Puhemies esittää, että STM korjaa sote-lainsäädännössä olevan kirjoitusvirheen

Pääsihteeri Paavola: Oikaisuprosessi on nopea eikä täysistuntoa tarvita.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen eduskunnan viimeisessä kevätkauden täysistunnossa ennen edustajien kesälomaa 2. heinäkuuta 2021.

2.7.2021 13:04

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk) esittää, että sosiaali- ja terveysministeriö (STM) korjaa kirjoitusvirheen, joka sisältyy sote-lainsäädännön voimaanpanolakiin. Tämä edellyttää oikaisumenettelyä, kerrotaan eduskunnan tiedotuksesta.

Useat mediat uutisoivat eilen, että terveydenhuollon perustaan kuuluvat kansanterveyslaki ja erikoissairaanhoitolaki on epähuomiossa kumottu kaksi vuotta etuajassa. Syynä on jo hyväksyttyyn, sote-uudistukseen kuuluvaan lakiin jäänyt kirjoitusvirhe.

Voimaanpanolain pykälässä 69 viitataan virheellisesti kyseisen lain kolmanteen pykälään, kun tarkoitus on ollut viitata toiseen pykälään, kerrotaan eduskunnasta.

Aamupäivällä eduskunnan täysistunnossa oppositioedustajat vaativat selvyyttä siihen, miten sote-lakiin tullut virhe korjataan.

–  Hallitus on suurella vauhdilla ja kiireellä saanut lykättyä uudistuksen eteenpäin. Miten me toimimme nyt, kun meidän lakeja, jotka ovat elintärkeitä, on kumottu. Tähän on erittäin tärkeää saada vastausta. Voi olla, että tulemme vielä kesätauolla tänne eduskuntaan säätämään näitä lakeja voimaan, sanoi perussuomalaisten Arja Juvonen.

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola kertoo STT:lle, että oikaisumenettelyllä tarkoitetaan tässä tapauksessa sitä, että jos säädöskokoelmassa julkaistussa asiakirjassa on ilmeinen kirjoitusvirhe, se voidaan oikaista. Prosessi on nopea.

–  Edita ylläpitää säädöskokoelmaa, eli Edita saa ministeriöltä määräyksen korjata tämän yhden pykälän oikeaan muotoon.

Korjaus saattaa olla valmis jo ensi viikon alussa eikä sitä varten tarvita erillistä täysistuntoa.

Paavolan mukaan kyse on inhimillisestä ja ymmärrettävästä virheestä, koska kyseessä on ollut laaja aineisto. Hallituksen esitys sote-uudistuksesta on noin 1  600-sivuinen ja valiokunnan mietinnössäkin sivuja on yli 100.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?