Huh hellettä! Yli viikon helleputki luvassa – Afrikka työntää lisää pökköä pesään pitkin viikkoa

Muun muassa Helsingissä, Lappeenrannassa ja Hämeenlinnassa on luvassa yli viikon kestävä yhtämittainen hellejakso.

17.6.2021 6:05

Kohta hikoillaan.

Eteläisessä Suomessa kannattaa varautua hikoilemaan pitkään. Hellettä nimittäin jatkuu näillä näkymin ainakin juhannukseen saakka.

Torstaina alkava hellejakso on seurausta kolmesta asiasta: korkeapaineesta, lämpimästä ilmavirrasta ja siitä, että aurinko paistaa, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Anna Latvala.

Lämmintä ilmaa työntyy Suomeen Etelä- ja Keski-Euroopasta. Forecan blogissa kirjoitetaan, että Etelä- ja Keski-Euroopassa paahdutaan tällä viikolla 30–35 asteen kuumuudessa. Siitä siis osansa saa myös Suomi.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jani Parviainen kertoo, että lisäksi Afrikka heittää lisää pökköä pesään pitkin viikkoa.

–  Afrikasta pääsee aina välillä syöttymään lämmintä ilmamassaa, joka sitten pääsee tänne Skandinaviaankin asti. Se vähän ruokkii tuota lämmintä ilmaa tänne niin, että ilmamassa pysyy täällä Skandinaviassakin lämpimänä, Parviainen kertoo.

Torstaina Suomen etelä- ja keskiosissa lämpötila nousee korkeimmillaan noin 24–26 asteeseen, ja siitä eteenpäin olot muuttuvat päivä päivältä tukalammiksi. Viikonloppuna voi olla useampana päivänä jopa 30 astetta lämmintä.

Ensi viikon alkupuolella lämmin ilmamassa siirtyy enemmän idän puolelle, ja myös pohjoinen saa osansa helteestä.

– Sitten se lämmin ilma tulee tuolta Kazakstanin ja Venäjän suunnalta, Parviainen sanoo.

Forecan mukaan juhannusviikon keskilämpötila tulee ennusteiden perusteella olemaan 4–6 astetta vuodenajan keskiarvoa lämpimämpi.

Forecan ennusteiden mukaan monessa paikassa Suomessa tulee olemaan ainakin kahdeksan päivää putkeen vähintään 25 astetta lämmintä. Tällaista helleinfernoa on perjantaista lähtien luvassa muun muassa Helsingissä, Lappeenrannassa, Kouvolassa ja Savonlinnassa.

Hämeenlinnaan povataan jopa yhdeksän päivän helleputkea.

Sen jälkeen lämpötilat keikkuvat pitkälti noin 22–24 asteessa.

Kaikkien aikojen pisin yhtämittainen hellejakso on Suomessa mitattu heinä-elokuussa 2014. Sekä Helsingin Kumpulassa että Kouvolan Utissa oli silloin vähintään 25,1 astetta lämmintä 26 päivää putkeen. Helsingissä hellejakso velloi 18.7.–12.8. välisenä aikana ja Utissa 17.7.–11.8. välillä.

Ihan niin pitkää helleputkea ei nyt ole luvassa, Anna Latvala sanoo.

–  Kaikkein lämpimin ilmamassa väistyy näillä näkymin ensi viikon puolivälin tienoilla Suomen itäpuolelle. Samalla sää muuttuu epävakaisen kuurosateiseksi etelässäkin, ja ukkosiakin tulee.

Kylmältä ei juhannuskaan kuitenkaan näytä, sillä lämpöä näyttäisi riittävän reippaasti yli 20 astetta hyvin laajalti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?