Tuurin kyläkaupasta oli yli hehtaari veden vallassa, sisällä noin 2 000 asiakasta kun vesi rytisi katon läpi – nyt puhuu Vesa Keskinen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tuurin kylä­kaupasta oli yli hehtaari veden vallassa, sisällä noin 2 000 asiakasta kun vesi rytisi katon läpi – nyt puhuu Vesa Keskinen

Rajuilma iski voimalla Tuuriin. Aineellisten vahinkojen suuruudesta ei ole vielä tietoa. Kyläkauppias Keskinen kertoo pikkusormen pään kokoisista rakeista.

22.6. 19:50

Tuurin kyläkaupan lattiapinta-alasta yli 10 000 neliömetriä oli veden peitossa. Näin kertoi tiistaina kyläkauppias Vesa Keskinen, jonka mukaan vettä oli muun muassa tavaramyymälän, ruokamyymälän, kauppakadun ja logistiikkakeskuksen lattioilla.

Yllä olevalla videolla kuvaa tiistailta Vesa Keskisen pihasta, kun rajuilma iski Tuuriin.

Keskinen kertoo, että varsinaisia vesivahinkoja kauppa ei kuitenkaan kärsinyt.

– Kyläkaupan yli 86 000 neliön rakennuksesta neliökään ei kärsinyt vesivahinkoa.

Keskinen vastasi Ilta-Sanomien kysymyksiin sähköpostilla tiistaina.

Lue lisää: Kova ukkospuuska pyyhkäisi Keskisen Kyläkaupan yli – katosta vesi läpi sisälle: ”Oli aika raju keli”

Keskinen kertoo, että arvion mukaan kaupassa oli noin 2 000 asiakasta, kun vettä alkoi tulla katon läpi sisään. Hänen mukaansa asiakkaille tai henkilökunnalle ei koitunut tilanteessa vaaraa.

Aiemmin kaupassa asiakkaana ollut Matti Lahti kertoi Ilta-Sanomille, että ”kahvilassa vettä oli joka paikassa”. Lahden kuvaamalla videolla näkyy, miten kyläkaupan työntekijät ovat laittaneet ämpäreitä keräämään vettä. Ämpäreistä ei ollut hyötyä, kun vettä rytisi alas voimalla.

– Ei siinä mitään voinut tehdä, Lahti kertoi.

Vielä puoli viiden aikaan paikalla oli Alavuden pelastuslaitokselta kaksi yksikköä poistamassa vettä rakennuksesta. Keskisen mukaan palokunnasta paikalla oli yhteensä noin 20 henkeä.

– Muuta pelastushenkilökuntaa, esimerkiksi ambulanssia ei tarvittu.

Veden poistamiseen osallistui siivoushenkilökunnan lisäksi myös kyläkaupan muuta henkilökuntaa.

Keskinen kertoo, että kauppa oli toiminnassa koko ajan. Ainoastaan vedenpoisto aiheutti häiriötä kaupassa asioimiselle.

Lopullisia aineellisia vahinkoja on vielä aikaista arvioida.

– Rakennukselle niitä ei aiheutunut, mutta olisi luonnollista, että jollekin tuotteille aineellista vahinkoa on tapahtunut. Varmaa tietoa minulla on tähän mennessä vain kirjojen kastumisesta, hän sanoo.

Keskinen kertoo lähteneensä kyläkaupalta noin kello 13 ja olleensa kotona, kun rajuilma alkoi.

Hänen kuvaamillaan videoilla näkyy, kuinka rajuna raekuuro iski Alavudelle. Hän kuvailee rajuilmaa Tuurin kylän historian kovimmaksi kesäkuun rae- ja rankkasateeksi.

– Kaikki tapahtui niin äkkiä. Koko päivän aurinko paistoi täydeltä terältä. Sitten tuli muutama sadepisara. Sitten ihan vähän enemmän. Kello 14.15 alkoi rae- ja rankkasade.

Rakeet olivat hänen mukaansa ”pikkusormen pään kokoisia”.

Jos sade alkoi yllättäen, se myös lakkasi yhtä yllättäen. Noin kello kuusi Keskinen kertoi, että sade oli jo helpottanut, aurinko paistoi ja helle jatkui.

– Olipa mielenkiintoinen kokemus!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?