilinnusta (Phylloscopus examinandus), kertoo BirdLife Suomi.

Havainto tehtiin Enontekiön Kilpisjärvellä. Käsivarren Lapissa retkellä olleet Petteri ja Aleksi Lehikoinen sekä Hanna Laakkonen kuulivat oudon laulun, jota eivät tunnistaneet.

Retkeilijät saivat linnun näkyviin. Se muistutti lapinuunilintua, mutta laulu ei sopinut sille.

BirdLife Suomen tiedotteen mukaan kokeneet määrittäjät kuuntelivat lapinuunilinnun itäisten sukulaislajien laulua, ja laulu sopi kamtshatkanuunilinnulle.

Varmuuden vuoksi lintu pyydystettiin ja mitattiin. Kävi ilmi, että myös sen mitat sopivat paremmin kamtshatkanuunilinnulle kuin lapinuunilinnulle. Lopullinen lajimääritys varmistuu, kun linnusta pudonneista höyhenistä tehdään dna-analyysi.

BirdLifen mukaan lintu pesii Aasian itäisimmissä osissa Tshuktshien niemimaalla, Kamtshatkan niemimaalla sekä Sahalinin saarella. Laji talvehtii Filippiineillä ja Indonesiassa. Euroopasta ei ole aiempia hyväksyttyjä havaintoja lajista, joskin Norjasta ilmoitettiin mahdollinen havainto syyskuussa 2016, tiedotteessa kerrotaan.

BirdLife Suomen rariteettikomitea tarkastaa Suomessa tehdyt valtakunnallisesti harvinaiset lintuhavainnot ja arvioi, ovatko määritysperusteet riittävät ja onko lintu luonnonvaraisesti harhautunut.

Viime vuoden loppuun mennessä Suomessa on havaittu hyväksytysti 482 luonnonvaraista lintulajia. Edellinen maalle uusi lintulaji oli toukokuussa havaittu kivikkosatakieli.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?