Hirmuhelle tuo trooppiset yöt Suomeen ennätysaikaisin – kohta on käsillä tilanne, jota kokenut meteorologi ei muista tapahtuneen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hirmuhelle tuo trooppiset yöt Suomeen ennätysaikaisin – kohta on käsillä tilanne, jota kokenut meteorologi ei muista tapahtuneen

Joillakin paikkakunnilla voidaan yöpakkasista siirtyä viikossa trooppisiin öihin.

17.6. 12:51

Uusimpien sääennusteiden mukaan helleputki jatkuu suuressa osaa maata. Loppuviikoksi maan eteläosaan on ennustettu 30 asteen helteitä. Helle voimistuu entisestään juhannusta kohti mentäessä.

Samalla sää muuttuu epävakaiseksi. Päivät ovat kosteita ja ukkossateet voivat kastella maata.

– Kun tulee ukkossateita eikä lämpötila juuri mene alle +20 asteen, trooppiset yöt tulevat myös, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen ennustaa.

Kosteus tulee jäädäkseen.

– Öisin lämpötila ei laske alle 20 asteen, mutta päivisin ei joka paikassa nousta yli 30 asteen.

Trooppiset yöt on lähes jokakesäinen ilmiö, mutta tänä vuonna trooppiset yöt ovat tulossa ennätyksellisen aikaisin.

Yleensä trooppisia öitä on Tuovisen mukaan heinä- ja elokuun vaihteessa.

Tuovinen sanoo, että joinakin kesinä trooppisia öitä on vain yö tai kaksi.

– Tyypillistä on, että trooppisia öitä on parin yön jakso.

Tänä kesänä voidaan nähdä sellainen sääilmiö, että pakkassöistä siirrytään trooppisiin öihin.

Tällä viikolla maan pohjoisosassa on ollut koleaa ja yöllä on voinut olla yöpakkasia. Pakkasta oli Keski-Pohjanmaalle asti, eteläisin pakkaspaikka oli Halsua.

– Olisi tosi hurjaa, jos mentäisiin pakkasyöstä viikon päästä trooppiseen yöhön. En itse muista, että sellaista olisi tapahtunut, Tuovinen peilaa.

Trooppisiin öihin vaikuttavat helteen lisäksi vesistöjen lämpeneminen.

Päivän ylin lämpötila huitelee 30 asteessa ja yöt ovat maksimaalisen lyhyet. Lämpötila ei ennätä laskea, kun jo koittaa uusi päivä ja lämpötila alkaa uudelleen nousta.

Vesistöt lämpenevät nyt nopeasti. Lämmin vesimassa antaa kosteutta ja estää tehokkaasti lämpötilan laskua lyhyen yön aikana.

Tuovinen kuvaa, että on kuin laittaisi kuvun päälle niin, että kattilasta pääsee osa höyrystä ulos. Lämpö jää pitkäksi aikaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?