Tunnista lämpöuupumuksen ja -halvauksen oireet - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tunnista lämpö­uupumuksen sala­kavalat oireet – helle voi olla haitaksi perus­terveellekin

Kuumuus, runsas hikoilu sekä siitä aiheutuva neste- ja suolavajaus voivat johtaa eriasteisiin lämpösairauksiin myös perusterveillä aikuisilla.

22.6. 6:30

Hellesään riskiryhmiä ovat lapset, vanhukset ja pitkäaikaissairaat, mutta eivät perusterveet työikäisetkään ole turvassa helteen aiheuttamilta terveysongelmilta.

Kuumuus, runsas hikoilu sekä siitä aiheutuva neste- ja suolavajaus voivat johtaa eriasteisiin lämpösairauksiin, joita ovat esimerkiksi ihottuma, turvotus, lihaskrampit, uniongelmat, sekä lämpöuupumus ja -halvaus.

Lämpöuupumus, joka on lämpöhalvauksen esiaste, kehittyy asteittain neste- ja suolavajauksen seurauksena. Mahdollisia oireita ovat voimakas jano, voimakas hikoilu tai viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyisyys ja pahoinvointi.

– Lämpöuupumus voi jatkua pidemmänkin aikaa ilman, että sitä oikeastaan huomaa. Se on todella alitunnistettu tila, yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta kertoi IS:lle heinäkuussa 2018.

Lievän lämpöuupumisen oireet yleensä hellittävät, kun juo lisää vettä ja siirtyy viileään paikkaan lepäämään. Vaatteita tulee vähentää, ja kehon viilentymistä voi auttaa kastelemalla ihoa viileällä vedellä ja tuulettamalla tai kylmäkääreiden tai -pakkausten avulla.

Lievän lämpöuupumisen oireet yleensä hellittävät, kun juo lisää vettä ja siirtyy viileään paikkaan lepäämään.

Pahentuessaan lämpöuupumus voi johtaa hengenvaaralliseen lämpöhalvaukseen. Raskaan fyysisen rasituksen seurauksena lämpöhalvaus voi kehittyä myös hyvin äkillisesti.

Lämpöhalvauksessa elimistö ei pysty riittävästi poistamaan lämpöä, hikoilu tyrehtyy ja kehon lämpötila nousee yli 40 asteeseen.

Oireita voivat olla kuuma ja kuiva iho, heikotus, päänsärky, pahoinvointi, tasapainon heikentyminen, hengityksen vaikeutuminen, nopea ja heikko sydämen syke, poikkeava käytös tai sekavuus, kouristelu ja äkillinen tajunnan menetys.

Lämpöhalvausta epäillessä tulee soittaa välittömästi hätänumeroon.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?