Uusi ennuste: Kesäsäälle ei näy loppua – sateet kiertävät Suomen kaukaa, lämpöaallot mahdollisia vielä syyskuussakin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Uusi ennuste: Kesä­säälle ei näy loppua – sateet kiertävät Suomen kaukaa, lämpö­aallot mahdollisia vielä syyskuussakin

Keskipitkä sääennuste kielii normaalia lämpimämmästä loppukesästä ja syksystä.

6.7. 9:43

Tavallista lämpimämpi sää jatkuu pitkälle syksyyn saakka, selviää Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreesta vuodenaikaisennusteesta. Asiasta tiedottaa Foreca.

Kolmen kuukauden mittainen keskipitkä ennuste yltää elokuulta lokakuun loppuun.

Loppukesästä ja alkusyksystä lämpimintä on maan etelä- ja länsiosissa, jossa voi olla keskimäärin jopa asteen verran normaaleja syyskelejä lämpimämpää. Idempänä sää poikkeaa normaalista noin puolella asteella.

Keski-Eurooppaan ennustetaan loppukesäksi laajaa korkeapainealuetta, josta riittää lämpöä myös Suomelle. Forecan mukaan elokuussa voi esiintyä korkeallekin kohoavia lämpötiloja.

– Loppukesään voi siis odottaa mahtuvan yhä lämpimiä jaksoja, vaikka tilastollisesti sää alkaakin jo syksyn lähestyessä viiletä, Foreca kertoo tiedotteessaan.

Keski-Eurooppaa korventava korkeapaine huolehtii myös siitä, että sateet kiertävät Suomen kaukaa elokuussa. Sekä loppukesästä että alkusyksystä voi tulla normaalia kuivempi koko Pohjois-Euroopassa.

Sitä mukaa kun Euroopan korkeapaine siirtyy etelämmäs, matalapaineet sateineen Suomessa lisääntyvät. Forecan mukaan tilanne osuisi näillä näkymin syyskuulle.

– Syyskuussa sateisuus näillä näkymin hieman lisääntyy, vaikka se pysyykin ennusteessa lähempänä normaaleja alkusyksyn oloja, sanoo Foreca.

Syyskuuhun mentäessä myös lämpöolot vaikuttaisivat tasaantuvan lähemmäksi normaalia, mutta ennuste pysyy silti hieman keskimääräistä lämpimämpänä. Ennusteen mukaan ei ole poissuljettua, etteikö vielä syyskuussakin voitaisi tuntea lämpöaaltoja ainakin maan eteläosissa.

– Lokakuuhun on vielä matkaa ja ennustaminen sinne asti muuttuu haastavammaksi. Vuodenaikaisennusteessa lokakuu taipuu kuitenkin Pohjois-Euroopassa ajankohtaan nähden kuivempaan ja hieman lämpimämpään suuntaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?