IL: Pekka Niska on kuollut - Kotimaa - Ilta-Sanomat

IL: Pekka Niska on kuollut

Niska oli kuollessaan 81-vuotias.

Pekka Niska kuvattuna vuonna 2002.

24.6. 19:42

Nosturiyritys Pekkaniska Oy:n perustaja Pekka Niska on kuollut 81-vuotiaana, kertoo Iltalehti verkkosivuillaan.

Väestörekisterin mukaan vuonna 1939 syntynyt Pekka Niska kuoli toukokuun 5. päivä. Yritys ei ole kertonut perustajansa kuolemasta. Iltalehden tietojen mukaan tämä oli Niskan toive. IS ei ole saanut yrityksestä vahvistusta tiedolle.

Pekkaniska myy ja vuokraa henkilönostimia, nostureita ja trukkeja Suomessa, Ruotsissa, Venäjällä, Baltiassa ja Ukrainassa. Yrityksellä on 30 toimipistettä seitsemässä eri maassa, ja noin 7 000 koneen kalusto.

Pohjois-Pohjanmaalta kotoisin oleva Niska alkoi yrittäjäksi 1950-luvun lopulla. Nostureiden vuokraustoiminta alkoi vähitellen sen jälkeen. Yritystoiminta laajeni hiljalleen koko Suomeen ja 1980-luvulla myös Neuvostoliittoon. Samoihin aikoihin yrityksen nykyinen päätoimipaikka perustettiin Vantaan Petikkoon.

1990-luvulla yrityksen idän suhteet osoittautuivat tärkeiksi, sillä idänkaupalla pystyttiin paikkaamaan laman aiheuttamia vaikeuksia.

Neuvostoliitto palkitsi Niskan vuonna 1990 osallistumisesta Armenian joulukuussa 1988 tapahtuneen maanjäristyksen pelastustoimiin.

Liikunnan ystävänä tunnettu toimitusjohtaja räätälöi aikanaan poikkeuksellisen bonusjärjestelmän, joka palkitsi työntekijöitä terveiden elämäntapojen noudattamisesta ja esimerkiksi juoksemisesta. Järjestelmä nousi aikanaan valtakunnan julkisuuteen, ja on edelleen käytössä.

Niska kertoi Kauppalehden haastattelussa vuonna 2015 treenaavansa kuusi kertaa viikossa 1–2 tunnin ajan esimerkiksi soutulaitteella ja kävellen.

Myös tanssijana kunnostautunut Niska pyrki vuosien ajan saamaan läpi henkilökohtaista hankettaan Töölönlahden tanssipaviljonkia, joka olisi tullut vuonna 2006 palaneiden VR:n makasiinirakennusten paikalle.

Myös tiedekeskus Heurekan naapuriin oli Niskan toimesta jo aiemmin suunniteltu tanssi- ja musiikkitaloa.

Niska sai kesällä 2009 aivoinfarktin, jonka seurauksena hän jäi pois yrityksen toiminnasta.

Pekka Niskan poika Janne Niska menehtyi helmikuussa 2014 ollessaan 38-vuotias.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?