Oulun myrskyssä kuoli yksi ja loukkaantui kaksi – tällaista tuhoa myrsky sai aikaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Oulun myrskyssä kuoli yksi ja loukkaantui kaksi – tällaista tuhoa myrsky sai aikaan

Pelastuslaitos sai Oulussa lähes 150 myrskyyn liittynyttä hälytystehtävää.

21.6. 22:17

Ouluun maanantaina iltapäivällä iskenyt myrsky teki suuria tuhoja kaupungissa.

Yksi ihminen kuoli myrskyn kaataman puun alle Hiukkavaaran ulkoilualueella, tiedotti poliisi. Pelastuslaitos sai paikalle tehtävän, jonka mukaan yksi ihminen oli jäänyt puun alle.

Paikalle hälytetty ensihoitoyksikkö totesi ulkoilijan kuolleeksi.

Lisäksi kaksi ihmistä loukkaantui jäätyään puiden alle Oulun keskustassa. Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen päivystävän palopäällikön Petri Tiaisen mukaan ensihoito hoiti loukkaantuneita paikan päällä, eikä heitä tarvinnut viedä sairaalaan.

Suurin osa pelastuslaitoksen tehtävistä liittyi myrskyn kaatamiin puihin.

Myrsky repi rakennusten rakenteita irti.

Myrskyyn liittyneitä hälytystehtäviä tuli Tiaisen mukaan Oulussa lähes 150. Suurin osa tehtävistä tuli keskustan alueelle. Pelastuslaitoksella oli useita kymmeniä tehtäviä myös Kiimingin, Pudasjärven ja Taivalkosken seuduilla.

Suurin osa tehtävistä koski kaatuneita puita ja niistä aiheutuneita vahinkoja.

– Puita kaatui pyöräteille, teille, autojen ja talojen päälle ja näistä aiheutui omaisuusvahinkoja, Tiainen sanoo.

Lisäksi useat rakennukset kärsivät kattovaurioista, kun myrsky puhalsi kattorakenteita irti. Muun muassa keskustassa sijaitsevan Radisson Blu -hotellin kattorakenteita lähti irti puuskien voimasta.

Kadut tulvivat Oulussa.

Myrsky aiheutti myös joitain vesivahinkoja, kun viemärit tulvivat ja vuotovesiä pääsi kiinteistöjen sisään. Suurin vesivahinko tapahtui kauppakeskus Valkeassa kaupungin keskustassa.

Kauppakeskusjohtaja Anu Junnikkala-Alho kertoi, että kauppakeskus jouduttiin evakuoimaan, kun myrsky aiheutti vesivahingon kauppakeskuksen kellarikerroksessa sijaitsevan Sokos Herkun tiloissa. Junnikkala-Alho arvioi, että kauppakeskuksessa oli evakuointihetkellä sisällä useita satoja ihmisiä.

Oulun keskustassa sijaitseva kauppakeskus Valkea evakoitiin vesivahingon takia.

Kauppakeskus tiedotti seitsemän aikaan, että liikkeet voivat avata ovensa illaksi. Sokoksen Herkku kuitenkin pysyy suljettuna loppuillan.

Tiaisen mukaan kauppakeskuksen vahinkojen laajuus ei ole vielä selvinnyt. Hän kuitenkin kuvailee vahinkoja merkittäviksi.

Ukkosmyrsky iski Ouluun kolmen aikaan iltapäivällä ja aiheutti erittäin voimakkaita puuskia. Ilmatieteen laitoksen meteorologi Iiris Viljamaa kertoi, että esimerkiksi Oulun Vihreäsaaressa mitattiin myrskypuuskia, joiden nopeus oli jopa 31,6 metriä sekunnissa.

Lisäksi Oulun seudulla salamoi rajusti ja salamatiheys oli korkea.

– Se oli aivan poikkeuksellinen, lyhytkestoinen, mutta harvinaisen voimakas. En muista, että näin voimakasta myräkkää olisi näin lyhyessä ajassa tullut, Tiainen sanoi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?