Jussi Halla-aho ei jatka perus­suomalaisten puheen­johtajana

Jussi Halla-aho ei aio asettua ehdolle perussuomalaisten puheenjohtajaksi elokuussa järjestettävässä puoluekokouksessa.

21.6.2021 12:22

Jussi Halla-aho jättää tehtävänsä perussuomalaisten puheenjohtajana. Hän ei aio asettua ehdolle puheenjohtajaksi elokuun puolessavälissä Seinäjoella järjestettävässä puoluekokouksessa. Hän kertoi asiasta perussuomalaisten verkkolähetyksessä puoliltapäivin maanantaina.

– En pyri jatkokaudelle Seinäjoen puoluekokouksessa. Kaikki eivät pidä tästä ratkaisusta, ainakaan heti. Heille totean, että en tee tätä, kuten en mitään muutakaan ratkaisua, kevein perustein enkä hetken mielijohteesta, vaan pitkän ja perusteellisen harkinnan tuloksena, Halla-aho sanoi tiedotustilaisuudessa.

Jussi Halla-aho, 50, on toiminut perussuomalaisten puheenjohtajana neljän vuoden ajan.

Halla-aho ei ota kantaa siihen, kenestä hän toivoisi uutta johtajaa puolueelle.

– En tiedä, kuka tai ketkä asettuvat ehdolle, hän sanoi.

– Odotan sitä samalla mielenkiinnolla kuin kaikki muutkin. En aio ottaa siihen liioin kantaa.

Hän kannustaa perussuomalaisia hakemaan puheenjohtajan paikkaa.

Halla-aho aikoo jatkaa töitä kansanedustajana ja kaupunginvaltuutettuna. Muutoin hän ei tiedotustilaisuudessa ottanut kantaa tulevaisuuden suunnitelmiinsa.

Halla-aho kertoo ilmoittaneensa asiasta lähipiirilleen jo vuosi sitten. Puoluejohdolle hän kertoi asiasta tammikuussa ja koko eduskuntaryhmälle kuntavaalien jälkeen.

Halla-aho oli viikko sitten kunnallisvaaleissa koko maan ääniharava. Helsingissä ehdolla ollut mies sai 18 843 ääntä.

Tiedotustilaisuudessa Halla-ahon rinnalla seisoi perussuomalaisten ”työmies” Matti Putkonen.

– Vaikea päivä. Todella vaikea päivä, Putkonen sanoo.

Hän on tiennyt Halla-ahon päätöksestä jo viime vuonna.

– En rupea enempää jatkamaan, tai mä rupean pillittämään, ja sen aika ei ole vielä, Putkonen sanoo.

Halla-aho ei juuri avannut syitä päätökselleen tai ottanut kysyttäessä kantaa muun muassa siihen, vaikuttivatko perhesyyt asiaan.

– No, ainahan perheellisellä ihmisellä on ajalle käyttöä, Halla-aho sanoi.

– Puheenvuoroni on suoraan sanottuna melko kryptinen. Olen tästä tietoinen, Halla-aho totesi puheessaan.

Halla-aho kertoi tiedotustilaisuudessa kirjoittaneensa päätöksen syyt tiedotteeseen, jossa on kymmenen vuoden embargo eli julkaisukielto, koska hän kokee, että ei voi kertoa koko totuutta nyt ja jos asiat myöhemmin kirjoitettaisiin ylös, olisi muistitieto ajan myötä vääristynyt kuva totuudesta.

Hän kertoo luovuttavansa nyt yhden, tiedotustilaisuudessa heilutellussa kirjekuoressa olleen kopion tekstistä ”yhdelle politiikasta työkseen kirjoittavalle, johon uskon voivani luottaa ja joka huolehtii siitä, että se tulee minusta riippuvatta saataville sanottuna ajankohtana”.

– Tiedotteessa kerron seikkaperäisesti kaikki ne havainnot, tuntemukset, analyysit ja arviot, joihin päätökseni perustuu. En ole lisännyt mitään enkä jättänyt mitään pois.

Matti Putkonen sanoi, että puheenjohtajakisaan voivat ottaa osaa kaikki halukkaat, ja haku on auki heinäkuun 23. päivään saakka.

Perussuomalaisten puheenjohtajan kausi kestää kaksi vuotta.

Perussuomalaisten tämänhetkisiä varapuheenjohtajia ovat Riikka Purra, Arja Juvonen ja Juho Eerola. Puoluesihteerinä toimii Simo Grönroos.

Ennen Jussi Halla-ahoa puolueen puheenjohtajana toimi 20 vuoden ajan Timo Soini. Kun Halla-aho neljä vuotta sitten nousi puolueen kärkeen, repesi hallituskriisi ja osa perussuomalaisista erosi puolueesta perustaen uuden, Sininen tulevaisuus -nimisen puolueen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?