Miten kauan Elokapinan mielenosoitus voi kestää? Poliisi kommentoi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Miten kauan mielen­osoitus voi jatkua keskellä Helsingin valta­väylää? Näin poliisi vastaa

Elokapinan mielenosoitus on jatkunut jo vuorokauden Helsingin Mannerheimintiellä.

18.6. 14:20 | Päivitetty 18.6. 15:53

Helsingin keskustan valtaväylällä Mannerheimintiellä on ollut eilisestä torstai-iltapäivästä lähtien käynnissä Elokapina-ympäristöliikkeen mielenosoitus. Mielenosoittajat leiriytyivät yöksi Mannerheimintielle, ja mielenosoitus on jatkunut tänään perjantaina.

Poliisi kertoo neuvotelleensa torstaina mielenosoittajien kanssa useaan otteeseen, mutta poliisin mukaan mielenosoittajat eivät suostuneet yhteistyöhön tai siirtämään mielenosoitusta toiseen paikkaan.

Poliisi antoi perjantaiaamuna mielenosoituksen toistaiseksi jatkua Mannerheimintiellä.

–Poliisi on arvioinut, että tällä hetkellä mielenosoitus ei aiheuta kohtuutonta haittaa liikenteelle ja yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle. Poliisi seuraa ja arvioi tilannetta jatkuvasti, apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen kommentoi tiedotteessa.

Ilta-Sanomat kysyi Helsingin poliisilta, kuinka pitkään kaupungin keskustan valtaväylällä voi osoittaa mieltä, ja mitä sääntöjä mielenosoittamiseen lain näkökulmasta kuuluu.

Apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoisen mukaan kokoontumislaissa, järjestyslaissa tai muuallakaan ei ole määritelty ajallista rajaa sille, kuinka pitkään mielenosoitus voi kestää.

–Periaatteessa mieltä voi osoittaa niin kauan kuin haluaa, jos mielenosoitus täyttää ne kriteerit, mitkä kokoontumislaissa on, Kopperoinen sanoo.

– Kaikki perustuu siihen, että poliisin on turvattava sananvapauden toteutuminen niin pitkälle ja niin hyvin, kuin se on mahdollista.

Lue lisää: Poliitikoilla käynnissä tuima sanailu Twitterissä Elokapinan mielen­osoituksesta: Ohisalo vastasi Halla-aholle, Räsänen ja Andersson kommentoivat...

Kopperoisen mukaan poliisin pitää aina arvioida ja harkita tilanne- ja tapauskohtaisesti, mikä on kulloisenkin mielenosoituksen aiheuttaman häiriön määrä suhteessa sananvapauteen.

Poliisi voi puuttua tilaisuuden kulkuun, jos mielenosoitus vaarantaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta tai estää liikennettä.

– Mietimme aina, että estyykö liikenne. Mietimme, että aiheutuuko vakavaa vaaraa jonkun hengelle ja terveydelle. Jos vastaus on kyllä, niin näillä perusteilla voidaan siirtää tai jopa päättää mielenosoitus.

Miten sitten määritellään se, milloin jokin mielenosoitus aiheuttaa esimerkiksi kohtuutonta haittaa liikenteelle tai yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle?

Kopperoinen myöntää arvion tekemisen olevan ajoittain haastavaa, sillä eksakteja reunaehtoja ei ole olemassa.

– Se on aina viime kädessä arvio, ja tilanne- ja tapauskohtainen harkinta.

Kokoontumislaki edellyttää, että poliisille pitäisi tehdä mielenosoituksista ajoissa ja etukäteen ilmoitus. Usein poliisi neuvottelee yhteyshenkilöiden kanssa ennen mielenosoitusta.

– Jos ilmoitusta ei ole tehty, mutta on vain pieni määrä ihmisiä tai sellainen paikka ja aika, josta ei aiheudu mitään ongelmaa tai häiriötä, niin käytännössä poliisi ei välttämättä lähde ilmoittamatta jättämisestä rankomaan ja tekemään tikusta asiaa.

Poliisilla on velvollisuus turvata myös ilmoittamatta jätetyt mielenosoitukset.

Kopperoinen muistuttaa yleisellä tasolla, että mielenosoituksissa ei luonnollisesti saa tehdä rikoksia tai vaarantaa yleistä järjestystä tai turvallisuutta.

– Poliisi aina toivoo, että hyviä tapoja noudatetaan, eikä lähdetä mihinkään silmittömyyksiin. Jos aletaan loukata muita tai sitä kautta syyllistytään ehkä esimerkiksi kiihottamiseen kansanryhmää vastaan tai kunnianloukkaukseen, niin sellaistahan ei voi sallia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?