Hus: Korona­tartunnat vahvassa kasvussa Uudellamaalla – infektio­ylilääkäri kertoo, mikä pitkälti selittää nousun

Etenkin deltavariantin osuus kasvaa nyt nopeasti.

Koronavirustesteissä on Uudellamaalla löytynyt jo kolmen viikon ajan enenevästi positiivisia tapauksia.

9.7.2021 17:54

Uudenmaan koronavirustilanne on kääntynyt selvästi huonompaan suuntaan. Hus kertoo, että koronavirustartuntojen määrä Uudellamaalla on kasvanut jo kolmen viikon ajan.

Lue lisää: Deltavariantti leviää nyt Suomessa – Pietarin kisaturistien ­tartunnoista 91 prosenttia deltaa

Uudenmaan ilmaantuvuusluku (uudet tartunnat kahden viikon ajalta / 100 000 asukasta) oli perjantaina 68.

Ärhäkkäästi tarttuvan deltavariantin (ns. Intian-variantti) osuus on tuoreimmassa sekvensoinnissa ollut jo 60 prosenttia kaikista näytteistä ja kaikkein uusimmista näytteistä jopa 80 prosenttia.

Tulos viittaa siihen, että deltavariantti on Uudellamaalla jo pääasiallinen tartuntoja aiheuttava viruskanta, ja se on syrjäyttänyt suurelta osin aiemmat viruskannat.

Lue lisää: Koronatartuntojen jäljittäjille raivotaan ja lasketaan luikuria – kesä kuumentanut tunteita entisestään

– Uusia tartuntoja on todettu erityisesti 15–30-vuotiailla, joiden tartuntamäärien nousu pitkälti selittää kokonaismäärässä havaitun nousun. Tartunnat ovat levinneet erityisesti nuorten baari- ja juhlailloissa. Taustalla on myös EM-jalkapallosta lähtöisin olevia tartuntoja, Husin infektioylilääkäri Asko Järvinen sanoo tiedotteessa.

Järvinen kehottaa nuoria hakeutumaan aktiivisesti koronatesteihin pienissäkin hengitystieinfektion oireissa, jotta tartuntaketjut saadaan katkaistua ja tilanteen heikentyminen estettyä. Samoin kaikki kokoontumiset tulee oireisena välttää.

Husin infektioylilääkäri Asko Järvinen sanoo, että nuorten ja nuorten aikuisten baari- ja juhlaillat sekä Pietarin EM-jalkapalloturismi ovat kääntäneet Uudenmaan koronatilanteen huonompaan suuntaan.

Rokotusten piirissä olevissa ikäryhmissä tartuntoja on ollut vähän.

Deltavarianttia on esiintynyt Husin alueella jo alkukesästä, mutta sen osuus on selvästi yleistynyt jalkapallon EM-kisoista palanneiden matkailijoiden myötä juhannuksen jälkeen.

Kisoissa olleiden altistuneiden tavoittaminen on ollut ongelmallista. Tämä todennäköisesti tarkoittaa edelleen piilossa olevia tartuntaketjuja, mikä saattaa tarkoittaa tartuntamäärän pysymistä ennallaan tai jopa kasvamista seuraavien viikkojen aikana.

Uudenmaan alueellisen koordinaatioryhmän päätöksellä Itä-Uusimaa siirtyi torstaina epidemian perustasolta kiihtymisvaiheeseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?