Sääennuste 21.6.: Ukkosrintama vyöryy läpi Suomen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Salamoiden satojen kilometrien hakkaava rintama hyökyy Suomeen – kello 14 rysähtää

Laaja ukkosrintama saapuu Suomeen lännestä. Paikallisesti tiedossa voi olla kovaa sadetta ja kovia tuulia hurjien lämpötilojen lisäksi.

21.6. 9:53

Kuumassa kesäsäässä salamoi tänään, kertoo Ilmatieteen laitos. Tiedossa on myös vettä ja jyrinää.

Ukonilmaa on tiedossa eritoten Keski-, Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen. Lounaasta koilliseen ulottuva ukkosrintama johtuu Ruotsista päin päälle pukkaavasta ilmavyöhykkeestä.

– Suomen länsipuolella menee rintamavyöhyke, joka erottaa kylmää ja lämmintä ilmamassaa. Ilmamassojen rajapintaan kehittyy ukkosjärjestelmiä. Rankimmat, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa esiintyvät ukonilmat liittyvät tähän, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jani Sorsa kertoo.

Salamoita ja jyrinää on tiedossa, mutta esimerkiksi salamatiheyttä on vaikea ennustaa, koska siihen liittyy niin kosteus, ilmakehän tila kuin moni vaikeasti mitattava asia.

• Otitko hienon sääkuvan? Lähetä kuvasi Ilta-Sanomille WhatsApp-viestinä numeroon 040 660 9019 tai tällä lomakkeella. Kerro viestissäsi, missä kuva on otettu!

Rintamaukkosessa salamat muodostavat yleensä pitkän linjan, jolla voi olla mittaa usea sata kilometri.

Varmalta näyttää, että salamoiden lisäksi taivas tarjoaa tänään vettä.

– Paikallisesti, hetkellisesti voi tulla paljonkin vettä, mutta hurjia sadekertymiä ei todennäköisesti tule, hän kertoo.

Ukonilma laskee lämpötilaa meteorologin mukaan selvästi.

– Lämpötilapudotus voi olla suhteellisen isokin.

Esimerkiksi Ouluun ukkosen odotetaan iskevän noin kello 14. Iltapäivällä mittari voi nousta Oulussa 28 asteeseen. Kajaaniin ennustetaan jopa 30 astetta.

Ukkospuuskien yhteydessä voi esiintyä kovia tuulia, jotka voivat aiheuttaa metsävahinkoja.

Kovien hellelukemien kanssa kamppaileva Etelä-Suomi voi saada myös ukkosta ylleen, mutta etelämmässä syy ukkosen syntyyn on paikallaan olevassa kuumassa ilmamassassa.

– Etelä-Suomessa menee tänään kolmenkympin raja monin paikoin rikki, ja huomenna on odotettavissa vielä kuumempaa kuin tänään, Sorsa kertoo.

Paikallaan oleva kuuma ilmamassa voi johtaa niin sanottuun lämpöukkoseen. Tällöin ukonilma on pieni ja paikallinen, eikä se todennäköisesti johda merkittävään lämpötilan laskuun.

Ukkoskausi kestää Suomessa toukokuulta syyskuulle, ja sen aikana ukkosta esiintyy yleensä kaiken kaikkiaan Suomessa noin satana päivänä. Yksittäisillä paikkakunnilla mitataan keskimäärin 12 ukkospäivää vuodessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?