Viikonloppuna paistatellaan hellelukemissa – ensi viikolla uhitellaan lämpöennätyksiä, kunnes loppuviikolla voi tapahtua nopea käänne - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Viikonloppuna paistatellaan hellelukemissa – ensi viikolla uhitellaan lämpöennätyksiä, kunnes loppuviikolla voi tapahtua nopea käänne

Viikonloppuna elohopeat nousevat hellelukemiin kautta maan, mutta ensi viikolla hellepäivien putki voi olla katkeamassa.

10.7. 7:15

Helteiset säät saavat jatkoa viikonloppuna ja hellelukemiin ylletään lähes kaikkialla maassa, kertoo Forecan tuore ennuste. Hikisiin keleihin viilennystä on luvassa sateiden muodossa.

Lauantaina 25 asteen raja paukkuu ympäri Suomen ja maan eteläosien sisämaassa mittarit voivat yltää jopa yli 30 asteen. Hellekelejä viilentävät maan etelä- ja keskiosissa sateet, joita saapuu maahan lännestä. Sadealueen mukana maahan saapuu myös ukkosia.

Sunnuntaina kuurosateita voidaan nähdä etelästä Lappiin ulottuvalla alueella. Poutaisilla alueilla lukemat ovat 25-30 asteen välillä, mutta Lapissa elohopeat jäävät 18-24 asteen lukemiin.

Paahteinen kesä jatkuu myös ensi viikolla koko maassa ja yleisesti lämpöä riittää 25-30 asteen edestä. Hellerajan alle jäädään ainoastaan Lapin pohjoisimmissa osissa ja ajoittain lämpötilat voivat olla alle 20 asteen lukemissa.

Viikon puolivälin tienoilla maan etelä- ja keskiosissa uhitellaan ja tämän vuoden lämpöennätyksen 33,6 asteen lukemia. Vastaavat lukemat on mitattu tänä kesänä kesäkuussa Etelä-Karjalan Parikkalassa ja heinäkuussa Lapissa Utsjoella.

Viikon keskimääräinen lämpötila on 3-6 astetta heinäkuun puolivälin keskimääräisen lämpötilan yläpuolella. Rajuin poikkeama normaaleista kesälämmöistä on maan itäosissa.

Loppuviikolla säässä tapahtuu kuitenkin nopea käänne ja hellepäivien putki voi olla katkeamassa. Atlantilta saapuu uusi korkeapainealue, jonka reunalla vallitsee pohjoisvirtaus, joka voi viilentää kesäsäitä.

Virtauksien myötä hellesäät voivat viiletä loppuviikosta muutaman päivän ajaksi ennen kuin uusi korkeapainealue saapuu helteineen Suomeen.

Ensi viikon aikana kuivuuteen voidaan myös saada hieman helpotusta, kun korkeapainealue siirtyy kaakkoon ja Suomeen pääsee aiempaa enemmän sateita.

Yksittäiset sadekuurot voivat olla ilman lämpötilasta ja kosteudesta riippuen hyvinkin rankkoja, mutta pääosin viikko on etelässä ja maan keskiosissa tavallista kuivempi. Eniten ukkosilla höystettyjä sadealueita nähdään Lapissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?