Nuoret miehet selittivät, että 36 kiloa nuuskaa oli tulossa omaan käyttöön – oikeus ei uskonut

Käräjäoikeus laskeskeli, että noin 3 500 purkkia olisi riittänyt miehille kahdeksi ja puoleksi vuodeksi.

Kaksi parikymppistä miestä jäi tullin haaviin Torniossa yli 36 kilon nuuskalastin kanssa keväällä 2019. Asiassa eteni käräjille tämän vuoden alussa.

Miehet saivat syytteet salakuljetuksesta ja veropetoksesta, sillä he olivat välttäneet nuuskan maahantuonnin yhteydessä 13 529,11 euron verot.

Miehet selittivät oikeudessa, että Ruotsin Haaparannalta haettu nuuska oli tulossa heidän omaan käyttöönsä, eikä heillä ollut tarkoituksena myydä sitä eteenpäin.

Lapin käräjäoikeus ei pitänyt miesten kertomuksia uskottavina.

Käräjäoikeus laskeskeli, että miesten tuomat noin 3 500 purkkia olisivat riittäneet molemmille kahdeksi ja puoleksi vuodeksi.

Käräjäoikeus huomioi, että nuuskan myyntiaikeisiin viittasi muun muassa se, että miehet olivat käyttäneet nuuskaan tuhansia euroja, vaikka heidän taloudellinen tilanteensa oli heikko.

Toiseksi: moinen nuuskamäärä vaatisi paljon säilytystilaa ja säilyisi pakastimessa enintään noin vuoden.

– Asiassa on näin ollen jokseenkin selvää, että vastaajat ovat tuoneet nuuskat maahan pääosin kaupallisessa tarkoituksessa eikä henkilökohtaista käyttöään varten.

Miehet tuomittiin salakuljetuksesta ja veropetoksesta neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Toinen heistä tuomittiin lisäksi muussa yhteydessä tapahtuneesta liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Toinen miehistä valitti tuomiostaan Rovaniemen hovioikeuteen. Rovaniemen hovioikeus päätti äskettäin jättää valituksen tutkimatta, sillä mies oli ilmoittanut myöhässä tyytymättömyytensä tuomioon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?