Suomalaiset kisaturistit kertovat Pietarin koronatilanteesta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomalaiset kisa­turistit kertovat, miten korona näkyi Pietarissa – jo lento­kentän jälkeen meno muuttui

– Huomasi hyvin, ketkä ovat turisteja ja ketkä paikallisia, kertoo Pietarissa vieraillut suomalainen jalkapallokannattaja.

Koronavirustilanne on pahentunut Pietarissa huomattavasti.

24.6. 19:30

Jalkapallon EM-kisat veivät suuren joukon kisaturisteja Pietariin, jossa koronatilanne on Intian virusmuunnoksen takia pahentunut viime aikoina rajusti. Suomeen kisoista palanneiden keskuudessa on havaittu runsaasti tartuntoja.

Lue lisää: Sylissä voi olla juhannus­pommi: Kymsoten yli­lääkäri löi tiskiin karun tiedon EM-turistien korona­tuliaisista

Pietariin kisoihin lentäen matkustanut suomalainen kisaturisti kertoo, että kaikki hänen lentonsa matkustajat testattiin rajalla, ja myös koronaan liittyvien todistusten kanssa oltiin tarkkoja.

Lentokentältä poistumisen jälkeen meno muuttui.

– Vasta kaupungille saapuessa ymmärsi, että siellä ei ole minkään sortin reaktiota kansalta nykyiseen koronatilanteeseen, joka oli jo silloin äärimmäisen paha Moskovassa ja nousemassa Pietarissa.

Vakavasta koronatilanteesta huolimatta käytännössä kukaan paikallisista ei pitänyt suomalaisturistin mukaan maskia – oli kyse sitten kaupassa käynnistä, ulkona liikkumisesta tai bussilla matkustamisesta.

– Huomasi hyvin, ketkä ovat turisteja ja ketkä paikallisia. Paikalliset katsoivat vähän kieroon, kun turistit pitävät maskia ja huolehtivat hygieniasta ja turvaväleistä. Se ei ikään kuin kuulunut siihen paikalliseen toimintaan.

– Olen käynyt parissa maassa pandemian aikana, ja nyt ensimmäistä kertaa tuntui siltä kuin pandemiaa ei edes olisi olemassa. Ihmisiä oli myös ihan silmin nähden kipeänä liikkeellä ilman maskeja. Tuntuu, että ihmiset elävät ihan normaalia elämää siellä ja mitään pandemiaa ei ole, hän kertoo.

Lue lisää: Jo lähes 100 korona­tartuntaa Pietarissa käyneillä – etenkin Neva Toursin matkalla olleita kehotetaan hakeutumaan testiin

Kontrasti kisajärjestelyjen ja paikallisten käyttäytymisen välillä oli turistin mukaan kuin yöllä ja päivällä. Stadionilla ja sen ympäristössä myös paikalliset noudattivat UEFA:n tiukkoja sääntöjä.

– Stadionilla järjestysmiehet puuttuivat heti, jos otti maskia pois. Olisi hyvin vaikea kuvitella, että siinä isompia altistuksia olisi stadionin ympäristössä tai pelitilanteissa tullut.

Turisti uskoo, että vaikka itse kisajärjestelyt ottivatkin tilanteen hyvin huomioon, ovat esimerkiksi hotellit, ravintolat ja päivittäiset julkisilla siirtymiset luoneet isoja altistumisriskitilanteita myös suomalaisille faneille.

– Meillä oli FFP2-maskit päässä, ja olen siitä onnellisessa asemassa, että olen saanut molemmat rokoteannokset. Silti tuntui, että pitää olla todella tarkkana.

Toinen suomalainen kisareissaaja kuvaili Pietarin ilmapiiriä välinpitämättömäksi.

– Eihän siellä ihmisiä se ihan kauheasti näyttänyt kiinnostavan. Kuulimme, että siellä oli määräys, että maski pitää olla mukana, mutta ei sitä melkein kellään naamalla ollut.

Hänen mukaansa ainakin Suomen pelipaitoihin pukeutuneet olivat paikallisia tunnollisempia maskin kanssa myös varsinaisen kisa-alueen ulkopuolella.

Erot Suomeen korostuivat esimerkiksi ruokakaupoissa.

– Olihan se ihan täysin eri meininki siellä. Suurin osa ei käyttänyt maskia, kun Suomessa kuitenkin yleisesti käytetään. Ei nyt kauheasti näyttänyt siltä, että olisi turvavälejäkään noudatettu.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?