Vaalimaan rajan rajulle ruuhkalle tuli uusi selitys – Pietarissa muuttunut korona­käytäntö yllätti Suomen viranomaiset

Kymsoten johtajaylilääkäri kertoo, että yli 20:llä EM-kisoista on palanneella on todettu koronavirustartunta. Husista puolestaan kerrottiin illalla, että jo 34 alueen asukkaan koronanäyte Vaalimaalta on positiivinen.

Suomen ja Venäjän välinen raja ruuhkautui tiistai-iltana pahoin Vaalimaalla.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote ja Suomen Maajoukkueen Kannattajien (SMJK) näkemykset eilisen rajaruuhkan syistä poikkeavat toisistaan. Kymsotesta kerrottiin keskiviikkona, että he yrittivät selvittää etukäteen, kuinka paljon Suomesta Pietariin lähtee ihmisiä katsomaan Suomen EM-kisapelejä, mutta tietoa Pietariin matkaavista oli vaikea saada.

SMJK:sta puolestaan kerrottiin, että he kertoivat viranomaisille, kuinka paljon heidän bussikyydeillään Pietariin matkaisi Huuhkajien kannattajia ja millaisella aikataululla he aikovat matkustaa Pietariin ja takaisin.

Suomen ja Venäjän välinen raja ruuhkautui tiistai-iltana pahoin, kun Pietarista Suomeen palanneet Suomen kannattajat joutuivat jonottamaan terveysviranomaisten koronavirustesteihin.

Illalla alkoi näyttää siltä, että kaikki Suomen kannattajat eivät pääse maahan, koska raja oli sulkeutumassa kello 21.30 ja jonoa oli vielä erittäin pitkä. Tiistai-iltana Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa teki päätöksen, että rajalla jonottavat päästetään maahan ilman koronavirustestiä.

– Valmistautuminen tapahtui parhaalla tiedolla, joka meillä oli käytössä.

Lue lisää: Huuhkaja-fanit tukalassa tilanteessa Suomen rajalla: Tuntien jono yli 30 asteen helteessä ja raja sulkeutuu klo 21.30 – ”Tämä on kai ei kenenkään maata”

Ennen Suomen pelejä Pietarissa Kymsotella oli oletus, että rajatarkastukseen saapuu pääasiassa matkustajia, joilla on mukanaan negatiivinen testitulos. Oletus perustui Palloliiton ja Uefan ohjeisiin, joiden mukaan EM-kisojen stadioneille vaaditaan negatiivinen testitulos. Mäntymaa kertoo tarkistaneensa asian Uefan sivuilta.

Rajalla olisi käynyt sama testitulos kuin stadionilla.

SMJK:n puheenjohtaja Marko Karvinen kertoi kuitenkin keskiviikkona Ilta-Sanomille, että Pietarissa stadionilla mitattiin kehonlämpö, mutta ei vaadittu negatiivista testitulosta.

IS kertoi jo 8. kesäkuuta, ettei Pietarin stadionille vaadita negatiivista testitulosta.

Myös Uefan sivuilta löytyy tieto, jonka mukaan Pietarissa stadionille ei tarvita negatiivista koronatulosta. Internetin historiatietoja keräävältä Wayback Machine -sivustolta selviää kuitenkin, että ainakin vielä toukokuun 20. päivänä Uefan sivuilla kerrottiin negatiivisen testituloksen olevan pääsyvaatimus Pietarin stadionille. Rajoitukset ovat siis muuttuneet sitten toukokuun loppupuolen.

Belgia-peliin Pietariin matkaavien määrä selvisi Kymsotelle vasta peliä edeltäneenä päivänä. Mäntymaa sanoo, että silloin oli myöhäistä yrittää saada rajalle lisää henkilökuntaa jo sinne siirrettyjen lisäksi.

– Siinä vaiheessa kaikki ylityöt, ylimääräiset vuorot ja kaikki henkilöt oli jo haalittu sinne rajalle.

Lue lisää: Kymsote: Noin 800 EM-matkustajaa päästettiin illalla Suomeen ilman korona­testausta

Mäntymaa sanoo, että Kymsotella ei ollut resursseja irrottaa enempää henkilökuntaa rajalle. Normaalina aikana rajalla on kaksi testaajaa ja kaksi terveysneuvoja. Suomen pelin jälkeen tiistain vastaisena yönä ja tiistaiaamuna määrä oli poikkeuksellisesti kolminkertainen. Testauskapasiteetti palasi tiistaina iltapäivällä normaaliin vahvuuteen.

– Epämiellyttävänä yllätyksenä tuli, että rajan ylittäminen tapahtui niin lähellä rajan kiinnimenoaikaa.

SMJK kertoi tiedotteessaan keskiviikkona, että ei tiedä, mihin perustuu viranomaisten tieto siitä, että peliä katsomassa olleet palaisivat Suomeen heti yöllä. SMJK:n mukaan he ovat toimittaneet viranomaisille matkojensa aikataulun kaksi viikkoa ennen matkaa.

Lue lisää: Suomen maajoukkueen kannattajat rajaruuhkasta: Lähetimme viranomaisille tarkat tiedot kaksi viikkoa sitten

Keskiviikkona SMJK:n tiedotteen jälkeen Kymsotesta kerrottiin, että he yrittävät selvittää, kenelle tieto on lähetetty. Kello viiteen mennessä iltapäivällä asia ei ollut selvinnyt.

Mäntymaa sanoo, että ei halua syyllistää kannattajayhdistystä.

– Uskon, että he ovat taho, johon on oikeasti oltu yhteydessä ja että he ovat olleet vastuullinen taho ja yhteydessä viranomaisiin.

– Siellä on ollut muitakin kuin SMJK:n porukkaa, johon emme ole välttämättä saaneet yhteyttä.

Myöskään Karvinen ei halua syyttää ketään.

– Meille annettiin ohjeistus, ja me toimimme sen mukaan. Me emme voi tehdä sen enempää.

Vaalimaalla jonotettiin Suomeen tiistai-iltana.

Tiistain aikana Vaalimaalla Suomen ja Venäjän rajan ylitti noin 3 000 ihmistä. Kymsotesta arvioidaan, että heistä 2 800 oli kisaturisteja. Samaan aikaan Nuijamaalla rajan ylitti 600 ihmisiä.

Liikennöitsijöiden suositeltiin jakavan liikennettä Vaalimaan ja Nuijamaan kesken ja porrastavan bussien lähtöaikoja. Liikkeellä oli myös runsaasti ihmisiä henkilöautoilla.

Karvinen kertoo, että he olivat saaneet etukäteen ohjeet bussikyytien porrastamiseen, jotta rajalle ei muodostuisi ruuhkaa. Karvinen kertoo, että he toimivat ohjeiden mukaan. Tiistain vastaisena yönä heidän järjestämillään kolmella bussikyydillä Pietarista Suomeen lähti noin 150 matkaajaa.

Tiistaina päivällä SMJK:n kyydeillä Suomeen palasi vielä noin 500 henkilöä. Päivällä SMJK:n bussit lähtivät Pietarista kello 10, 12, 14, 16 ja 16.30.

– Saimme ohjeistuksen, että bussit olisi hyvä porrastaa parin tunnin välein.

SMJK:n bussit kulkivat Vaalimaan kautta.

Lue lisää: Viranomaisilta kova ratkaisu rajalla – Huuhkajien fanit pääsevät testaamatta Suomeen

Mäntymaa korostaa, että käsitys siitä, että ihmiset olisivat päässeet hallitsemattomasti rajan yli, ei pidä paikkaansa.

Hänen mukaansa alun perin tarkoitus oli, että maahan saapuvilta tarkastetaan rajaa ylittäessä henkilökohtaisesti ennakkotestit sekä muut asiakirjat ja tarvittaessa ohjataan koronatestiin.

Koska alkuperäinen suunnitelma ei onnistunut, tiistai-iltana rajan ylittäneiltä kerättiin henkilötiedot, jotka Kymsote toimittaa keskiviikon aikana rajan ylittäneiden kotikuntiin. Kotikunnat seuraavat, että rajan ylittäneet noudattavat jälkiohjeita testeihin hakeutumisesta ja karanteenista.

– Ilman kontrollia rajan yli ei ole tultu, Mäntymaa korostaa.

Mäntymaan tai Karvisen tiedossa ei ole, että busseissa olisi ollut oireisia ihmisiä. Riskinä varsinkin Pietariin matkustamisessa on pidetty sitä, että kisaturistit saattavat tuoda mukanaan virusvariantteja. Venäjällä on levinnyt viime aikoina erityisesti koronaviruksen deltavariantti.

Mäntymaa kertoo, että viime ja tämän viikon aikana EM-kisoihin matkustamiseen on yhdistetty ”reilusti yli 20” tartuntaa. Tartunnat on todettu rajalla tai henkilön kotikunnassa. HUS tiedotti keskiviikkona illalla, että tiistaina ja keskiviikkona Vaalimaalla otetuista Husin alueen asukkaiden koronanäytteistä jo 34 on todettu positiivisiksi.

Lue lisää: Jo 34 positiivista korona­näytettä Vaali­maalla – Hus patistaa Venäjältä palanneita testeihin

Karvinen korostaa, että SMJK:lta ensimmäiset kuljetukset Pietariin lähtivät vasta keskiviikkona 16. kesäkuuta.

SMJK edellytti myös negatiivista testitulosta busseihinsa pääsemiseksi. Karvisen mukaan kolme heidän busseissaan Pietariin matkannutta joutui jäämään Pietariin karanteeniin tartunnan vuoksi.

Osa Pietarissa olleista oli päivämatkalla, eli matkusti maanantaina Pietariin ja tiistaina tai tiistain välisenä yönä takaisin, jolloin Venäjältä saatu tartunta ei vielä rajalla tehdyssä testissä edes näkyisi.

Mäntymaa toivoo, että Pietarissa olleet noudattavat karanteenikäytäntöjä, seuraavat aktiivisesti Koronavilkku-sovellusta ja käyvät testattavana. Testiin menemisessä pitää odottaa vähintään 72 tuntia, mutta Mäntymaan mukaan ei ole huono asia, jos viettää juhannuksen karanteenissa ja käy testissä vasta maanantaina.

Juttua muokattu 23.6.2021 kello 21.41. Juttuun lisätty tieto, että IS kertoi Pietarin stadionin koronakäytännöistä jo 8. kesäkuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?