Suomen sää: Tukala helle paahtaa, ukkosvaroitus annettu usealle alueelle - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tukala helle paahtaa Suomea: Näille alueille on annettu ukkos­varoitus – ”Saattaa olla rajumpiakin"

Helle voi viikonlopun aikana yltyä jopa erittäin tukalaksi.

19.6. 9:44

Suomeen virtaa etelästä hyvin lämmintä ilmamassaa, joka tuo myös helteet mukanaan.

Lauantaina lämpimintä on etelässä, jossa päästään 27–29 asteeseen. Ilmatieteen laitoksen meteorologi Jani Parviaisen mukaan kolmekymmentä astettakaan ei ole mahdottomuus.

Maan keskivaiheilla on lauantaina pilvisempää ja siellä voi tulla sade- ja ukkoskuuroja. Lämpötila pysyy Keski-Suomessa hellerajan tuntumassa. Pohjoisessa lämpötila on kahdenkymmenen asteen paikkeilla.

Varoitus tukalasta helteestä on lauantaina voimassa Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Ahvenanmaalla, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Näillä alueilla on voimassa myös uv-varoitus.

Maan etelä- ja keskiosissa on voimassa myös metsäpalovaroitus.

• Otitko hienon sääkuvan? Miten pidät asunnon viileänä kesähelteillä? Lähetä kuvasi Ilta-Sanomille WhatsApp-viestinä numeroon 040 660 9019 tai tällä lomakkeella. Kerro viestissäsi, missä kuva on otettu!

Lauantain kuluessa lämmin ilma nousee maan keskiosaan, ja sunnuntaina päästään 30 asteen lukemiin. Korkeimmillaan lämpötila voi nousta maan etelä- ja itäosissa jopa 32–34 asteeseen.

Hellevaroitus laajenee sunnuntaina myös maan keskiosiin, ja paikoitellen varoitetaan jopa erittäin tukalasta helteestä.

Sunnuntaina on luvassa myös ukkosia. Ukkosvaroitus on annettu Keski-Suomeen, Pohjois-Savoon, Etelä-Pohjanmaalle, Pohjois-Pohjanmaalle, Keski-Pohjanmaalle ja Kainuuseen.

Erityisesti Pohjois-Savossa ja Kainuussa puuskat voivat yltyä koviksi.

– Siellä saattaa olla rajumpiakin ukkosia, Parviainen sanoo.

Lämmin sää jatkuu myös viikonlopun jälkeen. Alkuviikosta Etelä-Suomessa lämpötila voi nousta 30 asteen ylikin. Hellevaroitukset ovat voimassa myös alkuviikosta.

– Helteille ei ole näköpiirissä loppua.

Yöt voivat helteen myötä olla trooppisia, eli lämpötila ei laske alle kahdenkymmenen asteen. Trooppiset yöt painottuvat Parviaisen mukaan Järvi-Suomeen.

Tiistain ja keskiviikon aikana sade- ja ukkoskuurot yleistyvät koko maassa ja viilentävät ilmaa jonkin verran. Helteet jatkuvat kuitenkin jopa juhannuksen yli.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?