Sää tänään: Raju ukonilma iskee Suomeen, luvassa myrskypuuskia - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Raju ukon­ilma iskee Suomeen – myrsky­puuskat voivat aiheuttaa suurtakin tuhoa

Ukonilma tuo mukanaan runsaita sateita ja erittäin voimakkaita ukkospuuskia.

20.6. 9:53

Sunnuntaina Suomen keskiosiin iskee iltapäivällä voimakkaita ukkosia. Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen rajusta ukonilmasta Keski-Suomeen, Pohjois-Savoon, Pohjois-Karjalaan ja Kainuuseen.

Ilmatieteen laitoksen meteorologin Kaisa Solinin mukaan ukkonen tuo mukanaan runsaita sateita ja erittäin voimakkaita puuskia. Sadekuurot ovat hyvin paikallisia, ja vettä voi tulla jopa 20 milliä tunnissa. Puuskat voivat olla voimakkaimmillaan 25 metriä sekunnissa.

– Tuollainen voimakkuus katkoo puita ja voi aiheuttaa sen kautta sähkökatkoja, Solin sanoo.

• Otitko hienon sääkuvan? Lähetä kuvasi Ilta-Sanomille WhatsApp-viestinä numeroon 040 660 9019 tai tällä lomakkeella. Kerro viestissäsi, missä kuva on otettu!

Puuskien aiheuttamat tuhot voivat olla paikallisesti suuria.

– Voimakas laskuvirtaus vaikuttaa pienelle, satojen metrien alalle, mutta sillä alueella aiheutuva tuho voi olla isoakin.

Ukkoset johtuvat Perämereltä kohti Koillismaata liikkuvasta rintamasta, jonka pohjoispuolella ilma on viileämpää ja eteläpuolella hyvin kosteaa ja lämmintä. Ukkosia kehittyy rintaman etupuolelle.

– Tuulet ovat otollisia sille, että ukkonen kehittyy voimakkaaksi. Kun tuuliolosuhteet ovat sopivia, ukkoset voivat järjestyä isommiksi systeemeiksi, jotka aiheuttavat laajempaa tuhoa.

Solinin mukaan on kuitenkin vielä epävarmaa, kuinka itään ukkonen alkaa kehittymään.

– Jos ukkosten syntyminen menee myöhälle iltapäivään, niin ne kehittyvät niin idässä, etteivät ne vaikuta Suomen puolella voimakkaina puuskina.

Myös maanantaille on luvassa ukonilmaa. Suomen yllä vaikuttaa kaksi ukkosaluetta, joista toinen muodostuu länsirannikolla Pohjanmaalta Koillismaalle yltävällä alueella.

Toinen ukkosalue syntyy maanantaina Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakuntiin. Ukkosiin voi liittyä rankkasateita ja voimakkaita puuskia.

Sää jatkuu ukkosista huolimatta alkuviikosta helteisenä ja kolmekymmentä astetta ylittyy todennäköisesti joka päivä. Solinin mukaan ei ole mahdotonta, että jopa kesäkuun lämpöennätys 33,8 menisi rikki.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?