Poliisi ei aloita esitutkintaa pääministerin aamupalaetuutta koskevassa asiassa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisi ei aloita esi­tutkintaa pää­ministerin aamu­pala­etuutta koskevassa asiassa

Poliisin mukaan asiassa ei ole syytä epäillä virkavelvollisuuden rikkomista.

Pääministerin virka-asunto Kesäranta Helsingissä 31. toukokuuta 2021.

24.6. 15:18 | Päivitetty 24.6. 15:51

Poliisi ei aloita esitutkintaa pääministerin ateriaetua koskevassa asiassa.

Helsingin poliisi kertoo, että sille tehtiin toukokuussa kaksi rikosilmoitusta, joissa pyydettiin selvittämään, ovatko valtioneuvoston kanslia ja pääministeri syyllistyneet rikokseen niin sanotussa aamupalakohussa.

Pääministeri Sanna Marinille (sd) oli hankittu aamiaistarvikkeita ja kylmänä toimitettuja aterioita niin sanotun ministeripalkkiolain perusteella.

Helsingin poliisi teki asiasta esiselvityksen, jossa arvioitiin, onko asiassa syytä epäillä virkarikosta tai jotakin muuta rikosta.

Esiselvitys koski valtioneuvoston kanslian (VNK) virkamiehiä. Poliisilla ei ole toimivaltaa arvioida pääministerin virkatoimien lainmukaisuutta.

Poliisin mukaan esiselvityksessä ilmeni, että aamupalojen ja kylmien aterioiden korvaaminen perustui valtioneuvoston kanslian vakiintuneeseen tulkintaan ministeripalkkiolain säännöksestä, joka koskee pääministerin asuntoetua.

Poliisin mukaan esiselvityksessä ei ilmennyt, että tulkintaan liittyisi virkatoiminnassa tehtyä toimivallan ylitystä tai virkatehtävien laiminlyöntiä. VNK:n ratkaisussa on esiselvityksen mukaan ollut kyse ministeripalkkiolain soveltamisesta ja soveltamista edellyttävästä laintulkinnasta eli virkamiehille sallitusta harkintavallan käytöstä, poliisin tiedotteessa sanotaan. Poliisin mukaan asiassa ei ole syytä epäillä virkavelvollisuuden rikkomista.

Lue lisää: Marin: ”Maksan saadun edun kokonaisuudessaan takaisin”

Lue lisää: Alivaltiosihteeri ateria­etuudesta: ”Katsoisin itse niin, että tällaista palvelua ei pääministerille tarjota”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?