Lockheed Martin: Suomi saa tasan 64 uutta F-35-konetta, jos yhtiö voittaa tarjous­kilpailun

Suomen HX-tarjouskilpailu on edennyt lähes samassa aikataulussa kuin Sveitsin. Valtioneuvosto valitsee monitoimihävittäjän loppuvuodesta.

Lockheed Martin on myynyt F-35-koneita kymmenelle käyttäjälle yhdeksään valtioon. Euroopassa koneen ovat valinneet Norja, Tanska, Britannia, Italia ja Hollanti.

30.6.2021 17:25

Jos Suomi valitsee uudeksi monitoimihävittäjäksi F-35A:n, toimittaa Lockheed Martin ilmavoimille tasan 64 konetta. Näin vakuuttaa yhtiön Suomen-ohjelmasta vastaava johtaja Scott Davis IS:lle.

Lockheed Martin kertoi aiemmin, että toimitettavien koneiden lopullinen määrä riippuu muun muassa dollarin ja euron vaihtokurssista ja että se vahvistuu vasta Suomen tekemän hankintapäätöksen jälkeen.

– Lausuin aiemmin, että tarjoamme Suomelle enimmillään 64 konetta, mutta selitin asiaa hieman sekavalla tavalla. En silloin ymmärtänyt täysin HX-ohjelman hankintasääntöjä, Davis kertoo sähköpostitse.

– Selventääkseni asiaa voin todeta varmasti, että meidän parhaaseen ja lopulliseen tarjoukseemme sisältyy tarkalleen 64 konetta. Pienemmälle konemäärälle ei ole optiota. Tämä määrä mahtuu sekä Suomen hankintabudjettiin että HX-tarjokkaille määriteltyyn budjettiin toiminta- ja ylläpitomenoista.

Lue lisää: Lockheed Martin ei paljasta vieläkään Suomelle tarjottavien F-35-hävittäjien tarkkaa määrää – näin ohjelmasta vastaava johtaja kommentoi

Suomi on varannut monitoimihävittäjien hankintaan 10 miljardia euroa. Summasta 9,4 miljardia kuluu koneiden, sensorien, aseiden sekä niiden vaatimien koulutus-, huolto- ja tukeutumisjärjestelmien hankintaan. Noin 600 miljoonaa kuluu lentotukikohtien uudistamiseen ja hankinnan valmisteluun. Valtioneuvosto järjestää suurhankinnan rahoituksen normaalin puolustusbudjetin ulkopuolelta.

Selventääkseni asiaa voin todeta varmasti, että meidän parhaaseen ja lopulliseen tarjoukseemme sisältyy tarkalleen 64 konetta. Pienemmälle konemäärälle ei ole optiota.

Koneiden toiminta- ja ylläpitomenot sen sijaan pitää mahduttaa puolustusbudjetin sisään. Ne eivät saa ylittää nykyisen Hornet-kaluston toiminta- ja ylläpitokuluja eli kymmentä prosenttia puolustusmenoista. Vuositasolla summa on noin 250 miljoonaa euroa.

Valtioneuvoston on määrä tehdä hankintapäätös loppuvuodesta. Viisi valmistajaa jätti Suomelle parhaan ja lopullisen tarjouksen monitoimihävittäjistä huhtikuun lopussa. Kilvassa ovat mukana Boeing Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin F-35A ja Saab Gripen E.

Boeingin tarjoukseen sisältyy 50 Super Hornetin lisäksi 14 elektroniseen sodankäyntiin erikoistunutta EA-18G Growler -konetta. Saab puolestaan tarjoaa 64 Gripenin lisäksi kahta GlobalEye-tutkavalvontakonetta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?