Keskikesän juhlasta nautitaan hellesäässä, mutta sateilta ja ukkosiltakaan ei vältytä – tällainen on juhannuksen sää päivä päivältä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Keskikesän juhlasta nautitaan hellesäässä, mutta sateilta ja ukkosiltakaan ei vältytä – tällainen on juhannuksen sää päivä päivältä

Juhannuksena hellesään lämmöt hellivät laajalti, mutta epävakainen sää tuo mukanaan myös sateita ja ukkosia.

25.6. 6:30

Keskikesän juhla otetaan perjantaina vastaan helteisissä tunnelmissa, mutta Forecan mukaan myös sateita ja ukkosia on luvassa.

Juhannuksen alusviikko on ollut erityisen lämmin ja elohopeat ovat kivunneet parhaimmillaan yli 30 asteen lukemiin.

Perjantaina lämpötilat eivät saavuta alkuviikon lukemia, mutta maan eteläosissa ollaan silti hellelukemissa noin 24-27 asteen tienoilla.

Pilvisyys ja sateet laskevat hieman lämpötilaa ja lämpimintä perjantaina on kaakkois-Suomessa. Lännessä mittarit kipuavat 22-26 asteen lukemiin ja idässä on luvassa 24-27 lämpöastetta. Lappi puolestaan jakautuu säärintamalla meteorologin mukaan kahteen osaan.

– Lappiin leviää juhannusaattona luoteesta kylmempää ilmaa, pilviä ja sateita, mikä jakaa seudun sään kahtia: Lapin eteläosassa aurinkoisilla alueilla on yli 20 astetta, mutta pohjoisempana sateessa ja sen jäljessä paikoin jopa alle 15 astetta, kertoo meteorologi Anna Latvala Forecan blogissa.

Sateita esiintyy maan etelä- ja keskiosissa yhtenäisten rintamien sijaan pieninä kuuroina ja mukana on myös ukkosta. Rankkoja sateita voi esiintyä paikallisesti, ja ajoradoille voi kertyä vettä.

Myös kovat tuulenpuuskat ovat mahdollisia, mutta alkuviikon myrskytuulien kaltaisista puhureista ei ole pelkoa.

Juhannuspäivänä ennusteet lupaavat epävakaista säätä. Maan etelä- ja keskiosissa on luvassa kuurosateita ja ukkosia. Lapissa puolestaan sadekuurot ovat paikallisia.

Epävakaisuudesta huolimatta lämpötilat lähentelevät hellelukemia. Etelä- ja keskiosien sateisemmilla alueilla lämpötilat yltävät 22–25 asteeseen, kun taas aurinkoisemmilla mittarilukemat nousevat 24–27 asteeseen.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa lukemat ovat 20-25 asteen tienoilla. Lapissa eteläisillä aurinkoisilla alueilla saadaan 20 asteen lämpötiloja, kun taas pohjoisen pilvisillä seuduilla jäädään 15 asteeseen.

Sunnuntain paluuliikenteeseen on luvassa rankkoja sateita. Ukkoskuuroja ja runsaita sateita saadaan kautta maan etelästä pohjoisosiin ulottuvalla alueella. Päivän kuluessa sateet väistyvät hiljalleen itään, jolloin lännessä sää selkenee.

– Paikallisesti kuuroihin voi liittyä rankkaa sadetta ja kovia puuskia. Tämänhetkisen ennusteen mukaan kuurot painottuvat illalla maan itäpuoliskolle, Latvala ennustaa.

Lämpötilojen osalta sunnuntaina ollaan edelleen hellelukemissa. Maan eteläisissä ja keskisissä osissa mittareiden ennakoidaan näyttävän 23-28 astetta. Kaikkein lämpimintä on maan itäosien aurinkoisilla alueilla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?