Kirja Koskelan teinisurmasta: 16-vuotias uhri putosi turvaverkkojen läpi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kirja: Koskelassa surmatun 16-vuotiaan opettajat eivät tienneet väkivallasta – poika putosi turva­verkkojen läpi

Opettajat eivät olleet perillä Koskelan teinisurman uhrin kiusaamisesta, eikä lastenkodissa kiinnitetty pojan ihoon ilmestyneisiin mustelmiin huomiota.

Uutuuskirja Koskelan teinisurma käy läpi laajasti rikosta ja sen taustoja.

5.7. 14:05

Kolme ikätoveria surmasi 16-vuotiaan pojan Helsingin Koskelassa perjantaina 4. joulukuuta 2020.

Taustalla oli kaveriporukan humalainen illanvietto, jonka aikana kolmikko nöyryytti ja pahoinpiteli uhriaan julmasti tuntikausia. Kaksi pahoinpitelijöistä oli uhrin lapsuuskavereita, kolmas uudempi tuttavuus.

Uhria lyötiin, potkittiin ja hänen päälleen virtsattiin. Uhrista laskettiin jälkeenpäin lähes sata vammaa ja iso osa hänen kylkiluistaan oli murtunut.

Poikakolmikko sai syytteen murhasta. Puolustuksen mukaan yhdenkään pojan tarkoituksena ei ollut tappaa uhria – pojat eivät olleet käsittäneet, että väkivalta voisi johtaa uhrin kuolemaan.

Asiaa käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa jo helmikuussa 2021, mutta lopullista tuomiota ei ole vielä annettu.

Murhasta syytetyt pojat lähetettiin keväällä mielentilatutkimuksiin ja Helsingin käräjäoikeus antaa asiassa ratkaisun vasta mielentilatutkimusten valmistuttua. Helsingin käräjäoikeuden mukaan lopullisen tuomion ajankohta ei ole vielä tiedossa.

MTV Uutisten rikos- ja oikeustoimittaja Tiia Palmén käsittelee rikosta ja sen taustoja laajasti vastikään julkaistussa kirjassa Koskelan teinisurma (Deadline Kustannus).

Kirjan mukaan 16-vuotias uhri putosi yhteiskunnan turvaverkkojen läpi, eikä yhä kiihtyvää väkivallan kierrettä havaittu sen paremmin koulussa kuin lasten­suojelussakaan.

Uhria oli kiusattu koulussa jo vuosien ajan. Uhria nimiteltiin ja hänen housunsa kiskottiin nilkkoihin välitunnilla kaikkien nähden. Kiusaajina olivat usein samat lapsuuskaverit, jotka osallistuivat myös uhrin sadistiseen pahoinpitelyyn joulukuussa 2020, mutta myös muut oppilaat.

Kirjan mukaan kiusaaminen vaikutti rajusti uhrin itsetuntoon.

Alakoulussa tunnollinen ja eläinrakas poika oli ollut vielä iloinen ja hyväntuulinen, mutta yläkoulussa hänen olemuksensa muuttui. Jo ennestään ujosta ja hiljaisesta pojasta tuli sulkeutunut ja masentunut, ja hänellä alkoi olla vaikeuksia koulutehtävissä.

Poikaa ei piinattu yläkoulussa opettajien nähden, eivätkä opettajat kirjan perusteella olleet kovin hyvin perillä uhrin kiusaamisesta. Käpylän peruskoulun opettajakunta tiesi uhria kiusatun aiemmin, mutta opettajat kuvittelivat kiusaamisen lakanneen tai ainakin vähentyneen.

– Syksyn edettyä hänen tilanteensa oli parantumassa. Välitimme kaikki hänestä paljon -- jos olisimme tienneet, keiden kanssa uhri oli tekemisissä, olisimme puuttuneet siihen. Tunsimme tekijöistä kaksi. He olivat hyvin erilaisia uhrin kanssa kertoi eräs Käpylän koulun työntekijä Ilta-Sanomille taannoin.

Kiusaaminen muuttui fyysiseksi väkivallaksi viimeistään kesällä 2020.

Noihin aikoihin hänen lapsuudenkaverinsa keksivät niin sanotun ”rankaisuleikin”, jonka varjolla uhria lyötiin ja nöyryytettiin mitättömien syiden takia. Joskus syynä oli kovaäänisyys, toisinaan oluen läikyttäminen.

Koulunkäynnin vaikeuksien vuoksi poika muutti lastenkotiin loppukesästä 2020.

Vaikka pian pojan ihoon alkoi ilmestyä mustelmia, niihin ei kirjan mukaan lastenkodissa kiinnitetty huomiota. Eräs tuttu aikuinen oli kuitenkin kysynyt pojalta asiasta, kun oli nähnyt pojalla mustan silmän.

– Minä kaaduin. Älä kysele enempää, oli poika kirjan mukaan vastannut.

16-vuotias poika löydettiin kuolleena Koskelan sairaala-alueelta vasta viikonlopun jälkeen maanantaina 7. joulukuuta.

Rikospaikasta tuli nopeasti muistopaikka, jonne ihmiset veivät kasapäin kynttilöitä kortteja ja pehmoleluja. Yhtenä kertana paikalle oli tuotu myös vihreä Puman huppari, jollaista uhri aina käytti.

Rikospaikka maaliskuussa 2021 kuvattuna.

Vaikka tieto tapahtuneesta levisi, pojan kuolemasta kuitenkin vaiettiin hänen koulussaan. Kirjan mukaan tämä ihmetytti koulun opettajia.

”Henkilökunnalle kerrottiin, että apua saa hakea työterveydestä, jos joku kokee sen tarpeelliseksi, mutta muuten tapahtuneesta ei koulussa puhuttu. Ei yhteisöllistä ja yhteistä surupöytää, ei muistelutilaisuutta koulun oppilaille. Kaikki tämä kiellettiin ja koko tapahtumasta pyydettiin olemaan vaiti”, kirjassa kerrotaan.

”Suruliputus sentään järjestettiin, mutta sekin eräänä lauantaina, kun koulu oli kiinni eikä kukaan oppilaista tai henkilökunnasta ollut näkemässä lippua puolitangossa.”

Koulun ja lastenkodin toimia on selvitetty Helsingin poliisissa henkirikoksen paljastumisesta asti.

Kyse on ollut esiselvityksestä, jonka aikana poliisi on pyrkinyt saamaan käsityksen siitä, oliko uhrin kiusaaminen kuinka laajasti tiedossa ja jos oli, kuinka siihen reagoitiin.

MTV:n tietojen mukaan esiselvitysvaiheessa poliisi on kuullut kasvotusten tai kirjallisesti yhteensä 40–50 ihmistä. Kuultavana on ollut paitsi lastensuojelun ja koulun henkilöstöä myös uhrin lähiomaisia ja kavereita.

Lue lisää: Kauhujen iltaa Koskelassa edelsi viikkojen piina

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?