Ilmatieteen laitoksen varoituskartta hehkuu nyt neljästä vaarasta – meteorologi: ”Yleensä tyypillisiä vasta loppukesästä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ilmatieteen laitoksen varoituskartta hehkuu nyt neljästä vaarasta – meteorologi: ”Yleensä tyypillisiä vasta loppukesästä”

Rajut ukonilmat ja metsäpalot ovat yleensä tyypillisiä vasta loppukesästä Suomessa. Helteen varoituksia on voimassa hyvin laajalla alueella loppuviikolla ja ensi viikon alussa.

18.6. 6:30

Suomeen on luvassa laajalti aurinkoista ja helteistä säätä useaksi päiväksi.

Loppuviikon ja ensi viikon alun tukala helle näkyy Ilmatieteen laitoksen kartoilla laajoina varoitusten rykelminä.

Jo torstaina kartassa näkyi laaja metsäpalovaroitusten alue maan eteläisissä ja kaakkoisissa osissa. Torstain karttaa sävyttävät varsinkin Ahvenanmeren, Selkämeren etelä- ja pohjoisosan, Merenkurkun ja Perämeren eteläosan tuulivaroitukset. Metsäpalovaroitukset ovat voimassa Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa.

Ilmatieteen laitoksen varoituskartta loppuviikolle onkin melkoista katsottavaa, kun merkit kertovat samaan aikaan useana peräkkäisenä päivänä rajusta ukonilmasta, helteestä, tuulivaroituksesta maa‑alueille, metsäpalovaroituksesta, UV-säteilystä ja tuulivaroituksesta merelle.

– Perjantaina varoituskartalla näkyvät jo useilla alueilla muun muassa metsäpalovaroitus, UV-tiedote, tuulivaroitus ja hellevaroitus, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jani Sorsa kertoo Ilta-Sanomille.

Helleputki jatkuu, mikä näkyy erilaisten varoitusten lisääntymisenä.

– Lauantaina Pirkanmaalla, Etelä-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunta, Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä ja Kymenlaaksossa ovat voimassa metsäpalovaroitukset. Tämä johtuu siitä, että maasto on kuivaa, kun kuumuutta on jatkunut pitkään, hän sanoo.

Hellevaroituksia on voimassa Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Ahvenanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Sunnuntaina varoituskartalla hehkuvat rajun ukonilman merkit laajalla alueella.

– Tällaiset rajut ukonilmat ja metsäpalot ovat yleensä tyypillisiä vasta loppukesästä Suomessa. Nyt ne tulivat hyvin aikaisin. Pitkään jatkuva tukala helle näkyy myös maanantaina.

Sorsa kertoo, että varoituksille on vahvat perusteet.

– Päivälämpötilat ovat 30 asteen tuntumassa lähes koko maassa. Näin tukala helle on jo vanhuksille ja sydänsairaille ja vaarallinen, hän sanoo.

Maanantain erikoisuus muihin päiviin verrattuna on se, että varoitukset vaarallisesta helteestä keskittyvät nyt Uudellemaalle, Kanta-Hämeeseen, Päijät-Hämeeseen ja Kymenlaaksoon.

Sorsan mukaan myös tiistaina kartoille on tulossa metsäpalovaroituksia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?