Tässä ovat Katiska 2 -vyyhdin keskeiset henkilöt ja oikeuden ratkaisut – katso lista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tässä ovat Katiska 2 -vyyhdin keskeiset henkilöt ja oikeuden ratkaisut – katso lista

Tässä ovat Katiska 2 -vyyhdin keskeiset tekijät ja oikeuden ratkaisut. Moni syytetty todettiin syyttömäksi.

Niko Ranta-aho

9.7. 15:24

Helsingin käräjäoikeus antoi perjantaina tuomion Katiska 2 -vyyhdissä. IS kävi läpi keskeisten henkilöiden ratkaisut läpi.

Niko Ranta-aho

Niko Aleksi Matias Ranta-aho, 33

Rangaistus: 2 vuotta vankeutta. Tämä tulee 11 vuoden vankeusrangaistuksen päälle, minkä Ranta-aho sai Katiska 1 -vyyhdistä.

Rikokset, joista tuomittiin: 2 törkeää huumausainerikosta.

Kuvaus: Järjesteli Slovakiasta Suomeen yli 70 000 huumausaineiksi luokiteltuja lääketablettia. Aineet jäivät Tullin haaviin. Järjesteli Espanjasta Suomeen yli 22 000 ekstaasitablettia, jotka oli kätketty renkaiden sisään. Poliisi löysi erän, eikä se päässyt levitykseen.

Kaksi syytettä törkeästä huumausainerikoksesta kaatui.

Niko Ranta-ahon siskon syyte hylättiin

Niko Ranta-ahon sisko, 36-vuotias nainen

Ratkaisu: Syyte hylättiin.

Rikos, josta syytettiin: Törkeä huumausainerikos.

Kuvaus: Syytteen mukaan nainen yritti yhdessä veljensä ja kolmen muun miehen kanssa tuoda Suomeen amfetamiiniöljyä, josta saostamalla ja jatkamalla olisi saatu 150 kiloa amfetamiinia. Syyttäjän mukaan nainen valmisteli yhdessä veljensä kanssa amfetamiinin jatkamiseen tarvittavan kofeiinin hankintaa. Kaikkien vastaajien syytteet kaatuivat. Oikeuden mukaan suunnitelma ei edennyt edes rangaistavan yrityksen asteelle.

– Törkeänkään huumausainerikoksen suunnitteleminen ei ole rangaistavaa. Koska syyte on kokonaisuudessaan hylätty, siskon väitettyä osallisuutta tekoon ei ole tutkittu eikä siihen ole otettu kantaa, käräjäoikeus totesi.

Krister Wallendahl

Krister Reijo Olavi Wallendahl, 32

Ratkaisu: Syytteet hylättiin. Hänellä on kontollaan 10 vuoden vankeustuomio Katiska 1 -vyyhdistä. Sen tuomio ei ole lainvoimainen.

Rikokset, joista syytettiin: 2 törkeää huumausainerikosta.

Kuvaus: Syyttäjien mukaan yritti tuoda Suomeen amfetamiiniöljyä, mutta kaikkien vastaajien osalta tämä syyte kaatui. Syyttäjien mukaan yritti tuoda Suomeen myös 28 kiloa MDMA:ta, 10 000 ekstaasitablettia, 2 kiloa kokaiinia, mutta tältäkin osin kaikkien vastaajien syytteet kaatuivat. Syyttäjien mukaan hän yritti järjestellä Suomeen myös 100 kilon marihuanaerää, mutta tämäkin syyte kaatui kaikkien vastaajien osalta.

– Marihuanan maahantuonnin osalta on näytetty, että Suomeen tuontireittejä oli jo testattu ja marihuanan vastaanottamista varten oli hankittu varastotilaa. Mutta riittävää näyttöä siitä, että suunnitelmat olisivat marihuanankaan osalta edenneet rangaistavan yrityksen asteelle ei ole esitetty, käräjäoikeus totesi.

Juha-Matti Ruissalo

Juha-Matti Olavi Ruissalo, 30

Rangaistus: 6 vuotta ja 3 kuukautta vankeutta. Sai Katiska 1 -vyyhdissä samanmittaisen tuomion. Uusi tuomio tulee vanhan tuomion päälle.

Rikokset, joista tuomittiin: 4 törkeää huumausainerikosta ja ampuma-aserikos.

Kuvaus: Vyyhdin keskeisin tekijä yhdessä Niko Ranta-ahon kanssa. Valmisteli muun muassa Ranta-ahon, Slovakiasta järjestelemien lääketablettien vastaanottamista Suomessa. Ruissalo valmisteli myös Ranta-ahon lähettämän ekstaasitablettierän vastaanottamista.

Näiden lisäksi Ruissalo osti ja myi kokaiinia sekä piti hallussaan luvatonta asetta.

Syytteet yhdestä törkeästä huumausainerikoksesta ja törkeästä ampuma-aserikoksen yrityksestä kaatuivat.

Ville Aleksi Ruissalo, 22

Rangaistus: 2,5 vuotta vankeutta

Rikokset, joista tuomittiin: 2 törkeää huumausainerikosta ja lievä ampuma-aserikos.

Kuvaus: On Juha-Matti Ruissalon veli. Hankki erään naisen nimi- ja osoitetiedot, jotta Ranta-ahon Slovakiasta järjestelmät huumetabletit olisivat tulleet Suomeen. Hankki kokaiinia ja luovutti sen pääosin veljelleen. Piti hallussaan luvattomasti myös vähäisen määrän patruunoita.

Yksi syyte törkeästä huumausainerikoksesta kaatui.

Jani Berg.

Jani Sebastian Berg, 30

Rangaistus: Sai Katiska 1 -vyyhdissä 6 vuoden ja 1 kuukauden vankeustuomion. Se katsottiin riittäväksi rangaistukseksi nyt syyksi luetuista rikoksista.

Rikokset, joista tuomittiin: Ampuma-aserikos ja huumausaineen käyttörikos.

Kuvaus: Piti hallussaan kahta luvatonta asetta ja vähäisen määrän patruunoita. Piti hallussaan kahta grammaa kannabista.

Syyte avunannosta törkeään huumausainerikokseen kaatui. Hänen väitettiin ostaneen prepaid-liittymiä, ja antaneen ne Juha-Matti Ruissalolle. Syytteen mukaan liittymiä käytettiin Ranta-ahon Espanjasta toimittamien ekstaasitablettien järjestelyihin. Syyttäjän mukaan Berg siten edesauttoi huumerikosta.

Käräjäoikeuden mukaan Berg ei tiennyt kuitenkaan liittymätarkoituksesta, minkä takia syyte hylättiin.

– Kysymys ei myöskään ole sellaisesta tiettyyn rikolliseen tekoon kytköksissä olevasta toimesta, että Bergille olisi syntynyt velvollisuus selvittää asiaa, käräjäoikeus totesi.

Timo Huuskonen.

Timo Pekka Huuskonen, 35

Rangaistus: 2,5 vuotta vankeutta.

Rikokset, joista tuomittiin: Törkeä huumausainerikos ja ampuma-aserikos.

Kuvaus: Piti hallussaan luvatonta kaasuasetta ja kahta kaasupatruunaa. Piti levittämistarkoituksessa hallussaan 195 grammaa MDMA:ta, 1,4 grammaa amfetamiinia sekä 0,2 grammaa amfetamiinin ja MDMA:n sekoitusta.

Kaksi syytettä törkeästä huumausainerikoksesta kaatui.

Niko Otava.

Niko Santeri Otava, 33

Rangaistus: 2 vuotta ja 4 kuukautta vankeutta.

Rikokset, joista tuomittiin: Törkeä huumausainerikos ja huumausainerikos.

Kuvaus: Mies on syyttäjien mukaan kansainvälisen moottoripyöräjengin Bandidosin Euroopan varapresidentti. Piti hallussaan kokaiinia, jota hän myi eteenpäin 130 grammaa. Tästä 120 grammaa meni Juha-Matti Ruissalolle.

Yksi syyte törkeästä huumausainerikoksesta kaatui.

Justus Jaakko Johannes Taivalmäki, 22

Rangaistus: 3 vuotta ja 4 kuukautta vankeutta.

Rikos, josta tuomittiin: Törkeä huumausainerikos.

Kuvaus: Nouti yhdessä Valtteri Salmisen kanssa Vantaan Ikean parkkipaikalta Ranta-ahon järjestelemää ekstaasitablettierää. Huumeet olivat rengassarjan sisällä. Jäivät kiinni, kun kuljetusyhtiön edustaja oli hälyttänyt poliisit paikalle. Edustaja epäili olevan renkaissa jotain sinne kuulumatonta.

Valtteri Aatu Antero Salminen, 21

Rangaistus: 3 vuotta ja 8 kuukautta vankeutta.

Rikos, josta tuomittiin: Törkeä huumausainerikos.

Kuvaus: Nouti yhdessä Justus Taivalmäen kanssa Vantaan Ikean parkkipaikalta Ranta-ahon järjestelemää ekstaasitablettierää. Huumeet olivat rengassarjan sisällä. Jäivät kiinni, kun kuljetusyhtiön edustaja oli hälyttänyt poliisit paikalle. Edustaja epäili olevan renkaissa jotain sinne kuulumatonta.

Milad Feili.

Milad Karim Feili, 26

Ratkaisu: Syyte hylättiin. Hänellä on kontollaan 3 vuoden ja 5 kuukauden vankeustuomio Katiska 1 -vyyhdistä. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Rikos, josta syytettiin: Avunanto törkeään huumausainerikokseen.

Kuvaus: Syyttäjien mukaan hän oli auttamassa 100 kilon marihuanaerän järjestämisessä Suomeen, mutta tämä syytekokonaisuus kaatui kaikkien vastaajien osalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?