Vilma, 9, ja Hertta, 10, tekivät onnekkaan päätöksen ennen uintireissua – pelastivat sen jälkeen pikkutytön hukkumiselta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vilma, 9, ja Hertta, 10, tekivät onnekkaan päätöksen ennen uinti­reissua – pelastivat sen jälkeen pikku­tytön hukkumiselta

Neuvokkaat ja urheat lahtelaistytöt päättivät käydä iltauinnilla eri paikassa kuin tavallisesti. Rannalla he saivat elottoman pikkutytön pois vedestä.

Hertta Ryhänen, 10, (vas.) ja Vilma Hänninen, 9, palkittiin komeilla kunniakirjoilla.

22.6. 6:30

Kesäkuun 8. päivä tapahtui jotakin sellaista, joka jää 9-vuotiaan Vilma Hännisen ja 10-vuotiaan Hertta Ryhäsen muistoihin ikiajoiksi.

Tytöt lähtivät taekwondoharjoitusten jälkeen Vilman äidin Mari Hännisen seurassa iltauinnille. Lähellä Lahden Joutjärveä asuvat tytöt käyvät tavallisesti uimassa pienemmällä rannalla, silloin – kuin sattuman oikusta – he päättivät mennä isommalle Möysän uimarannalle.

Onneksi menivät, sillä iltauinnin aikana Vilma ja Hertta pelastivat 4-vuotiaan tytön hukkumiselta.

Hertta kertoo nähneensä, että pikkutyttö hyppäsi laiturilta veteen. Siinä kohdassa veden syvyys oli noin 80 cm.

– Luulin ensin, että tyttö pelleilee. Kohta näin tytön selän veden alla, ja tyttö ei liikkunut, Hertta muistelee.

– Opettaja oli näyttänyt meille koulussa opetusvideon, jossa oli hukkuva ihminen. Silloin tiesin heti, että tyttö oli hukkumassa, Vilma lisää.

Vilma ja Hertta sukelsivat tytön vedestä ja kantoivat rantaan. Tyttö oli silloin jo eloton ja syvästi tajuton. Rannalla olleet aikuiset Päivi Jouko ja Aleksi Lavikainen aloittivat tytön elvytyksen, jonka avulla tyttö alkoi hengittää ja palasi tajuihinsa.

– Olin mukana rannalla ja näin tilanteen. Kun Vilma ja Hertta tulivat järvestä ja kantoivat pikkutyttöä käsivarsillaan, koin aika voimakkaitakin tunteita, Mari Hänninen sanoo.

Nyt 4-vuotias tyttö on jo toipunut ja voi hyvin.

Vilma ja Hertta pääsivät palkitsemistilaisuudessa tutustumaan paloauton toimintaan.

– Se on se isoin palkinto! Millään muulla ei ole merkitystä. Se oli rohkea teko tytöiltä, vaikka heillä ei sellaisia hengenpelastustaitoja olekaan. Olen tosi ylpeä. Toivottavasti tyttöjen esimerkki kannustaa muitakin kiinnittämään huomiota turvattomalta näyttäviin tai uhkarohkeisiin tilanteisiin, Hertan äiti Katja Ryhänen sanoo.

Ryhänen muistaa, miten järkyttyneinä tytöt tulivat uimareissulta. Hän antaa ison kiitoksen Lahden kaupungin sosiaalipäivystykselle, josta oltiin Ryhäsiin ja Hännisiin yhteydessä ja tarjottiin keskusteluapua sekä tyttärille että vanhemmille.

– Parin päivän ajan tapahtunut palautui Hertan mieleen koko ajan. Sen jälkeen se alkoi hiljalleen unohtua, kun tuli muita kesätouhuja, Ryhänen sanoo.

Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi Vilman ja Hertan 18. kesäkuuta esimerkillisestä ja urhoollisesta toiminnasta. Palkinnoksi Vilma ja Hertta saivat komeat kunniakirjat, taskulamput ja selkäreput, joka sisälsi sateenvarjon ja kuulakärkikynän.

Päivi Jouko (vas.), Aleksi Lavikainen, Hertta Ryhänen ja Vilma Hänninen olivat ratkaisevissa rooleissa, että 4-vuotiaan tytön henki saatiin pelastettua.

– Ekana vähän jännitti, mutta loppujen lopuksi oli ihan kivaa. Siellä oli mansikkapiirakkaa ja vaahtokarkkeja, sitten pääsimme sisälle paloautoon ja otettiin myös valokuvia, Vilma Hänninen sanoi innoissaan.

– Taskulamppu oli kiva. Iskä tosin sanoi heti, että ”se on sitten mun taskulamppu”, Vilma jatkoi nauraen.

Päijät-Sote puolestaan palkitsi Lavikaisen ja Joukon kunniakirjoilla esimerkillisestä kansalaistoiminnasta tytön elvyttämisessä.

Katja Ryhänen sanoo, että Joutjärven tapaus oli herättävä esimerkki siitä, miten matalaan veteen pikkulapsi voi hukkua. Sitä eivät aikuisetkaan aina tule ajatelleeksi.

– Lisäksi pikkulapset ovat niin arvaamattomia. Ei tarvita kuin silmänräpäys, niin lapsi on voinut tehdä jotakin yllättävää, Ryhänen sanoo.

Mari Hänninen lisää, että vesi on salakavala elementti.

– Kun on tuon ikäisestä pikkulapsesta kyse, olisi hyvä, että olisi uima-apuja mukana, uimarengas tai käsikellukkeet. Ne olisivat voineet estää tämänkin tilanteen. Eikä olisi ollenkaan huono, jos pelastustaidot tulisivat mukaan koulujen opetussuunnitelmaan, Hänninen sanoo.

Vilma ja Hertta palkittiin Paavolan pelastusasemalla Lahdessa.

Tapahtunut ei jättänyt Vilmaan ja Herttaan uimarantakammoa. Tytöt ovat hellekeleillä käyneet ahkerasti uimassa ja aikovat käydä jatkossakin.

– Juhannuksena mennään mökille. Sitten leikin ja uin ja syön karkkia, Vilma sanoo kesäsuunnitelmistaan.

– Minä aion mennä Linnanmäelle ja uimaan kaverien kanssa. Ja nukkua pitkään, Hertta lisää.

Vanhempiin tapahtunut on sen sijaan jättänyt pienet jäljet.

– Tytöille tulee entistä herkemmin muistuteltua, että muistakaa sitten olla varovaisia! Mari Hänninen sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?