EIT kumosi Suomelle antamansa langettavan päätöksen kuolleeksi väitetyn irakilaismiehen tapauksessa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

EIT kumosi Suomelle antamansa langettavan päätöksen kuolleeksi väitetyn irakilais­miehen tapauksessa

Lavastettu kuolema johti siihen, että Suomi sai EIT:ltä langettavan päätöksen marraskuussa 2019.

Kuolleeksi väitetyn miehen tytär Helsingin käräjäoikeudessa 11. tammikuuta 2021.

13.7. 11:33

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on kumonnut Suomelle antamansa langettavan päätöksen kuolleeksi lavastetun irakilaismiehen tapauksessa.

EIT:n mukaan tuomioistuimen marraskuussa 2019 antama päätös kumotaan kokonaisuudessaan ja EIT:lle tehty valitus hylätään valitusoikeuden väärinkäytön vuoksi.

– Ulkoministeriö on erittäin tyytyväinen. On sellainen olo, että nyt oikeus toteutui, kommentoi yksikönpäällikkö Krista Oinonen ulkoministeriöstä STT:lle.

– Mielestäni tämä oli hieno esimerkki siitä ja toimikoon myös tällaisena varoittavana esimerkkinä, että ei kannata lähteä valheella yrittämään, Oinonen sanoo.

Kuoleman lavastaminen johti siihen, että Suomi sai EIT:ltä langettavan päätöksen 2019. EIT katsoi Suomen rikkoneen Euroopan ihmisoikeussopimuksen artikloja 2 ja 3, jotka koskevat oikeutta elämään sekä kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun kieltoa.

Suomi teki viime syksynä EIT:lle pyynnön asian tarkastelemisesta uudelleen. Suomen mukaan EIT:lle toimitetut asiakirjat miehen kuolemasta olivat väärennettyjä.

Kyseessä oli kaikkien aikojen ensimmäinen kerta, kun Suomi joutui pyytämään EIT:ltä jo lopulliseksi tulleen tuomion uudelleen tarkastelua.

Irakilaismiehen tytär ja tyttären entinen aviomies tuomittiin EIT-huijauksesta Helsingin käräjäoikeudessa helmikuussa. Vuonna 1996 syntynyt tytär oli se, joka aikoinaan teki valituksen EIT:hen. Käräjäoikeuden tuomiosta on valitettu hovioikeuteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?