Muistisairas 78-vuotias nainen kaatui pahasti käytävällä ja kuoli leikkauksen jälkeen – video paljasti oikeudessa, miten lähihoitajat reagoivat: apua hälytettiin vasta esimiehen tultua paikalle

Oikeudessa on käsitelty posiolaisen asumispalveluyksikön tapahtumia.

30.6.2021 10:46

Rollaattoria käyttänyt 78-vuotias muistisairas ja lievästi kehitysvammainen nainen kaatui posiolaisessa asumispalveluyksikössä lokakuussa 2017. Väliin arvaamattomasti käyttäytynyt nainen liikkui yksikön käytävällä rollaattorin avulla ja sylkäisi päin häntä käännyttänyttä hoitajaa kahteen otteeseen.

Asumisyksikön valvontakameratallenteelta näkyi, miten naisen syljen kaksi kertaa päälleen saanut lähihoitaja pyyhki molemmilla kerroilla syljen naisen paitaan. Toisella kerralla hän tarttui vielä napakalla otteella rollaattoriin kääntäen sitä toiseen suuntaan, jolloin iäkäs asukas menetti tasapainonsa ja kaatui käytävälle oikean kyljen kautta.

Valvontakameratallenteelta oli oikeuden ratkaisun mukaan selvinnyt, että nainen löi kaatuessaan päänsä ja hänen oikea jalkansa jäi huonoon asentoon. Kehitysvammansa ja muistisairautensa vuoksi nainen ei pystynyt normaali elämässä ilmaisemaan itseään terveen ihmisen tavoin. Tämä koski vastaajien mukaan myös tilanteita, joissa naisella oli kipuja. Poliisitutkinnassa ja oikeudessa kolme syytteeseen joutunutta naista kiistivätkin sen, että he olisivat tienneet naisen loukkaantuneen kaatuessaan.

Tuskissaan ilman apua

Videotallenteelta oli oikeuden mukaan näkynyt, miten kaatumisen aiheuttanut lähihoitaja yritti nostaa naista istumaan, mutta tämä ei onnistunut heti ensimmäisellä kerralla onnistunut. Tallenteelta myös näkyi, miten lähihoitaja oikaisi huonossa asennossa olleen vahingoittuneen jalan, mutta ei oman kertomansa mukaan ollut havainnut tässäkään vaiheessa naisen loukanneen itseään.

Kaatumiseen nähneet ja paikalla olleet kaksi muuta henkilökunnan jäsentä eivät ryhtynyt aktiivisesti auttamaan kaatunutta naista. Tämä sai apua vasta siinä vaiheessa, kun sattumalta ylitöihin jäänyt palveluesimies havaitsi naisen hädän 11 minuuttia myöhemmin.

Oikeudessa todistanut esimies oli havainnut kaatuneen tilan kivuliaaksi ja tämä oli itkeskellyt. Naista tutkiessaan palveluesimies oli havainnut, ettei tämän oikea jalka ollut normaalissa asennossa, sillä jalkaterä osoitti ulospäin. Loukkaantunut nainen oli valittanut tunnusteltaessa myös kipua oikean reiden yläosassa.

Kaatunut menehtyi myöhemmin

Rajusti kaatunut vanhus toimitettiin palveluesimiehen hälyttämällä ambulanssilla sairaalahoitoon. Reisiluun murtuma vaati leikkaushoitoa. Avusta huolimatta nainen menehtyi reilut kaksi viikkoa myöhemmin.

Jutun oikeuskäsittely on kestänyt pitkään. Kaikki syytteeseen joutuneet kolme naista kiistivät Lapin käräjäoikeudessa syyllistyneensä mihinkään rikokseen. Käräjäoikeus tuomitsi tästä huolimatta jo vuonna 2019 naisen auttamisen laiminlyöneet kaksi lähihoitajaa ja yhden hoitoapulaisen 20 päiväsakon sakkorangaistuksiin heitteillejätöstä.

Kolmikosta vuonna 1989 syntynyt lähihoitaja valitti asiassa Lapin hovioikeuteen, joka ei kuitenkaan käräjäoikeuden tuomiota lähtenyt muuttamaan. Ratkaisu asiassa annettiin juhannuksen alla.

Lapin läänissä sijaitseva Posion kunta ulkoisti kaikki sote-palvelunsa kesäkuussa 2016. Palvelut kunnalle tuottava Coronaria-ryhmittymä vastaa myös tämän ikävän onnettomuuden tapahtumapaikkana olleen palveluasumisyksikön toiminnasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?