Professori Olli Vapalahti: EM-kisaturistien Suomeen tuoma rysäys mahdollista deltavarianttia voi muuttaa kesän kulun - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Professori Vapalahti nostaa esiin huolestuttavan seikan EM-turistien korona­tuliaisista – koko kesän kulku Suomessa voi muuttua

Lähipäivät näyttävät, joudutaanko rajoituksia lisäämään, virologian professori Olli Vapalahti sanoo.

Muun muassa Alpenhaus-ravintolassa olleita on kehotettu erityiseen tarkkaavaisuuteen, sillä siellä on tapahtunut paljon altistumisia.

27.6. 17:50

EM-kisaturistit ovat tuoneet mukanaan Suomeen poikkeuksellisen suuren ryppään uutta koronamuunnosvirusta, Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti sanoo.

Aiemmin Suomeen levinneet virusvariantit ovat tulleet muutaman ketjun myötä, kun yksittäiset matkustajat ovat saapuneet maahan virusmuunnosta kantaen. Nyt huolestuttavaa on, että deltavirusta näyttää tulleen maahan kerralla paljon. Vapalahti puhuu kertaryöpsähdyksestä.

– Tämä on poikkeuksellisen iso maahantulo ja kyseessä on herkemmin tarttuva variantti. Tällä hetkellä hyvin mennyt tartuntatautilanne voi muuttua, Vapalahti sanoo.

Joulukuussa Britanniassa ensi kertaa havaittu alfamuunnos on nykyään Suomessa vallitseva koronatyyppi.

Olli Vapalahti tutkii työkseen zoonooseja eli eläimistä ihmisiin ja päinvastoin tarttuvia tauteja. Hän on opiskellut kliinisen mikrobiologian erikoislääkäriksi.

Lue lisää: Virologi Olli Vapalahden työ oli aiemmin hieman ”kummajaishommaa” – kun koronavirus tuli, kaikki muuttui

Tarkat luvut varmistuvat vasta ensi viikolla, kun koronanäytteet saadaan sekvensoitua laboratoriossa ja tulokset kertovat, missä määrin näytteissä ilmenee deltavarianttia.

THL kertoi lauantaina, että EM-turisteilta oli diagnosoitu noin 120 koronatapausta, ja sunnuntaina kerrottiin, että yksin Helsingissä oli tartuntoja jo yli 120. Luvut kasvavat, kun testeissä käydään ja niiden tulokset valmistuvat.

Jo rajatesteissä seitsemältä prosentilta Pietarissa käyneiltä havaittiin koronatartunta, ja busseissa viruksen pelätään tarttuneen laajalti turistilta toiseen. Ohjeena on käydä testissä rajalla ja 72–120 tuntia saapumisen jälkeen ja pysyä karanteenissa 14 päivää tai kunnes saa tiedon toisen testin negatiivisuudesta. Pietariin kisoja katsomaan matkusti kolmisentuhatta suomalaista.

Lue lisää: EM-koronatartuntoja yksin Helsingissä jo liki kaksisataa – koko karmea totuus läjähtää esille vasta ensi viikolla

On mahdollista, että takapakkia täytyy ottaa ja ja epidemia nousee joillain alueilla takaisin kiihtymisvaiheeseen, mikä kiristäisi taas alueellisia rajoituksia.

– Se ei olisi kenellekään mieluisaa. Toive on, että kesä voitaisiin elää ilman rajoituksia, Vapalahti sanoo.

Tällä hetkellä kiihtymisvaiheessa ollaan vain osassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä ja THL:n 23.6. tekemän päivityksen mukaan muutamilla alueilla muualla Suomessa.

Esimerkiksi Britanniassa ja Israelissa jo aiemmin höllättyjä rajoituksia on jouduttu deltavariantin takia palauttamaan voimaan. Britanniassa ja Israelissa rokotekattavuus on Suomea korkeammalla, Vapalahti huomauttaa.

Deltavarianttia on saapunut Suomeen paljon tilanteessa, jossa rajoitukset ovat matalalla tasolla ja ihmiset kokoontuvat aiempaa enemmän.

– Rajoituksia joudutaan säätämään tilanteen mukaan. Jos tartuntatautitilanne pahenee, se on aina riskinä.

Olli Vapalahden mukaan Pietariin matkustaneiden syyllistäminen on turhaa eikä auta tilanteessa.

– Tärkeintä on nyt, että käydään testeissä ja noudatetaan karanteenia.

Terveysviranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä olemaan matkustamatta Venäjälle, vaikka Huuhkajien EM-paikka on historiallinen.

Leijonanosa Pietarissa käyneistä on saanut ainakin yhden rokoteannoksen, mutta se ei vielä yksin suojaa sairastumiselta etenkään, kun kyseessä on deltavariantti.

– Yksi rokoteannos ei riitä yhtä hyvin kuin Suomessa tällä hetkellä dominoivaan brittivarianttiin, Vapalahti sanoo.

– Rokotekattavuus ei ole Suomessa sillä tasolla, että ei koituisi epidemian ryöpsähdystä.

Kaksikaan rokoteannosta ei vielä anna täydellistä, vedenpitävää varmuutta sairastumista vastaan. Esimerkiksi Pfizerin rokote antaa noin 95 prosentin suojan deltamuunnoksen aiheuttamaa koronatautia vastaan.

Yksikin rokoteannos kuitenkin lievittää taudinkuvaa ja antaa suojan vaarallisimpia tautimuotoja vastaan.

Lue lisää: Tutkimus: Pfizer ehkäisee hyvin delta-variantin sairaala­hoitoa vaativalta taudilta

Lue lisää: Britti­tutkimus: Nämä ovat nyt yleisimmät korona­oireet – tutkija uskoo muutoksen johtuvan delta-variantista

Kanta-Hämeen toukokuisessa sairaalaepidemiassa nähtiin kantapään kautta, miten ikävä deltavirus voi olla. Se levisi kirurgimaskeista huolimatta sairaalassa, ja yhteensä 110 potilasta ja työntekijää sairastui ja 18 kuoli. Menehtyneistä 11 oli saanut yhden rokotteen ja yksi täyden rokotesarjan. Valtaosa henkilökunnasta oli saanut täyden rokotesarjan, ja heistä monet kantoivat virusta oireettomina.

Vapalahti kutsuu Kanta-Hämeen epidemiaa poikkeukselliseksi.

– Sataprosenttista suojaa rokote ei valitettavasti anna.

– Suurempi ongelma on, että osin rokotettuja tai rokottamattomia ihmisiä riittää tässä maassa.

Keskiössä on nyt uusien tartuntaketjujen nopea katkaiseminen, että jatkotartuntojen rihmastot eivät pääse leviämään.

– Lähipäivät näyttävät, millaisiin lisätoimenpiteisiin pitää tarttua, Vapalahti sanoo.

Muun muassa THL, eri sairaanhoitopiirit ja Helsingin kaupunki ovat vedonneet, että Pietarista palanneet käyvät testeissä vaikka mitään oireita ei ilmenisi ja että karanteeneja noudatetaan. Pietarista palanneiden kanssa tekemisissä olleiden kannattaa myös hakeutua testeihin vaikka ilman oireita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?