Sankarinuoret Eerika, 17, Samu, 22, ja Sari, 18, ryntäsivät Savonlinnassa palavaan taloon ja pelastivat 11 ihmisen hengen – ”Se oli minuuteista kiinni” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sankarinuoret Eerika, 17, Samu, 22, ja Sari, 18, ryntäsivät Savonlinnassa palavaan taloon ja pelastivat 11 ihmisen hengen – ”Se oli minuuteista kiinni”

Salamaniskusta syttynyt tulipalo oli tuhoisa.

26.6. 20:49

Savonlinnalaisessa kerrostalossa koettiin juhannusyönä kauhunhetkiä, kun salamaniskusta alkunsa saanut tulipalo oli tuhota koko kuusikerroksisen rakennuksen.

Lue lisää: Salama sytytti 6-kerroksisen talon palamaan – 15 asukasta evakuoitiin, 5 sairaalaan: ”Todella vahva ukkos­rintama meni siitä yli”

Pian sen jälkeen, kun ihmiset oli saatu turvaan ja palo hallintaan, alkoi kaupungissa kiiriä huhu kolmesta sankarinuoresta, jotka evakuoivat talon asukkaita jo ennen kuin edes pelastuslaitos oli ehtinyt paikalle.

Yksi nuorista on savonlinnalainen Eerika Pasanen. 17-vuotias Pasanen oli viettämässä juhannusyötä yhdessä puolisonsa Samu Silventoisen, 22, ja ystävänsä Sari Veijalaisen, 18, kanssa.

Savonlinnalaiset nuoret Eerika Pasanen, 17, Samu Silventoinen, 22, ja Sari Veijalainen, 18, auttoivat evakuoimaan ihmisiä palavasta talosta.

Kolmikko tiesi, että ukkosmyrsky on tulossa. He lähtivät auton kanssa varta vasten salamajahtiin. Hyvä tarkkailupaikka löytyi paikallisen kuntokeskuksen liepeiltä.

– Me oltiin puolen yön aikaan Kristalli Sportin yläkerrassa katselemassa salamoita. Yksi jysähtikin aika lähelle ja mietimme heti, että olisiko se iskenyt ihan viereen, Eerika Pasanen kertoo nyt.

Nuoret soittivat ensitöikseen hätäkeskukseen.

Jysähdyksen jälkeen kaverukset päättivät vaihtaa paikkaa. Silventoinen kurvasi autonsa yleiselle kohtaamispaikalle, Sokkarin, eli Sokoksen parkkialueelle.

Kadun toisella puolen ulvoi varashälytin. Nuoret nousivat autosta ja lähtivät tarkastamaan tilannetta. Ulisevan ajoneuvon sijaan heidän huomionsa kiinnittyi Asemantien kuusikerroksiseen asuintaloon, josta nousi savua.

– Aika pian tajusimme, että se on salamaniskun aiheuttama tulipalo.

Sen jälkeen kaikki eteni vauhdilla.

Nuoret ilmoittivat tapahtuneesta ensitöikseen hätäkeskukseen ja säntäsivät sitten sisään palavaan rakennukseen.

– Menimme sisään ihan omasta tahdostamme, jotta saadaan porukka pihalle. Ei meitä käsketty tekemään niin, mutta sieltä tuli jo silloin mustaa savua.

Oli onni, että rapun alaovi oli auki.

Talo seuraavana päivänä.

Päivystävän palomestarin Mikko Hakkaraisen mukaan sähköllä toimiva alaovi oli saattanut saada salamaniskusta oikosulun, jonka vuoksi nuoret pelastajat pääsivät sisään rakennukseen.

Porukan vanhin, 22-vuotias Samu Silventoinen, lähti tavoittamaan asukkaita kuudennesta kerroksesta. Pasanen ja Veijalainen etenivät alhaalta ylös. Talon ylimmissä kerroksissa oli jo savua.

Vain minuuteissa kolmikko oli käynyt koko kuusikerroksisen talon läpi ja tavoittanut peräti 11 unista ja hätääntynyttä asukasta ennen kuin palokunta ehti paikalle.

Pasasen mukaan sekä pelastuslaitos että talon asukkaat ovat kiitelleet nuoria avusta ja esimerkillisestä toiminnasta. Palomiehen painavat sanat jäivät Pasaselle erityisesti mieleen.

– Hän kertoi, että asukkailla oli todella vähän aikaa päästä pois sieltä. Ylimmissä kerroksissa oli jo niin paljon savua, että ihmiset olisivat voineet menehtyä sinne. Se oli minuuteista kiinni se tilanne.

Katolta alkunsa saanut tulipalo eteni lopulta aina katutasoon saakka.

Salamanisku aiheutti tulipalon.

Pelastuslaitos sai palosta hälytyksen lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kello 00.26, jonka jälkeen alueella annettiin vaaratiedote voimakkaan savunmuodostuksen vuoksi. Tiedote purettiin noin kello kolmen aikaan lauantaiyönä.

Talossa oli palon syttymishetkellä yhteensä 15 ihmistä, joista viisi toimitettiin sairaalahoitoon. Osa ihmisistä oli hengittänyt palosta muodostuneita savukaasuja.

Kymmenelle ihmiselle jouduttiin järjestämään tilapäismajoitus. Pelastuslaitoksen mukaan asukkaille on järjestetty kriisiapua.

Myös kolmen sankarinuoren terveys tarkastettiin heti pelastusoperaation jälkeen.

Nuorten osuudesta kertoi ensimmäisenä Yle. Nuorten haastattelun julkaisi ensimmäisenä Iltalehti.

Pääkuvassa olevassa videossa tulipalon jälkiraivausta Savonlinnassa juhannuspäivänä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?