Jo lähes 100 koronatapausta Pietarissa käyneillä – osa suomalaisten matkailijoiden tartunnoista jäljitetty yhteen ravintolaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jo lähes 100 korona­tapausta Pietarissa käyneillä – osa suomalaisten matkailijoiden tartunnoista jäljitetty yhteen ravintolaan

THL:n mukaan tartunnat ovat todennäköisiä Pietarissa matkustaneilla.

24.6. 16:42 | Päivitetty 24.6. 22:48

Pietarissa matkailleilla suomalaisilla on todettu jo lähes sata koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Määrä tulee THL:n mukaan todennäköisesti kasvamaan.

THL kertoo tiedotteessaan, että erityisesti kaikkien Neva Toursin bussimatkalla bussimatkalla 22.–23. kesäkuuta Pietarista palanneiden tulee välttää kontakteja perheen ulkopuolisiin henkilöihin ja hakeutua koronatestiin 72 tunnin kuluttua maahan saapumisesta.

Altistusuhka koskee kaikkiaan 15 linja-auton matkustajia. Kaikki linja-autot lähtivät Pietarista tiistaina kello 12 ja suuntasivat eri puolille Suomea.

Neva Toursin toimitusjohtaja Raimo Kaisanlahti kertoo, että heiltä lähti seitsemän bussia Pietariin Suomi–Belgia-peliin. Hän ihmettelee sitä, miksi THL kehotti erityisesti heidän yrityksensä kuljettamia matkustajia testeihin.

– Meidän pienen firman nimi on jotenkin noussut esiin, ja siellä on ollut kymmeniä muita ja paljon isompia firmoja, jotka kuljettavat matkustajia, Kaisanlahti kertoo.

Hänen mukaansa yrityksen busseista kolmen matkustajat testattiin paluumatkalla rajalla, ja neljä päästettiin läpi kotipaikkakunnilleen koronatesteihin omaehtoisen karanteenin kautta.

Kaisanlahti kertoo, että heidän takanaan oli tässä vaiheessa vielä 12 eri yritysten bussia.

Koronatapauksia on hänen mukaansa todettu heidän busseissaan kaksi.

– Minä tiedän vain kaksi. Meille ilmoitettiin yhdestä eilen, ja tänään toisesta. En tiedä, mistä ne sata muuta ovat, mutta meille on ilmoitettu kaksi tapausta.

THL:n johtaja Mika Salminen kertoi Helsingin Sanomille, että Neva Toursin nimi kerrottiin julkisuuteen, koska matkustajista oli haasteellista saada tietoa. Hänen mukaansa yrityksen busseista löydettiin useita koronatapauksia.

– Tässä tilanteessa tärkeintä oli saada tieto ulos julkisesti, jotta matkalla olleet tunnistavat oman riskinsä, Salminen sanoi HS:lle.

Salminen kehottaa ihmisiä jättäytymään juhannuksen vietosta muiden joukossa, mikäli on matkustanut busseissa, joista on tiedossa altistumisia.

– Joskus täytyy tehdä vaikeita valintoja.

Toinen koronatesti pitäisi ottaa 72 tuntia Suomeen paluun jälkeen.

Lue lisää: Sanna Marin huolissaan itä­rajan ylittäneiden turistien mukana tulleista tauti­tapauksista

Tartuntoja on THL:n mukaan todennäköisesti myös muilla Pietarissa matkustaneilla. Kaupungissa on ollut runsaasti suomalaisia seuraamassa jalkapallon EM-lopputurnauksen otteluja.

THL:n mukaan osa suomalaisten matkailijoiden koronatartunnoista on jäljitetty pietarilaiseen Alpenhaus-ravintolaan. Siellä vierailleita turisteja kehotetaan erityiseen varovaisuuteen.

Ravintola Alpenhaus Pietarissa.

– Testiin tulee hakeutua, vaikka oireita ei olisikaan. Myös kontaktien välttäminen on erittäin tärkeää. Esimerkiksi juhannusjuhlat on syytä jättää väliin, jos paluun jälkeen tehtävän testin tulos on vielä saamatta, THL:n johtaja Mika Salminen muistuttaa tiedotteessa.

Venäjän koronavirusepidemia on pahentunut kesäkuussa nopeasti.

Pietarissa 14 päivän ilmaantuvuudeksi on raportoitu 240, kun Suomessa vastaava luku on 19.

Riski saada koronavirustartunta Pietarissa on selvästi suurempi kuin Suomessa. THL suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista Venäjälle.

Lue lisää: EM-matkalta palannut kävi baarissa, ajeli taksilla ja osallistui yleisö­tapahtumaan ennen positiivista koronatulosta – Kymsote: ”Kisa­turistien tartuntojen määrä erittäin huolestuttava”

Jutun rakennetta on muokattu ja tekstiä tarkennettu THL:n tiedotteen pohjalta 24.6.2021 kello 19.24.

Juttua täydennetty kauttaaltaan 24.6.2021 kello 22.48 muun muassa Neva Toursin toimitusjohtajan kommenteilla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?