Bolt Arenalla nähdään 2021 jalkapallosta koostuva taide­installaatio – kuvataiteilija kertoo idean taustat

Jalkapallo kiehtoo kuvataiteilija Sophia Ehrnroothia, sillä siihen tiivistyy koko elämän kirjo.

Kuvataiteilija Sophia Ehrnroothin Unelmien kenttä -niminen taideinstallaatio nähdään Helsingin Töölössä Bolt Areenalla 24. elokuuta.

23.8.2021 16:33

Mistä unelmoit? Mikä oli suurin haaveesi lapsena?

Näitä kysymyksiä pohtimaan haastaa helsinkiläinen kuvataiteilija Sophia Ehrnrooth, jonka Unelmien kenttä -niminen taideinstallaatio nähdään Helsingin Töölössä Bolt Arenalla 24. elokuuta.

Bolt Areenalla nähtävä teos kääntää katseen vuosikausia Ehrnroothin mukana kulkeneeseen aiheeseen: jalkapalloon.

Vuodesta 2013 alkaen Ehrnrooth on muun muassa taltioinut jalkapalloa pelaavien nuorten unelmia valokuvan ja videon keinoin. Tänä keväänä häneltä ilmestyi valokuvataidekirja Dream of Championship (Parvs 2021), joka sisältää Ehrnroothin vuosien varrella jalkapallon parissa ottamia kuvia ja kertomuksia niiden takana.

Keväällä 2019 hän täytti Roomassa pienen jalkapalloareenan 900:llä jalkapallolla.

Elokuussa Bolt Arenalle aiotaan asetella kaikkiaan 2021 jalkapalloa, joilla kuka tahansa voi mennä päivän aikana leikittelemään.

Paikalle voi viedä myös oman vanhan, vaikka rikkinäisenkin, jalkapallonsa ja napata tilalle uuden.

Mutta miksi juuri jalkapallo?

Bolt Arenalla pallot asetellaan aluksi tarkkaan muodostelmaan.

Kiinnostus sai alkunsa Ehrnroothin pojan jalkapalloharrastuksesta. Kentän laidalla pelejä ja harjoituksia seuratessaan Ehrnrooth alkoi miettiä, miten täyttäisi aikansa.

– Koska tulin urheilukentän ulkopuolelta, se kaikki oli aivan uutta.

– Päätin alkaa viihdyttää itseäni kuvaamalla. Ensin kuvasin sisäpelihallien valoja ja struktuureja, ja pikkuhiljaa käänsin linssiä kentälle ja siihen, mitä siellä tapahtuu. Yhtäkkiä näin siellä koko elämän kirjon: pettymyksiä, valtavia onnistumisen ja onnen tunteita, väsyä, surua, itkua, naurua. Ja myös elämän raadollisen puolen: kilpailullisuuden ja sen, ketkä saavat olla mukana.

Ehrnrooth miettii, että jalkapallokentällä on läsnä jopa elämän ja kuoleman draama.

– Kuten nähtiin Huuhkajien matsissa, Ehrnrooth sanoo viitaten 12. kesäkuuta pelattuun Tanska–Suomi-peliin, jossa tanskalaispelaaja Christian Eriksen lyyhistyi kesken ottelun stadionin nurmelle.

Unelmien lisäksi Ehrnrooth haluaa myös nostaa aikuisten kesken keskusteluun kilpailullisuuden lasten harrastuksissa.

– Ymmärrän kilpailullisuuden kyllä, mutta aikuisena emme aina välttämättä ihan käsitä sitä, miten tosissaan monet nuorista ovat.

Moni lapsi ja nuori haaveilee tosissaan olevansa seuraava tähtipelaaja tai vaikkapa huippukitaristi. Aikuisten pitäisi varoa lyttäämästä tai väheksymästä näitä unelmia.

– Se on hyvin herkkä vaihe, ja olisi hyvä pohtia sitä, miten voidaan kannatella nuoren unelmaa, vaikka ehkä nähtäisiinkin, ettei hänestä ole tulossa seuraavaa Neymaria.

Sophia Ernrooth keskusteli maahanmuuttajanuorten kanssa 900 Footballs -installaatiosta Roomassa.

Nuorena kaikki tuntuu mahdolliselta, ja maailma on ohikiitävän hetken ajan varauksettoman avoin, Ehrnrooth sanoo. Siihen hetkeen Ehrnrooth haluaa tuoda myös Unelmien kenttä -installaatioon saapuvat.

– Ajattelenkin, että Unelmien kenttä ei kerro ainoastaan futiksesta vaan myös ihmisen oikeudesta ja kyvystä toivoa itselleen hyvää.

Ehrnrooth kertoo huomanneensa, että usein, kun aikuiselta ihmiseltä kysyy hänen unelmistaan, saa vastaukseksi kertomuksen siitä, mitä vastoinkäymisiä tällä on ollut.

– Siinä piirtyy sellainen elämän esterata ja se, miten ihmiset menevät eteenpäin vaikeuksista huolimatta.

Vastoinkäymisiä on ollut Unelmien kentänkin matkan varrella.

Koronan takia installaatiota on jo kertaalleen jouduttu siirtämään.

Roomalaisessa nykytaiteen museossa MAAM:ssa toteutetussa, vastaavan kaltaisessa mutta pienemmässä installaatiossa, jossa jalkapalloareenalle tuotiin 900 jalkapalloa, meni Ehrnroothin mukaan ”päin helvettiä kaikki, minkä oli mahdollista mennä.” Lopputulos oli aivan toisenlainen kuin hän oli visioinut.

Silti siitä tuli upea teos, hän sanoo.

MAAM-museossa tehdystä installaatiosta tuli aivan erilainen kuin Ehrnrooth oli kuvitellut.

MAAM on asunnottomien, laittomien siirtolaisten valtaama vanha tehdasrakennus, jossa asuu nykyisin kymmeniä perheitä. Rakennus on joutunut purku-uhan alle, ja sen pelastaakseen roomalaiset taiteilijat ovat perustaneet sinne taidemuseon.

MAAM-museossa asuvat lapset ovat joutuneet kokemaan väkivaltaa ja epävarmuutta. Silti myös heillä on unelmia – usein juuri jalkapalloon liittyviä.

MAAM:ssa asuvat maahanmuuttajalapset auttoivat ja kannustivat Ehrnroothia saamaan teoksen valmiiksi vaikeuksista huolimatta. Lopputuloksena syntyi paitsi installaatio, myös dokumenttielokuva 900 Footballs.

Tällä kertaa Ehrnrooth toivoo, että kaikki sujuisi suunnitelmien mukaan. Hänen oma unelmansa onkin hyvin konkreettinen.

– Se, että 24. elokuuta olisi kaunis sää ja kaikki sujuisi hyvin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?