Husin Mäkijärvi arvioi: Pietarin koronatartunnat valtaosin deltavarianttia – altistuneita saattaa olla jopa tuhat - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Husin Mäkijärvi arvioi: Pietarin korona­tartunnat valtaosin deltavarianttia – altistuneita saattaa olla jopa tuhat

Husin johtajaylilääkärin mukaan rajoituksia voidaan joutua kiristämään, mikäli uuden tartunta-aallon uhka nousee merkittäväksi.

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo, että sairaalakapasiteetti on Husin alueella tällä hetkellä kohtuullisen hyvä.

28.6. 11:11 | Päivitetty 28.6. 15:26

Pietariin EM-kisoihin matkanneiden turistien tuomista tartunnoista 202 on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella, Husin tiedotteessa kerrotaan. 496 henkilöä on asetettu karanteeniin.

Husin sairaaloissa maanantaina koronavirustartunnan vuoksi hoidossa olevista 12 potilaasta kahden tartunta liittyy Venäjän matkailuun.

Lue lisää: THL:n ylilääkäri: Pietarista palanneilla jo liki 300 korona­tartuntaa

Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi arvioi Ilta-Sanomille aiemmin maanantaina, että altistuneita saattaa olla jopa tuhat.

THL:n ylilääkärin mukaan Pietarista palanneilla on Suomessa yhteensä todettu jo yli 300 tartuntaa.

Positiivisten näytteiden osuus on noussut Husin alueella juhannusta edeltävästä alle yhdestä prosentista yli kahteen prosenttiin.

– Selkeä muutos on tällä hetkellä näkyvissä juhannuksen näytteissä, Mäkijärvi sanoo.

Vaalimaan ja Nuijamaan raja-asemilla on Husin tiedotteen mukaan otettu tiistain jälkeen 3192 näytettä. Niistä on todettu 99 koronavirustartuntaa. Tartuntoja on todettu kisaturistien keskuudessa myös muissa näytteenottopisteissä otetuista näytteistä.

Juhannuksen aikana Husin alueella on otettu näytteitä päivittäin 3400–4400, mikä on Mäkijärven mukaan hieman vähemmän kuin edeltävinä viikonloppuina kesäkuussa.

Mäkijärvi arvioi IS:lle, että osa Pietarista palanneilla jalkapalloturisteilla todetuista koronatartunnoista on oletettavasti herkästi tarttuvaa deltavarianttia.

– Arvioni on, että valtaosa, hän viestittää IS:lle.

Mäkijärven mukaan variantin osuus selviää loppuviikosta.

Lue lisää: Deltan pelätään leviävän kisa­turistien mukana ja se saattaa oireilla eri tavalla kuin aiemmat variantit – britti­professori: Nämä ovat nyt koronan yleisimmät oireet

Tartuntaryppääseen liittyy mahdollisesti myös jatkotartuntoja. Mäkijärvi sanoo tiedotteessa, että sosiaalisten kontaktien määrä kasvoi juhannuksena osalla ”jopa erittäin suureksi.”

– Altistumistilanteita on ollut. Se tiedetään, että joitakin Pietarista tulleita on (tartunnastaan) tietämättään ollut julkisilla paikoilla ja tavannut ihmisiä, Mäkijärvi kertoo.

Sairaalakapasiteetti on Husin alueella Mäkijärven mukaan tällä hetkellä kohtuullisen hyvä. Sekä vuodeosastolla että teho-osastolla on jonkin verran vapaita paikkoja.

– Minulla on se käsitys, että jalkapalloturisteja on kaikenikäisiä. Olemme varautuneet joihinkin potilaisiin, Mäkijärvi sanoo.

Mäkijärvi kertoo tiedotteessa, että kaikkien Venäjällä matkustaneiden tulee käydä testissä, kun maahantulosta on kulunut vähintään 72 tuntia, ja mikäli vähäisiäkin oireita tulee.

– Tilanne on äärimmäisen huolestuttava ja edellyttää vastuullisuutta. Mikäli henkilö on saanut negatiivisen testituloksen Venäjällä tai rajalla otetusta näytteestä, tämä ei vielä tarkoita, että tartuntaa ei olisi.

Venäjälle matkustaneiden tulee Mäkijärven mukaan myös välttää julkisia paikkoja sekä kontakteja muihin ihmisiin.

– Kaikkien karanteeniin asetettujen tulee noudattaa karanteenimääräyksiä pilkun tarkasti ja käydä testissä karanteenin lopussa.

Koronarajoituksia voidaan Mäkijärven mukaan joutua kiristämään, mikäli tartunnoista lähtee liikkeelle uusi aalto tai sen uhka on merkittävä.

– Kyllähän tämä yli sata on jo aikamoinen määrä. Mutta siihen pitää lisätä vielä tieto jatkotartunnoista, Mäkijärvi sanoo.

– Rajoitusten idea on pysäyttää epidemia ennen kuin se kasvaa liian suureksi, joten rajoitukset pitää laittaa ajoissa voimaan.

Mäkijärvi suosittelee perumaan mahdolliset tulevat kisamatkat.

– Suosittelen jäämään kotiin ja seuraamaan kisoja televisiosta. Se on turvallisinta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?