Yli-Viikari vastaa kansliatoimikunnan päätökseen – tämän takia ei irtisanoutunut - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yli-Viikari vastaa kanslia­toimikunnan päätökseen – tämän takia ei irti­sanoutunut

Eduskunnan kansliatoimikunta esittää VTV:n hyllytetyn pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin irtisanomista. Yli-Viikari vastaa päätökseen tiedotteella.

Tytti Yli-Viikari kommentoi tiedotteella eduskunnan kansliatoimikunnan ratkaisua.

29.6.2021 14:46 | Päivitetty 29.6.2021 15:36

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin mukaan eduskunnan kansliatoimikunta ei ole tuonut esille selkeitä juridisia perusteita hänen irtisanomiselleen. Hän sanoo lähettämässään tiedotteessa tulkitsevansa eduskunnan kansliatoimikunnan päätöstä siten, että he ovat harkinneet kokonaistilanteen, jolloin päätökseen vaikuttavat muutkin kuin eduskunnan virkamieslain mukaiset juridiset perusteet irtisanoa virkamies.

Eduskunnan kansliatoimikunta kertoi aiemmin tänään, että se on päättänyt esittää Yli-Viikarin irtisanomista. Lopullisen päätöksen tekee eduskunnan täysistunto.

Lähettämässään tiedotteessa Yli-Viikari avaa syitä sille, miksei ole itse irtisanoutunut tehtävästä.

–  Tarkastusviraston pääjohtajan asemasta ja tehtävän riippumattomuudesta johtuen olen myös halunnut varmistua siitä, että eduskunta tekee pääjohtajan toimintaa arvioidessaan tarvittavat selvitykset ja harkinnan ja vasta sen jälkeen päätökset, hän kirjoittaa.

Yli-Viikarin mukaan tarkastusvaliokunnan käsittelyssä viraston taloudenhoidosta ei ole toteutunut kohtuus ja asioiden mittasuhteiden avoin esittäminen.

–  Totean, kuten vastineessani kansliatoimikunnalle, että tarkastusviraston taloudenhoidossa ei ole tapahtunut sellaisia puutteita, jotka vaatisivat kenenkään tarkastusviraston virkamiehen osalta virkamiesoikeudellisia toimia.

Yli-Viikari ei ota tiedotteessa suoraan kantaa siihen, palaako hän niin sanottuun pakastevirkaansa VTV:n ylijohtajana. Hän kuitenkin kiittää 14 vuoden aikaista työyhteisöään työtoveruudesta. Hän lisäksi kiittää työyhteisöä kyvystä uudistua ja muuttaa toimintatapoja maailman muuttuessa.

–  Olen hyvin ylpeä tarkastusvirastossa henkilöstön kanssa yhdessä tehdyistä mittavista uudistuksista, joiden tavoitteena on tukea paremmin eduskunnan tietotarpeita, Yli-Viikari kirjoittaa.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen sanoi aiemmin tänään, että kansliatoimikunnan mukaan luottamus Yli-Viikarin edellytyksiin ja kykyyn toimia Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajana on kokonaisuutena arvioiden hänen toimintansa johdosta romahtanut.

–  Näin ollen hänen ei ole mahdollista jatkaa tehtävässään, Vehviläinen sanoi tiedotustilaisuudessa kansliatoimikunnan kokouksen jälkeen.

Lain mukaan eduskunta ei saa irtisanoa virkasuhdetta virkamiehestä johtuvasta syystä, ellei syy ole erityisen painava.

Vehviläisen mukaan irtisanomisen perusteena olevat erityisen painavat syyt käyvät ilmi eduskunnan tarkastusvaliokunnan mietinnöstä.

–  Tarkastusvaliokunta toteaa mietinnössään, että pääjohtaja on merkittävällä tavalla heikentänyt luottamusta Valtiontalouden tarkastusviraston oman talouden asianmukaisuuteen ja sisäisen valvonnan toimivuuteen ja vahingoittanut viraston julkikuvaa, Vehviläinen sanoo.

Tarkastusvaliokunnan mukaan painavin syy pääjohtajan toiminnan arvioinnille on ollut tarve palauttaa kansalaisten ja eduskunnan luottamus tarkastusviraston toimintaan.

VTV:n rahankäyttö ja tarkastustoiminta ovat olleet esillä mediassa viime kuukausina. Huomiota on kiinnitetty esimerkiksi virastaan hyllytetyn Yli-Viikarin edustuskuluihin ja siihen, että tarkastustoimintaan on käytetty yhä vähemmän työaikaa.

Eduskunnan kansliatoimikunta kuuli Yli-Viikaria asiasta ennen juhannusta. Yli-Viikari sanoi tuolloin, ettei juridisia perusteita irtisanomiseen ole.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta linjasi toissa viikolla, että Yli-Viikarin toiminta on merkittävällä tavalla heikentänyt luottamusta viraston toimintaan. Valiokunta kiinnitti huomiota muun muassa pääjohtajan laskutukseen liitettyjen matka-asiakirjojen puutteellisuuteen ja yksittäisiin laskutusepäselvyyksiin.

Lisäksi poliisi tutkii Yli-Viikarin toimia lentopisteisiin ja tämän tekemään työsopimukseen liittyen. Yli-Viikari on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin, joista häntä epäillään.

Vehviläisen mukaan kansliatoimikunta ei ole saanut selvitystä lentopisteiden käytöstä eikä Yli-Viikari ole avannut asiaa kuulemisessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?