Ilmatieteen laitos julisti varoituksen Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalle: Menkää suojaan – valtava ukkosmassa vyöryy kohti

Ilmatieteen laitos julkaisi viranomaistiedotteen.

22.6.2021 14:27 | Päivitetty 22.6.2021 16:27

Tiedotteessa varoitetaan mereltä kohti Kokkolaa ja sen lähialueita liikkuvasta ukkosmyrskystä.

Viranomaistiedote 22.6.2021 klo 14.00: Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa esiintyy lähitunteina voimakkaita ukkospuuskia, jotka aiheuttavat paikoin tuulivahinkoja. Irtain omaisuus on hyvä suojata ennen tuulen voimistumista. Ukkosen aikana tulee pysytellä sisätiloissa ja ulkona ollessa varoa kaatuvia puita ja maahan pudonneita sähkölinjoja.

Ilmatieteen laitos julkaisi myös satelliittikuvan lähestyvästä myräkästä.

  • Katso jutun pääkuvana olevalta videolta, miltä näytti, kun myrskyn etureuna saapui Tyrnävälle Pohjois-Pohjanmaalle.

Ilmatieteen laitos varoittaa erittäin rajuista ukkosmyräköistä myös Etelä-Pohjanmaalla, Pohjois-Savossa ja Kainuussa, kun ukkosrintama etenee kohti itää. Ukkospuuskissa tuulen nopeus voi nousta yli 25 metriin sekunnissa, ja puuskat voivat tuoda mukanaan myös kovia sateita. Sadetta voi tulla yli 20 millimetriä tunnissa.

Ukkospuuskia voi esiintyä myös Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa, mutta niiden odotetaan jäävän voimaltaan laimeammiksi kuin pohjoisempana.

Vesialueilla ukkospuuskista varoitetaan Suomenlahden itä- ja länsiosissa, Selkämeren pohjoisosassa, Merenkurkussa, Perämerellä sekä sisävesistöistä Saimaalla.

Muutoinkin koko Suomen kartta hehkuu varoituksista Lappia lukuun ottamatta.

Erittäin tukalasta helteestä varoitetaan kauttaaltaan Etelä-Suomessa Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä- ja Pohjois-Karjalan sekä Etelä- ja Pohjois-Savon maakunnissa. Eteläisessä Suomessa varoitetaan myös auringon voimakkaasta uv-säteilystä.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa Pohjanmaata, Kainuuta ja Lappia lukuun ottamatta. Ilmatieteen laitoksen mukaan Etelä-Karjalassa metsäpalojen vaara on erittäin suuri.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?