Kun myrsky lähestyi, Aleksi huomasi ihollaan jotain outoa – hyönteisasiantuntija ottaa esiin ravisteluteorian - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kun myrsky lähestyi, Aleksi huomasi ihollaan jotain outoa – hyönteis­asiantuntija ottaa esiin ravisteluteorian

Lohjalla kirvat valtasivat saman miehen kaverin terassin ja puutarhakalusteet.

23.6. 19:11

Myrskyä kuvaamassa ollut mies havaitsi keskiviikkona iltapäivällä kummallisen näyn ihollaan ja vaatteissaan.

Kirvat kävivät kiinni ihan kaikkeen.

– Niitä oli joka paikassa, iholla ja vaatteissa ja kameran linsseissä, kuvailee myrskyisää kohtaamista Helsingin Eiranrannassa Ilta-Sanomien valokuvaaja Aleksi Jalava.

Kirvoja löytyi joka puolelta Jalavan vaatteista.

Eikä siinä kaikki.

Sattuma tai ei, mutta pian tämän jälkeen Jalava kuuli lohjalaiselta tuttavaltaan kirvojen vallanneen tuttavan koko terassin ja kaikki puutarhakalusteet.

Tältä näytti Lohjalla terassilla, jonka kirvat olivat vallanneet.

Kirvoja löytyi muun muassa terassikalusteiden tekstiileistä.

...ja terassin ikkunasta ja ikkunan karmeista.

Sama ukkosmyräkkä kävi Lohjalla ja poltti siellä omakotitalon.

Todennäköisesti kirvoja on Eiranrannan ja Lohjan lisäksi tippunut myös moneen muuhun paikkaan, jossa ukkosmyräkkä vieraili.

Vaikka nimi on Jalava, ja jalava on tunnettu lehtipuu, arvelee Luonnontieteellisen keskusmuseon hyönteistiimin museomestari Juho Paukkunen Jalavan vallanneiden kirvojen olevan lajiltaan koivukirvoja.

– Pieniä ja vihreitä, Jalava antaa tuntomerkkejä.

Paukkunen ei ole aiemmin kuullut näin massiivisesta yhteen ihmiseen kohdistuneesta kirvojen invaasiosta.

– Kyllä tuo harvinaista varmasti on.

Yksittäisten ja satunnaisten kirvojen putoileminen esimerkiksi riippumatoissa oleskelevien ihmisten päälle ei sinänsä ole poikkeuksellista, vaan ilmiö kuuluu Suomen kesään. Riippumatot viritetään usein puiden väliin.

Jalavan mukaan kirvahyökkäystä edeltäneet tuokiot olivat poikkeuksellisia.

– Kuvasin mereltä tulevia tosi komeita pilvimuodostelmia ja äkkiä alkoi tuulla ihan älyttömästi ja sataa ihan perkeleesti.

Kirvoja löytyi myös kuvaajan kameran linssistä.

Jalava juoksi, otti kuvia, juoksi ja haki suojaa. Kun tuli hetki vetää vähän henkeä, hän huomasi, että kirvoja oli joka puolella.

Milloin kirvat olivat Jalavaan iskeneet, on epäselvää. Tai se, mistä ne tulivat, ylhäältä taivaalta vai jostain alempaa ja lähempää?

Kuvaustilanne vei kaiken huomion eikä kirvan, edes satojen kirvojen massan osuminen isoon mieheen synnytä sellaista mätkähdystä, jonka helposti huomaisi.

Tilanteen havaittuaan Jalava kuvasi kirvojaan puhelimella, koska kirvat olivat vallanneet kameran linssin.

Kirvat eivät sinänsä tuntuneet Jalavasta epämiellyttäviltä ainakaan sen rinnalla, että rankkasade oli kastellut sekä miehen että miehen kirvat.

Olo oli pikemminkin märkä kuin kirvainen.

Museomestari Paukkusen mukaan kirvoja on ollut viime aikoina runsaasti.

Erityisesti koivuissa.

– Niitä on vaeltanut meille tuulten mukana etelästä, Paukkunen kertoo.

Kirvojen joutuminen Jalavaan voi selittyä kahdellakin tavalla.

Ne saattoivat tulla rajun ukkosmyräkän eturientolassa ja merta vasten Eiranrannassa seisonut Jalava oli sopivasti reitillä ottamassa vastaan – pitkänä miehenä ikään kuin rannan valtapuuna.

Tämä vaihtoehto saattaa yliarvioida kirvojen kyvyt ja ajatuksenjuoksun ja Jalavan henkilökohtaiset dendrologiset ominaisuudet.

Toinen vaihtoehto on ravisteluteoria.

– Veikkaan, että kova tuulenpuuska on pudottanut ne jostain puusta ja kun niitä on nyt ollut niin runsaasti, niitä tippuikin kerralla vähän runsaammin, Paukkunen pohtii.

Jalava sattui kirvasuihkun alle.

Myös rankka sade voisi ainakin teoriassa piiskata ja huuhtoa suuria määriä kirvoja puista, vaikka tyyppinä kirva ei Paukkusen mukaan olekaan erityisen herkkä putoilemaan puista pisaroiden mukana.

Kirvat eli lehtikirvat ovat muutaman millimetrin kokoisia pehmeäruumiisia hyönteisiä, jotka elävät imemällä kasvien solunesteitä.

Lajeja on maailmassa tuhansia, Suomessa satoja.

Kirvoja eli jo permikaudella.

Aleksi Jalavan keskiviikkona kuvaama myrskykuva Eiran rannasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?