Poliisi vaatii sakkorangaistusta 117:lle Elokapinan mielenosoituksiin osallistuneelle

Poliisi otti sunnuntaina kiinni satakunta Elokapinan mielenosoittajaa Mannerheimintiellä ja Unioninkadulla ja yhden vastamielenosoittajan.

21.6.2021 8:15

Poliisi vaatii sakkorangaistusta kaikille 117 ihmiselle, jotka se otti sunnuntaina kiinni liittyen Elokapinan mielenosoituksiin.

Helsingin Kaisaniemessä Unioninkadulla mieltä osoittamassa olleet elokapinalaiset siirtyivät sunnuntai-iltapäivänä takaisin Eduskuntatalon edustalle Mannerheimintielle, missä mielenosoitus torstaina alkoi.

Aiemmin sunnuntaina poliisi oli pyytänyt mielenosoittajia siirtymään Unioninkadulta toisaalle, koska pelastuslaitos oli ilmoittanut kadun olevan tärkeä väylä suurille pelastusautoille.

Mielenosoittajat yöpyivät ajoradalle pystytetyissä teltoissa kolme yötä: ensimmäisen Mannerheimintiellä ja viikonlopun kaksi yötä Unioninkadulla.

Poliisi piti sunnuntaista Mannerheimintielle siirtymistä kadunvaltauksena.

– Kesken kaiken porukka päätti suorittaa kadunvaltauksen Mannerheimintiellä. Poliisi päätti, että kadunvaltausta ei sallita. Mielenosoitusta saa toki jatkaa, siihen poliisi ei ole puuttumassa, mutta pidetään huolta siitä, että paikat olisivat sen kaltaisia, että esimerkiksi pelastuslaitos pystyy toimimaan, komisario Jarmo Heinonen kertoi paikan päällä IS:lle.

– Tähän saakka kaikki on sujunut kohtuullisen hyvässä neuvotteluyhteydessä, niin nyt sitten yhtäkkiä Elokapina päätti toimia täysin toisin kuin viime päivinä. Hyvä neuvotteluyhteys tietyllä tavalla rikkoutui, hän sanoi.

Sunnuntaina Kaisaniemessä Elokapinan mielenosoituksen viereen nousi pienempi, noin 15 hengen vastamielenosoitus. Poliisi siirsi alun perin Kaisaniemenkadun liikenneympyrässä mieltä osoittaneen joukon jalkakäytävän puolelle osoittamaan mieltä.

Yksi vastamielenosoittaja otettiin kiinni ja hänelle kirjoitettiin sakot poliisia vastaan niskoittelun vuoksi.

Mannerheimintieltä otettiin sunnuntaina kiinni yli sata mielenosoittajaa.

Poliisi otti illalla Mannerheimintieltä kiinni 104 mielenosoitukseen osallistunutta. Elokapina on Twitterissä sanonut, että kiinni otetuista 88 oli alkuperäisiä elokapinalaisia ja loput ”spontaanisti mukaan liittyneitä”. Poliisi kantoi heidät yksitellen poliisiautoihin ja bussiin.

– Me kannamme vastuumme kansalaistottelemattomuuden seurauksista. Hallitus, kantakaa omanne ja aloittakaa kriisitiedotus, Elokapina kirjoitti Twitterissä Mannerheimintien kiinniottojen jälkeen.

Myöhemmin illalla poliisi antoi poistumiskäskyn Unioninkadulle jääneelle pienelle joukolle mielenosoittajia. Heistä 12 otettiin myöhäisillasta kiinni.

Poliisi eristi Varsapuistikon ja valtiotieteellisen tiedekunnan päärakennuksen välissä olevan pätkän Unioninkatua ja poisti mielenosoittajat paikalta. 12 mielenosoittajaa otettiin kiinni.

Iltayhdentoista aikaan poliisi tiedotti, että kiinniotetuista päästettiin vapaaksi jo sunnuntai-illan aikana, sillä he olivat alaikäisiä.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä aamukahdelta Elokapina twiittasi, että kuusi kiinniotettua ”kapinallista” oli vapautunut ja että loput viettävät yönsä Helsingissä Kisahallin putkassa tai Espoossa Nihtisillan putkassa. Lauantai-iltana poliisista kerrottiin STT:lle, että ei ole varmaa, riittääkö Helsingissä kiinniotettujen säilytyskapasiteetti.

Elokapinan kesäkapinaksi nimeämän mielenosoituksen tavoitteita ovat ilmastonmuutoksen kriisitietoisuuden lisääminen ja ilmastohätätilan julistaminen. Elokapina tahtoo, että ilmastonmuutoksesta viestittäisiin kriisitiedottamalla kuten koronakriisistä ja että hallitus luotsaisi Suomen hiilineutraaliksi vuoteen 2025 mennessä. Lisäksi Elokapina haluaisi Suomeen uudenlaisen kansalaisfoorumin.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr) kävi perjantaina keskustelemassa elokapinalaisten kanssa ja sanoi vievänsä heidän viestinsä hallitukseen. Hallituksen tavoitteena on saada Suomi hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?