Opiskelijoiden mielenterveystyöhön ohjataan tukirahoja – näin YTHS käyttää rahat - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Opiskelijoiden mielenterveys­työhön ohjataan tuki­rahoja – näin YTHS käyttää rahat

YTHS:n saamalla valtionavustuksella on muun muassa palkattu chat-linjalle terveydenhuollon ammattilaisia.

Opiskelijaterveydenhuollon mielenterveyspalveluiden kysyntä on kasvanut koronapandemian aikana.

18.6. 11:36

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS käyttää korona-ajan valtionavustusta korkeakouluopiskelijoiden hyvinvoinnin tukemiseen, säätiö tiedottaa. Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi YTHS:lle keväällä 2021 tarkoitusta varten valtionavustusta.

Koronapandemian myötä opiskelijaterveydenhuollon mielenterveyspalveluiden kysyntä on kasvanut merkittävästi.

– Pitkään jatkuneet poikkeusolot ovat kasanneet korkeakouluopiskelijoiden mielenterveyden ongelmia. Vaikutukset voivat näkyä yksittäisen opiskelijan hyvinvoinnissa pitkään, vaikka koronan aiheuttamat rajoituksen vähenisivät ja olot normalisoituisivat, kertoo YTHS:n mielenterveys- ja opiskeluyhteisötyön johtava ylilääkäri Tommi Väyrynen tiedotteessa.

Tähän mennessä saatu noin 750 000 euron avustus kohdentuu Väyrysen mukaan pääasiassa opiskelijoiden MieliChat-palveluun. Avustuksella on muun muassa palkattu chat-linjalle terveydenhuollon ammattilaisia.

Tämän lisäksi YTHS valmistelee noin neljän miljoonan euron lisähakemusta, jonka avulla lisättäisiin muun muassa lyhytterapiaa sekä mielenterveyden verkkopalveluita. Tavoitteena olisi myös kasvattaa ryhmämuotoisten hoitojen tarjontaa syyslukukaudelle.

– Korona on aiheuttanut opiskelijoiden keskuudessa yksinäisyyttä ja heikentänyt yhteisöllisyyttä. Ryhmämuotoisilla hoidoilla voidaan mahdollistaa myös vertaistuen ja uusien sosiaalisten kontaktien saaminen, Väyrynen sanoo.

MieliChatissa opiskelijat voivat keskustella anonyymisti YTHS:n terveydenhuollon ammattilaisten kanssa mieltä painavista asioista ja saada neuvoja ja tukea mielenterveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä. MieliChat palvelee kolmella kielellä arkipäivisin klo 8.00–14.00 vuoden loppuun saakka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?