Mannerheimintie tyhjennettiin Elokapinan mielenosoittajista, poliisin mukaan 102 otettiin kiinni – liikenne kulkee jälleen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Mannerheimintie tyhjennettiin Elokapinan mielen­osoittajista, poliisin mukaan 102 otettiin kiinni – liikenne kulkee jälleen

Noin satapäinen mielenosoittajajoukko tukki Mannerheimintien liikenteen sunnuntaina alkuillasta.

20.6. 17:26 | Päivitetty 20.6. 21:50

Elokapinan mielenosoittajat katkaisivat Helsingin pääväylän Mannerheimintien liikenteen useiksi tunneiksi Eduskuntatalon kohdalla sunnuntaina alkuillasta noin kello 17 alkaen.

Mielenilmaus jatkui sunnuntaiaamuna alun perin Unioninkadulla, josta se siirtyi vähitellen Kaisaniemen liikenneympyrän kautta Mannerheimintielle.

– Aamu sujui rauhallisesti. Sitten saimme pelastuslaitokselta tiedon, että Unioninkatu on heidän kalustolleen varsin tärkeä reitti. Unioninkadun kiertäminen kapeita reittejä pitkin isoilla autoilla olisi aiheuttanut minuuttien hidastuksen heidän pelastustehtävilleen. Tällä ajatuksella lähdimme neuvottelemaan mielenosoittajien kanssa, olisiko mielenosoitukselle olemassa parempaa paikkaa, komisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisilaitokselta kertoi.

Heinonen sanoi, että mielenosoittajat miettivät asiaa noin tunnin ajan, mutta ennen kuin poliisi sai lopullista vastausta, mielenosoitusporukka olikin palannut torstaiselle sijalleen Mannerheimintielle.

– Kesken kaiken porukka päätti suorittaa kadunvaltauksen Mannerheimintiellä. Poliisi päätti, että kadunvaltausta ei sallita. Mielenosoitusta saa toki jatkaa, siihen poliisi ei ole puuttumassa, mutta pidetään huolta siitä, että paikat olisivat sen kaltaisia, että esimerkiksi pelastuslaitos pystyy toimimaan, Heinonen muistutti.

Heinonen harmitteleekin, että hyvä neuvotteluyhteys mielenosoittajiin katkesi ikävästi.

– Tähän saakka kaikki on sujunut kohtuullisen hyvässä neuvotteluyhteydessä, niin nyt sitten yhtäkkiä Elokapina päätti toimia täysin toisin kuin viime päivinä. Hyvä neuvotteluyhteys tietyllä tavalla rikkoutui.

Komisario Jarmo Heinonen harmitteli sitä, että hyvä neuvotteluyhteys Elokapinan kanssa mureni sunnuntain tapahtumien myötä.

– Lisäksi Elokapinan mielenosoituksen sanomakin on varmaankin moneen kertaan tullut kerrottua. He ovat saaneet mielenosoituksensa tarkoituksen kerrottua, joten tästäkin syystä poliisin reaktio kadunvaltaukseen oli erilainen kuin vaikkapa torstaina, Heinonen sanoi.

Mielenosoittajat katkaisivat Mannerheimintien liikenteen kahdesta kohtaa, Eduskuntatalon molemmin puolin. Mielenilmaisijat istuivat tiiviissä rivissä tukkien kaikki neljä ajokaistaa sekä Mannerheimintien keskellä kulkevat raitiovaunukiskot liikenteeltä.

Motiivikseen mielenosoittajat kertoivat ilmastokriisin. He halusivat, että ilmastokysymyksistä aloitetaan samanlainen säännöllinen tiedotus kuin on ollut koronakriisin aikana.

Poliisi antoi mielenosoittajille poistumiskehotuksen ja mahdollisuuden poistua vapaaehtoisesti. IS:n havaintojen mukaan kukaan mielenosoittajista ei tarttunut tähän tilaisuuteen.

Mielenosoittajat estivät kaiken ajoneuvo- ja raitiovaunuliikenteen Mannerheimintiellä.

Sen jälkeen poliisi alkoi poistaa mielenosoittajia yksi kerrallaan kantamalla näitä poliisiautoihin. Pitkään tapahtui niin, että aina kun edellinen mielenosoittaja oli kannettu poliisiautoon, seuraava mielenilmaisija tuli tilalle.

Noin kello 19.15 pohjoisen puoleinen, Musiikkitalon kohdalla ollut mielenosoitusrivistö oli saatu poistettua.

Sen jälkeen paikalle ajettiin iso linja-auto, johon eteläisen, lähellä Kiasmaa, olevan sulun mielenosoittajia alettiin kantaa. Viimeinenkin kadulla istunut mielenosoittaja oli saatu kannettua linja-autoon kello 20.15.

Heinonen sanoi STT:lle, että kaikkiaan kiinniotettuja mielenosoittajia oli 102.

– Minulla ei ole tietoa, riittikö Helsingin kiinniotettujen säilytyskapasiteetti vai onko kiinniotettuja viety lähialueiden poliisilaitoksille, Heinonen sanoi.

Mielenosoitus sujui kaiken kaikkiaan hyvin rauhallisesti.

– Jos ei lasketa järjestyshäiriöksi sitä, että aiheutettiin haittaa liikenteelle ja tukittiin katuja, niin ei mielenosoittajien aiheuttamana tullut järjestyshäiriöitä, Heinonen sanoi.

Julkinen liikenne jouduttiin ohjaamaan mielenosoituksen ajaksi kiertoteitä mielenosoituspaikan ohitse. Alkuun mielenosoittajat päästivät muutaman linja-auton läpi, mutta noin kello 17.15:n jälkeen mielenosoituspaikkaa ei ohittanut yksikään ajoneuvo.

Helsingin seudun liikenteen (HSL) viestinnästä kerrottiin, että raitiovaunut 3, 4 ja 10 sekä bussit 63 ja 2X siirtyivät poikkeusreiteille.

Elokapinan mielenosoitus palasi Mannerheimintielle sunnuntaina alkuillasta noin kello 17:n aikaan.

Raitiovaunut kiersivät mielenilmauksen Lasipalatsin, Arkadiankadun, Runeberginkadun ja Oopperan kautta, jolloin Kansallismuseon ja Hesperian puiston pysäkit jäivät pois käytöstä.

– Toistaiseksi meidän poikkeusreittimme on asetettu kello 21 asti. Jos tarve on, niin niitä jatketaan, HSL:n viestinnän asiantuntija Tapio Tolmunen kertoo.

Liikenne mielenosoituspaikalla alkoi jälleen kulkea puoli yhdeksän aikaan illalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?