Poliisi toi mielen­osoittajien ympärille betoni­porsaita Mannerheimin­tiellä – mielen­osoitus jatkunut keskellä katua jo vuoro­kauden

Elokapinan mielenosoitus on jatkunut vuorokauden verran Mannerheimintiellä Helsingin keskustassa.

18.6.2021 9:02 | Päivitetty 18.6.2021 15:52

Mielenosoittajien suojaksi on tuotu betoniporsaita ja mielenosoituspaikkaa on hieman siirretty Mannerheimintiellä. Poliisin mukaan betoniesteet on tuotu paikalle, koska paikalla on ollut kaistanvaihdoista johtuvia läheltä piti -tilanteita.

Poliisi antaa mielenosoituksen toistaiseksi jatkua. Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen vastasi iltapäivällä paikan päällä median kysymyksiin. Hänen mukaansa tilannetta arvioidaan koko ajan, mutta toistaiseksi mielenosoitus saa jatkua.

– Se etenee niin pitkään kunnes arvioidaan puolin tai toisin. Järjestäjä saattaa lopettaa, tai tulee jokin sellainen seikka, että poliisin pitää puuttua. Tilannetta arvioidaan hetki hetkeltä.

Vielä eilen illalla Helsingin poliisi sanoi tiedotteessaan mielenosoituksen aiheuttaman tilanteen olevan kohtuuton liikenteelle, mutta tänä aamuna uudessa arviossa tilannetta ei pidetty liikenteen näkökulmasta kohtuuttomana. Kopperoisen mukaan kyse on eri tahojen tekemistä eriävistä arvioista.

– Minun mielestäni tässä on sellainen tilanne, että niin kauan kuin liikenne sujuu, ja tässä ei ole niin suurta häiriötä, että liikenteen kulku kokonaan estyy, tämä ei ole kohtuutonta. Tässä on eri henkilöiden eri arvioita, nyt ollaan päädytty tähän, että annetaan tilanteen jatkua. Tarvittaessa jos tilanne muuttuu, sitten puututaan.

Kopperoinen perustelee poliisin linjaa myös kokoontumislailla. Poliisi pyrkii tällaisissa tilanteissa täyteen puolueettomuuteen. Tavoitteena on hänen mukaansa, että ihmisten sananvapaus ja kokoontumisvapaus toteutuisivat mahdollisimman hyvin.

– Niin kauan kun yleinen järjestys ja turvallisuus säilyy, niin kauan kuin kenenkään henki tai terveys ei asetu vaaraan, eikä tule laajaa ympäristövahinkoja, niin kauan yleiset paikat ovat käytettävissä. Niistä käydään sitten aina neuvottelua, milloin mikäkin paikka on, ja mitä siellä voi tehdä.

Lue lisää: Poliitikoilla käynnissä tuima sanailu Twitterissä Elokapinan mielenosoituksesta: Ohisalo vastasi Halla-aholle, Räsänen ja Andersson kommentoivat...

Poliisi käytti kaasusumutetta mielenosoittajia vastaan Elokapina-mielenosoituksessa lokakuun alussa Helsingin Kaisaniemessä, kun nämä eivät totelleet poliisin käskytystä. Kopperoisen mukaan tästä syntynyt vilkas keskustelu ei ole aiheuttanut lisääntynyttä varovaisuutta.

– Ei poliisi ole mitenkään erityisesti varuillaan, meillä on ihan normaalit rutiininomaiset lakiin perustuvat menettelytavat, ja niitä sitten noudatetaan tilanteesta riippuen, mikä se tilanne milloinkin on. Meillä on kaikki poliisin voimankäyttömenetelmät edelleen valikoimassa.

Poliisi ei toistaiseksi puutu mielenosoitukseen voimakeinoin tai muutenkaan.

– Meidän mielestämme ei ole vielä niin suurta häiriötä, vielä ei ole liikenne estynyt täysin, vielä ei ole tullut mitään isompia tappeluita, ei ole ollut mitään sellaista syytä. Kun näitä arvioita on verrattu siihen ihmisten perusoikeuteen sananvapauteen, tässä kohtaa se on ollut vielä määräävä tekijä. Tilanne voi muuttua. Jos tulee jotain muuta, sitten tehdään jotain muuta.

Lue lisää: Miten kauan mielen­osoitus voi jatkua keskellä Helsingin valta­väylää? Näin poliisi vastaa

Poliisin mukaan betoniesteet on tuotu paikalle, koska paikalla on ollut kaistanvaihdoista johtuvia läheltä piti -tilanteita.

Elokapinan mielenosoitus jatkui yön yli Eduskuntatalon tuntumassa. Liikkeen mukaan noin 120 mielenosoittajaa yöpyi paikan päällä.

Aamulla paikalla oli arviolta satakunta ihmistä. Mielenosoittajat pakkasivat makuualustojaan ja valmistautuvat tulevaan päivään.

Poliisi oli paikalla kahden partion voimin. Autot oli pysäköity poikittain mielenosoituksen molemmin puolin. Poliisin pääasiallisena tehtävänä näytti olevan liikenteenohjaus, joka sujui hyvin.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) kommentoi mielenosoitusta puoliltapäivin Twitterissä.

– Rauhanomainen mielenosoittaminen on perustuslaissa turvattu oikeus. Jaan huolen ilmastokriisistä. Mielenosoittajat vastaavat itse käyttämistään keinoista. Poliisin tehtävä on turvata ihmisten perustuslaillinen oikeus osoittaa mieltä, kaikkien turvallisuudesta huolehtien, hän kirjoitti.

– Poliisi tekee ratkaisut siitä, mitä mielenosoitusten kohdalla tehdään. Sama koskee kaikkia mielenosoituksia oli kyse sitten koronatoimien, turpeen alasajon tai ilmastonmuutoksen vastustamisesta, hän jatkoi.

Poliisi on toistaiseksi keskittynyt liikenteenohjaukseen.

Paikan päällä yön viettänyt mielenosoittaja Topi-Matti Heikkola kertoi yön sujuneen ilman suurempia häiriöitä.

– Enemmistö palautteesta on ollut positiivista ja kannustavaa. Tuntuu, että ihmiset alkavat ymmärtää asian vakavuuden jollain tasolla.

Elokapina on ilmoittanut, että mielenosoitusta on tarkoitus jatkaa, kunnes hallitus vastaa liikkeen esittämiin vaatimuksiin. Heikkola itse kertoi olevansa valmis jatkamaan niin pitkään kun on tarpeen.

– Itse olen valmis jatkamaan.

Valtaosa paikalla olleista mielenosoittajista oli parikymppisiä, mutta joukkoon mahtui myös muutama vanhemman kaartin edustaja. Heistä yksi kertoi mielenosoituksen olevan viimeinen keino.

– Suren sitä, että olemme luisuneet yhteiskuntana siihen, että millekään asioille ei tehdä mitään ennen kuin valittamisen kautta. Se on melkein kaikissa asioissa, ja ilmasto on sellainen, joka koskee joka ikistä ihmistä tällä pallolla.

Joku soitti torvea, toinen näytti keskisormea. Suurin osa ohi kulkevista kanssaihmisistä piti kuitenkin mielipiteensä omana tietonaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?