Nuorten tartunnat nousseet merkittävästi Husin alueella - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Koronan ilmaantuvuus nuorten keskuudessa lähellä maaliskuun mustia lukemia – Husin Järvinen: ”Tartunnat tulleet mökki- ja baarijuhlista”

Järvinen uskoo vanhempien ikäryhmien rokotuskattavuuden estävän vakavan tautimuodon leviämisen, vaikka nuorten tartunnat leviäisivätkin vanhempiin.

Järvisen mukaan kaikki Husin alueen viimeaikainen nousu koronatapauksissa on tapahtunut nuoremmissa ikäryhmissä.

11.7. 19:46

Nuorten koronavirustartunnat ovat olleet viime viikkoina kovassa nousussa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Husin ylilääkäri Asko Järvisen mukaan alueen tapausmäärien nousu johtuukin juuri nuorten kasvaneesta ilmaantuvuudesta.

– Kaikki nousu tapahtui nuoremmissa ikäryhmissä, vanhemmissa ikäryhmissä ei ollut käytännössä merkittävää nousua tapausmäärissä.

Tapausmäärien nousu on painottunut Järvisen mukaan erityisesti 15–19-vuotiaisiin. Ikäryhmän ilmaantuvuus on noussut etenkin kuluneen viikon aikana merkittävästi. Tartuntamäärät ovat lisääntyneet myös 20–29- ja 30–39-vuotiaiden osalta.

Analyytikko Ilkka Rauvola julkaisi Twitterissä kaavion, josta näkee, että 15-29 -vuotiaiden kohdalla ilmaantuvuus lähestyy maaliskuun lukemia.

Järvinen arvioi nuorten tartuntojen kasvun johtuvan osin ikäryhmän rokottamattomuudesta, osin löyhentyneestä koronakurista.

– Aika paljon ovat nuoret ilmeisesti juhlineet. On ollut paljon nuorten tapaamisia, joissa tartuntoja on tullut. Itäisen Uudenmaan kunnissa nähtiin, että tartunnat ovat tulleet mökki- ja baarijuhlista.

Tartuntamääriin voi vaikuttaa myös laajalle levinnyt viruksen deltavariantti, joka on tartuttavuudeltaan ja leviämisteholtaan suurempi.

Deltavariantin osuus uusista tutkituista testituloksista on THL:n mukaan yli 80 prosenttia. Muunnos onkin noussut lyhyessä ajassa ylivoimaiseksi valtatyypiksi Suomessa.

Lue lisää: Yksi kuva näyttää, kuinka deltan osuus Suomessa räjähti

Nuorten tartuntamäärät voivat kasvaessaan heijastua myös vanhempiin ikäryhmiin. Virus kykenee leviämään Järvisen mukaan yhden rokoteannoksen lävitse, vaikka suojausteho onkin varsin hyvä.

Vanhempiin ikäryhmiin leviämisen riskiä on kuitenkin tällä hetkellä vaikea arvioida.

– Tartunnat tapahtuvat nuorissa, jotka eivät lisää sairaalakuormitusta juurikaan. Emme tiedä, mikä on nuorissa sellainen tartuntamäärä, joka rupeaa heijastumaan vanhemmissa ikäryhmissä.

Lisää tietoa asiasta saadaan luultavasti pian Isosta-Britanniasta, jossa nuorten tapausmäärät ovat nousseet voimakkaasti jo vähän Suomea aiemmin.

– Isossa-Britanniassa viikon puolivälin paikkeilla tapausmäärät olivat suurin piirtein joulukuun puolenvälin tasoa, mutta sairaalassa olevien potilaiden määrä oli huomattavan pieni, eikä siinä ollut juuri nousua.

Järvinen muistuttaa, että vaikka tartuntamäärät ovatkin tällä hetkellä varsin suuria, ei niistä voida vetää enää samoja johtopäätöksiä kuin aikaisemmin.

– Silloin kun tartuntoja on pääosin nuorissa ikäryhmissä, sen riskitaso koko yhteisölle ei ole samanlainen nyt rokotusten jälkeen.

Hän uskoo, että vaikka nuorten tapausmäärät heijastuisivatkin vanhempiin, vanhempien ikäryhmien rokotuskattavuus estää vakavan tautimuodon leviämisen heidän keskuudessaan.

– Rokotuskattavuudesta voi sanoa, että siihen, että iäkkäämmälle ikäryhmälle saadaan se kakkosrokote, menee noin kuukauden verran aikaa. Tämän jälkeen voidaan ajatella, että sairaalahoidon riskissä oleva populaatio on saanut sangen hyvän suojan.

Kahden rokotteen teho vaikeaa tautia vastaan deltavarianttiakin kohtaan on Järvisen mukaan yli 90 prosenttia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?