Inkoossa syttyneen maastopalon savu levisi kymmenien kilometrien päähän pitkin Uuttamaata – lieskoja sammutettiin helikopterin avustuksella - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Inkoossa syttyneen maasto­palon savu levisi kymmenien kilometrien päähän pitkin Uuttamaata – lieskoja sammutettiin helikopterin avustuksella

Pelastuslaitoksen mukaan maastopalon savu levisi laajalle alueelle Kirkkonummelle, Espooseen ja Helsinkiin asti.

17.7. 23:30 | Päivitetty 18.7. 2:33

Uudellamaalla Inkoossa syttyi iltapäivällä maastopalo, josta levisi runsaasti savua. Paloalue oli pelastuslaitoksen mukaan seitsemän hehtaarin kokoinen.

Jutun yläpuolella olevalla videolla lukijan Finnairin lennolta kuvaama video palosta noin kello 18.

Palo syttyi Degerölandetin alueella. Puolenyön aikaan palossa ei ollut enää leviämisvaaraa.

– On saatu rajattua niin, ettei palo enää leviä, mutta sammutustyöt kestävät vielä pitkälle aamuun, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen palopäällikkö Tuukka Tuuli kertoi STT:lle sunnuntain puolella alkuyöstä.

Pelastuslaitoksen mukaan maastopalon savu levisi laajalle alueelle Kirkkonummelle, Espooseen ja Helsinkiin asti.

Myös Keski-Uudenmaan pelastuslaitos tiedotti, että savuhavaintoja on myös Vantaalla ja Nurmijärven Klaukkalassa asti.

Vaaratiedotetta pelastuslaitos ei kuitenkaan savun vuoksi antanut. Palopäällikön mukaan hajun laajalle leviämisestä huolimatta savunmuodostus ei ollut niin voimakasta, että siitä olisi aiheutunut haittaa terveydelle.

Savua nousee palopäällikön mukaan vielä niin kauan, kunnes paloalue saadaan kunnolla kasteltua.

–  Niitä palopesäkkeitä pitää ihan uittamalla uittaa, että ne lopettavat sen. Mutta huomattavasti vähemmän on tällä hetkellä savua kuin siinä alkuvaiheessa, Tuuli kertoi sunnuntaina alkuyöstä puoli yhden aikoihin.

Sammutustöissä oli alkuvaiheessa palopäällikön mukaan enimmillään ehkä 13 pelastuslaitoksen yksikköä, mutta sittemmin yksikköjen määrä on laskenut noin kymmeneen. Palopäällikön mukaan kymmenellä yksiköllä pärjätään aamuun saakka.

Sammutustöissä oli mukana myös helikopteri.

Lisäksi maastopaloa on ollut sammuttamassa helikopteri, joka on pudottanut vettä paloalueelle. Alkuyöhön mennessä helikopteri oli kuitenkin ehtinyt jo poistua paikalta.

Palopäällikkö arvioi paloalueen olleen varsin suuri.

–  Kyllä se iso on ja maasto ei ollut mikään maailman helpoin. Korkeuseroja oli jonkun verran, niin siinä kesti hetken, että vesi saatiin paikalle, Tuuli sanoo.

Paloalue on ollut suurimmaksi osaksi metsää. Paloalueella kulkee myös sähkölinjoja, joista otettiin sähköt pois sammutustöihin osallistuneen helikopterin vuoksi.

–  Sähköttömyyshän siellä asukkaita vaivasi varmasti, niitä ketkä eivät olleet siihen varautuneet, Tuuli sanoo ja arvioi lisäksi savunhajun olleen lähellä vielä rajumpi kuin kaukana.

Vaikka alueella on asutusta, ei tulipalosta ole koitunut vaaraa rakennuksille.

–  Kyllähän tuolla asutusta oli ja mökkejä varsinkin, mutta ei ihan pihaan asti mennyt, Tuuli tarkentaa.

Pelastuslaitoksella ei ole vielä tarkempaa tietoa syttymissyystä.

Länsi-Uudenmaan poliisin tilannekeskuksesta kerrotaan, että poliisille on tullut ilmoitus, että pelastuslaitos on ollut sammuttamassa maastopaloa Inkoossa. Tehtävää poliisilla ei maastopalon vuoksi ole kuitenkaan ollut.

Tilannekeskuksen mukaan tässä tapauksessa ei yleensä ole syytä epäillä, että kyseessä olisi rikos.

Maastopalon lisäksi Länsi-Uudenmaan alueella syttyi myöhään lauantaina toinenkin iso tulipalo, kun omakotitalo syttyi tuleen Espoossa. Pelastuslaitoksen mukaan omakotitalo tulee tuhoutumaan palossa täysin.

Lue lisää: Omakotitalo ilmileikeissä Espoon Pitkäjärvenrannassa – massiivinen savupilvi nousee taivaisiin

Juttua päivitetty uusilla tiedoilla 18.7. klo 0.23 ja uudelleen klo 2.32.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?