Yle: Suomessa jo 80 varmistunutta koronatapausta EM-kisoista – ylilääkäri pelkää testaamattomien 800 ihmisen takia

Vaalimaan raja-aseman ylitti tiistai-iltana 800 jalkapalloturistia, joilta ei ehditty ottaa koronatestiä. STM:n strategiajohtajan mukaan kyseessä oli arviovirhe.

Tiistai-iltana Vaalimaan rajapisteelle muodostui tuntien jono, kun Suomen kannattajat saapuivat Venäjältä EM-kisoista. 800 ihmistä ei ehditty testata. Pelkona on, että korona on voinut levitä kisamatkalla ja täysissä busseissa.

24.6.2021 12:56

Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäinen kertoo Ylelle, että Vaalimaalla ja Nuijamaalla rajan ylittäneistä kisaturisteista jo 79:n koronatesti on todettu positiiviseksi.

Hus kertoi tiistaina, että 34 Husin alueen asukkaalla on todettu koronatauti Vaalimaan raja-asemalla otetusta näytteestä.

– Pirkanmaalla kuluvalla viikolla todetuista 36:sta tartunnasta 19 on saatu ulkomailta ja näistä 12 Venäjältä, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Jaana Syrjänen kertoo sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Tiistaina rajalle muodostui tuntien jono, sillä Vaalimaalla testaajia oli vain kaksi, ja lopulta Kymsote päätti päästää 800 turistia ihmistä Suomeen ilman koronatestiä. Ihmisiä oli bussilasteittain.

– Lähinnä nyt huolettaa se, että yritämme saada lähetettyä kuntiin ne vajaan 800 ihmisen tiedot, jotka ylittivät rajan ilman testiä, jotta he menisivät testiin, Pentikäinen sanoo Ylen haastattelussa.

Pentikäinen kertoi Ylelle, että rajalla testattiin tiistaina ja keskiviikkona yhteensä 1 090 ihmistä, mikä tarkoittaa että torstaiaamuna analysoiduista näytteistä ainakin 7 prosenttia oli osoittautunut positiivisiksi.

Lue lisää: Viranomaisilta kova ratkaisu rajalla – Huuhkajien fanit pääsevät testaamatta Suomeen

Lue lisää: Huuhkaja-fanit tukalassa tilanteessa Suomen rajalla: Tuntien jono yli 30 asteen helteessä ja raja sulkeutuu klo 21.30 – ”Tämä on kai ei kenenkään maata”

Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Pasi Pohjola kommentoi aiemmin torstaina tiedotustilaisuudessa, että Suomeen palanneiden EM-jalkapalloturistien koronatartunnoista ei ole vielä tarkkaa tietoa.

Tartunnat tilastoidaan kotipaikan mukaan, joten dataa pitää koota ympäri Suomea. Asiasta tullaan hänen mukaansa tiedottamaan myöhemmin.

– Esimerkiksi viimeisen vuorokauden aikana puhutaan kymmenistä tapauksista, Pohjola sanoi.

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki kuvaili tiedotustilaisuudessa, että rajalla tapahtui arviovirhe.

Huuhkajien faniyhdistys Suomen Maajoukkueen Kannattajat on kertonut ilmoittaneensa bussien määristä ja aikatauluista Kymsotelle kaksi viikkoa sitten. Kymsoten mukaan se ei saanut etukäteen tarkkaa tietoa siitä, minkä rajanylityspisteen kautta ja milloin paluumatka tapahtuu.

THL:n ja STM:n asiantuntijat kertoivat torstaina järjestetyssä koronapandemiaa puivassa tilannekatsauksessa, että ulkomailta saatu tartunta on tällä hetkellä tyypillisin koronaviruksen leviämisen keino Helsingissä, jossa kolmannes tapauksista on ulkomailta lähtöisin.

Koronatesti tulee ottaa ensin rajalla ja käydä toisessa testissä 72 tuntia Suomeen saapumiseen jälkeen. Testien välissä tulee pysyä eristyksissä. Tuore tartunta ei välttämättä näy rajalla otetussa testissä.

Kymsoten Pentikäinen on huolissaan siitä, että ihmiset eivät juhannuksen takia välttämättä hakeudu testeihin, vaikka oireita ilmenisi. Aikoja ei välttämättä ole tarjolla yhtä hyvin kuin arkena.

THL suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista Venäjälle. Esimerkiksi Pietarissa 14 päivän ilmaantuvuusluku on 240, kun se Suomessa on alle 20.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?